Darvinka a Darwin? Toť záhada!
Koláž: Autor

Darvinka a Darwin? Toť záhada!

8. 6. 2021

Každému z nás se určitě povedl nějaký překlep, kdy třeba z nadšeného zvolání na adresu autora „To je krása!“ vzniklo nepříliš lichotivé „To je kráva!“ - stačilo omylem klepnout na jiné písmenko.

Čeští a slovenští hádankáři již dobře sto let znají hádanku zvanou záměnka, v níž se ve výchozím textu (náznaku) zamění jedno písmeno za jiné, čímž vznikne tzv. jádro. Nebudu uvádět příklady záměnek, princip je snad jasný už z prvního odstavce.

Našli se však koumáci, jimž obyčejné záměnky nestačily, a vymysleli postupnou písmennou záměnku, v níž změnou všech písmen náznaku  vznikne konečné (poslední) jádro; každé písmeno náznaku se přitom změní právě jednou. Takové hádance se říká darvinka. Tento název vznikl již v šerém hádankářském dávnověku a měl zřejmě navodit jakousi souvislost postupného „vývoje“ (proměny) náznaku v jádro s autorem evoluční teorie. Už se neví, proč bylo „w“ z vědcova jména nahrazeno jednoduchým „v“, ale to je vcelku jedno. Vývoj jako vývoj.

Tvorba krátkých, zpravidla čtyřpísmenných darvinek není těžká, zvlášť když je jako u většiny českých slovních hádanek možno pokládat dvě samohlásky lišící se délkou (čárkou nebo kroužkem, ne však háčkem!) za totožná písmena. Příklad: Host-kost-kosa-kóta-kýta.

Aby to však autoři darvinek neměli tak lehké, platí několik omezujících pravidel:

1. Jednotlivé články musí být buď samostatně, nebo ve spojení tzv. námětově ucelené. Co to znamená? Zjednodušeně řečeno, mohou to být podstatná jména v 1. pádě jednotného nebo množného čísla. Nelze tedy např. blat-brát-hrát-hrot-hroch.

2. Jiné tvary nebo jiné slovní druhy (přídavná jména, slovesa) jsou přípustné jen v takovém spojení dvou nebo více článků, které dává smysl. Příklady: Pouhá pouta–poeta–pieta–dieta-Dietl; rudy–rudá ruka reka leká; malá milá víla vítá vítr.

3. Žádný z článků nesmí mít s jiným článkem společný slovní význam (etymologie). Nelze tedy např. Pasta-páska-láska-Laška-liška-lišky.

Jak se řeší darvinky? První slovo (náznak) je zpravidla přímo uvedené (vypsané), jádro je naznačeno. Ostatní články, nejde-li o spojenou tvorbu, se ani nenaznačují a řešitel na ně musí přijít sám.

Zkuste si vyřešit několik následujících darvinek, náznaky jsou přímo uvedeny. Přestože se tvorbě a řešení českých slovních hádanek věnuji již více než 40 let, darvinek jsem za tu dobu vytvořil pramálo a v databázi Českého svazu hádankářů a křížovkářů jsem našel jen první dvě. Dovolil jsem si tudíž použít i náměty svých přátel, vesměs mistrů hádankářů.

1. HŘÍVY – otčina

2. KRUHY – nástrahy

3. KOLÍKY – mořská ryba

4. POLÍČKA – kam chodíme na kafe?

5. KLASY – a co tam pijeme kromě kávy?

6. SLIVKY – náš barokní malíř

7. SPURT – ocasy

8. VRAKY – horské jezero

9. BOBR – ostrovanky

10. HRNEC – promenády

11. KANEC – otakárek

12. KORZA – kuchyňská nádoba

A na závěr si zkuste vytvořit vlastní darvinku s náznakem HRAD a pochlubte se s ní v diskusi. Přeji mnoho zdaru při tvorbě i luštění.

Fotohádanky
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.