Chvála zahrad
Ilustrační foto: pixabay.com

Chvála zahrad

21. 5. 2021

Mám zahrady ráda, je to láska, jak se říká, na celý život. Již na základní škole mne zaujal výklad učitelky přírodopisu o Mičurinovi, který štětečkem přenášel pyl mezi tulipány s rozdílnými barvami květů. Pak květy ochránil čepičkou z papíru, aby k nim nemohli hmyzí vetřelci. Ze semínek tulipánů pak vypěstoval nové rostliny, které  měly, když  se vše zdařilo, jinak zbarvené květy. Jednou to také zkusím, přála jsem si tenkrát tajně, ale pak na vše zapomněla. Nevadí, že plány odvál čas, čekání na výsledek pokusu by bylo sice napínavé, ale také dlouhé, a činili se lépe jiní. Na pomoc šlechtitelům přispěla nově i genetika. Nyní je tolik proměn květin, jejich barev, tolik krásy, až k neuvěření.                                                                   

Zahrady jsou i místo, kde probíhaly naše dětské hry. O prázdninách se v nich našlo vždy něco dobrého. V sadě u dědy nechyběla třešeň chrupka, pak vysoká letní jabloň s malými, červeně žíhanými jablíčky, která v husté koruně dozrávala postupně a padala do trávy. Babička je používala do taženého závinu, který patřil k nedělním dnům. Za stodolou rostla hrušeň, na její velké sladké plody vzpomínám dodnes. Na výpravy s ochutnávkou více druhů  třešní, které rostly v obecním sadu u cesty, chodila celá tlupa dětí a bylo to pro nás nádherné dobrodružství, stejně tenkrát stromy nikdo jiný nečesal.                                                     

I v našem bydlišti byla u domu trochu romanticky zarostlá zahrada, na jejím konci příkrá stráň, která se svažovala k potoku. Dodnes umím lézt po svahu jak horská koza. Nejvíce na zahradě rostlo rybízových keřů. Červeného rybízu jsme mívali tolik, že z něj maminka vyráběla i víno, bylo však stejně kyselé jako rybízové bobule. Ochutnat jej dostaly návštěvy příbuzných a kupodivu maminka slyšela pochvalu svého výrobku, jak se sluší dle bontonu. Jen pamětníci znají, jak bývala chudá nabídka v prodejně Ovoce a zeleniny, a chápou, co pro nás znamenala vlastní zahrádka. Vždyť i ráj na zemi je v bibli popsán jako rozlehlá zahrada s ovocem poznání uprostřed.

zahrada
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.