Fotoreportáž: Setkání v Národním divadle
Na terase Národního divadla. FOTO: Jan Raška

Fotoreportáž: Setkání v Národním divadle

25. 6. 2021

Nové Aleje, V alejích, V nových alejích, V stromořadí, Uršulinská,  U Řetězového mostu, Ferdinandova třída. To všechno byly původní názvy dnešní Národní třídy v Praze. Vyprávění o historii této ulice, prohlídka Národního divadla, ale hlavně vzájemné seznámení a společně strávený den byly hlavním cílem akce, kterou pořádala obecně prospěšná společnost Generace i60 s portálem vdovyvdovam.cz a za podpory webu i60.cz.

Po Národní třídě nás provázel Ondřej Macka, který nás seznámil s historií nejvýnamnějších budov, jež se tu postavily od konce 18. století. Dříve tu byl hradní příkop, který byl zasypán a teprve po roce 1871 zde začaly vyrůstat první domy. Mimo divadla zde však vznikla řada významných budov a institucí, jako je například Topičův dům, Akademie věd České republiky, či kavárna Slavia v Paláci Lažanských. Ke konci 19. století (1885) tudy vedly i koleje koněspřežné dráhy, které se před řetězovým mostem Františka I. obracely po nábřeží zpět do centra. Na Ferdinandově třídě krátce bydlel hudební skladatel Bedřich Smetana (dnes je v domě fakulta AMU). Sídlila zde (a sídlí do dnes) i redakce Lidových novin, do nichž psal Karel Čapek.

Zabrousili jsme také do vedlejší Bartolomějské ulice, kde jsme nakoukli do dvora Policie České republiky, dříve proslulého sídla Státní bezpečnosti. Z brány, kterou jsme procházeli, vyjížděl k případům i seriálový major Zeman. Kolem Knihovny Václava Havla jsme se vrátili zpět k Národnímu divadlu, kde už nás čekal náš další průvodce.

Národní divadlo jsme vzali pěkně "od podlahy". V suterénu budovy jsme si nejprve prohlédli zakladní kameny, které byly na stavu divadla dovezeny z celé České repuliky, ty první dva z Radhoště a Řípu, další například ze Sušice, Boubínu, Buchova, Lipníka, Čerchova či Helfštýna.

Po prohlídce části suterénu jsme postupně stoupali do vyšších pater, nejprve do hlediště v prvním podlaží až po první galerii a nakonec jsme se dostali na terasu s krásným výhledem na Pražský hrad. Zde byl čas i na bližší seznámení a vzájemnou debatu účastníků o absolvované prohlídce i osobních věcech. A bylo vidět, že navázané kontakty přežiijí dnešní den a budou trvalé... 

Ostatně, podívejte se na fotografie.

 

Národní divadlo Praha
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.9 b. / 36 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eliška Murasová
Omlouvám se za 2*, holt na mobilu je to pro mě ještě problém. Určitě se jednalo o skvělou akci, které bych se také ráda zúčastnila, ale velká dálka na jeden den.
Jaroslava Handlová
Všem účastníkům ten nádherný zážitek přeji. Já o pouhý jeden den dříve šlapala plánovaně z Pusteven na Radhošť. Cestou u pamětní desky, oznamující odvoz jednoho ze základních kamenů pro ND, jsem si vzpomněla na Vaši rovněž zdařilou výpravu do ND. Život je plný náhod. Děkuji za pohotovou reportáž i pěkné fotky. Těším se na další akce, u nichž snad nebudu také chybět.
Zdenka Soukupová
Děkuji panu Raškovi za organizaci krásné prohlídky. Bylo to krásné a poučné. Dřív jsem se nemohla ozvat, nešel mi po bouřce internet. Ještě jednou DÍKY.
Naděžda Špásová
V ND jsem kdysi byla, kolem to taky znám, určitě by se mi to líbilo na střeše, pohled na Prahu musel být krásný.
Eva Mužíková
Tedy vás se sešlo, krásná akce. Díky Honzo za článek a fotečky.
Martina Růžičková
Díky za reportáž z bezvadné akce. Zúčastnění si to zjevně moc užili :-).
Jitka Mošovská
Zajisté zajímavá prohlídka ND i s fotografiemi.
Jana Šenbergerová
Na Národní třídě jsem byla, ale v Národním divadle nikdy. Třeba to ještě někdy stihnu. Hezký počin, íčkaři.
Dana Kolářová
Byl to příjemný den. Díky všem, organizátorům i zúčastněným a těším se na další setkání.
Soňa Prachfeldová
Krásný zážitek, moje škod, že jsem nebyla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...