Fotoreportáž: Svatojánské slavnosti Navalis 2021
Foto: autorka

Fotoreportáž: Svatojánské slavnosti Navalis 2021

19. 5. 2021

Těchto slavností nejznámějšího českého světce a patrona všech lidí od vody, sv. Jana Nepomuckého, se účastníme již několik let. Konají se vždy v předvečer svátku sv. Jana Nepomuckého, tedy 15. května.

Letošní slavnosti, s připomínkou 300 let od blahořečení sv. Jana Nepomuckého, zahájila mše v katedrále sv. Víta, kterou sloužil kardinál Dominik Duka.  Z Hradu se pak procesí vydalo Nerudovou ulicí na Karlův most a ke kostelu křižovníků sv. Františka. Tou dobou se rozezněly zvony z kostelů zasvěcených sv. Janu Nepomuckému nejen u nás, ale i ve světě. Bohužel letošní slavnosti poznamenala zvýšená hladina Vltavy, která neumožnila uskutečnit regatu veslic ani otužilecké plavání.  Avizovaný seskok parašutistů a přelet vojenských letadel nad hlavami zúčastněných naštěstí zatrhl primátor Zdeněk Hřib. S jeho argumenty, že je to nedůstojné a nevhodné ve spojení s církevní tematikou, naprosto souhlasím.

Jan z Pomuku - Jan Nepomucký - generální vikář pražského arcibiskupa upadl v nemilost, důvod není dodnes znám. Zemřel na mučidlech roku 1393. Jeho tělo nechal král Václav IV. svrhnout do Vltavy.

Jan Nepomucký je patronem právníků, lodníků, vorařů, mlynářů, zpovědníků a mostů a pro katolíky je symbol mlčenlivosti, odvahy a spolehlivosti.

Atmosféru průběhu slavností Navalis jsme se pokusili zachytit na fotografiích.

fotografování Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...