Fotoreportáž: Setkání v Národním divadle
Na terase Národního divadla. FOTO: Jan Raška

Fotoreportáž: Setkání v Národním divadle

25. 6. 2021

Nové Aleje, V alejích, V nových alejích, V stromořadí, Uršulinská,  U Řetězového mostu, Ferdinandova třída. To všechno byly původní názvy dnešní Národní třídy v Praze. Vyprávění o historii této ulice, prohlídka Národního divadla, ale hlavně vzájemné seznámení a společně strávený den byly hlavním cílem akce, kterou pořádala obecně prospěšná společnost Generace i60 s portálem vdovyvdovam.cz a za podpory webu i60.cz.

Po Národní třídě nás provázel Ondřej Macka, který nás seznámil s historií nejvýnamnějších budov, jež se tu postavily od konce 18. století. Dříve tu byl hradní příkop, který byl zasypán a teprve po roce 1871 zde začaly vyrůstat první domy. Mimo divadla zde však vznikla řada významných budov a institucí, jako je například Topičův dům, Akademie věd České republiky, či kavárna Slavia v Paláci Lažanských. Ke konci 19. století (1885) tudy vedly i koleje koněspřežné dráhy, které se před řetězovým mostem Františka I. obracely po nábřeží zpět do centra. Na Ferdinandově třídě krátce bydlel hudební skladatel Bedřich Smetana (dnes je v domě fakulta AMU). Sídlila zde (a sídlí do dnes) i redakce Lidových novin, do nichž psal Karel Čapek.

Zabrousili jsme také do vedlejší Bartolomějské ulice, kde jsme nakoukli do dvora Policie České republiky, dříve proslulého sídla Státní bezpečnosti. Z brány, kterou jsme procházeli, vyjížděl k případům i seriálový major Zeman. Kolem Knihovny Václava Havla jsme se vrátili zpět k Národnímu divadlu, kde už nás čekal náš další průvodce.

Národní divadlo jsme vzali pěkně "od podlahy". V suterénu budovy jsme si nejprve prohlédli zakladní kameny, které byly na stavu divadla dovezeny z celé České repuliky, ty první dva z Radhoště a Řípu, další například ze Sušice, Boubínu, Buchova, Lipníka, Čerchova či Helfštýna.

Po prohlídce části suterénu jsme postupně stoupali do vyšších pater, nejprve do hlediště v prvním podlaží až po první galerii a nakonec jsme se dostali na terasu s krásným výhledem na Pražský hrad. Zde byl čas i na bližší seznámení a vzájemnou debatu účastníků o absolvované prohlídce i osobních věcech. A bylo vidět, že navázané kontakty přežiijí dnešní den a budou trvalé... 

Ostatně, podívejte se na fotografie.

 

Národní divadlo Praha
Hodnocení:
(4.9 b. / 36 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...