Na co si dát pozor, když posíláte peníze na charitu
Ilustrační foto: Pixabay

Na co si dát pozor, když posíláte peníze na charitu

2. 7. 2021

Více než 700 milionů korun vybraly charitativní organizace na pomoc moravským obcím zdevastovaných tornádem. Policie však zaznamenala i řadu případů podvodných sbírek, kdy například pachatelé změnili číslo účtu na inzerátu za svůj účet.

Nepoctivým sbírkám v dnešní době napomáhá zejména obliba sociálních sítích, na kterých lidé tráví většinu svého času a přes které se dá velmi rychle šířit jakákoli informace, zejména příběhy cílící na emoce. "Pokud chceme finančně přispět, měli bychom si dávat pozor, aby náš dar skutečně putoval k potřebným. Základním pravidlem je nepodléhat emocím a skutečnosti si ověřovat," uvádí Andrea Trudičová z České bankovní asociace.

Jakými pravidly se před posláním finanční pomoci řídit?

  1. Než peníze zašlete, zjistěte si, zda ten, komu peníze chcete zaslat, je ověřenou a důvěryhodnou institucí či nikoliv. Veřejné sbírky musejí být registrované u Ministerstva vnitra.
  2. Pokud jste na výzvu narazili na sociálních sítích, vyhledejte si nejprve oficiální stránky instituce a ověřte si, zda danou sbírku skutečně pořádá a pokud ano, veškeré údaje (QR kódy, čísla účtů apod.) čerpejte právě z oficiálních stránek.
  3. Chcete-li přispět konkrétním osobám, je jistější peníze zaslat přes ověřenou a renomovanou organizaci nebo samosprávu, která ověřuje skutečné příjemce peněz. Zvažte tedy, zda risknete zaslání peněz na individuální účet, nebo finance darujete prostřednictvím etablované neziskové organizace.
  4. Ověřte si, zda vám je organizace schopna vydat potvrzení o daru a také zda vám může doložit, jaké bylo využití vašich peněz.
  5. Transparentní účet automaticky neznamená, že jde o bezpečnou sbírku.

 

Při pohybu v online prostředí pak samozřejmě platí základní zásady bezpečnosti, jsou to zejména tyto:

  • Nainstalujte a pravidelně aktualizujte antiviry a firewally na svém počítači na nejnovější verzi. Zvýšíte tak bezpečnost svých souborů, neboť aktuální verze dokáží zachytit hrozby a viry, které jsou na internetu i pár dní.

  • Se svými přihlašovacími a osobními údaji zacházejte opatrně. Nikomu je nesdělujteneukládejte je na počítačích ve veřejných sítích nebo ve škole, a zadávejte je jen na bezpečných serverech.

  • Je váš PIN datum narození nebo 1234? Rychle si ho změňte a zapamatujte. Pokud víte, že jste zapomnětliví a musíte si PIN schovat, nenechávejte ho v blízkosti platební karty a střežte ho jako oko v hlavě.

  • Heslo by mělo být neodhadnutelné (NE vaše jméno apod.), silné (kombinace velkých i malých písmen a znaků), nezjistitelné (př. hackerský program zkouší slova ze slovníku) a především unikátní – nikdy nepoužívejte stejné heslo pro různé služby (př. sociální sítě, e‑mail a bankovní účet)! Hesla s nikým nesdílejte a neukládejte je do prohlížeče.

  • Neotvírejte e‑maily ani přílohy od neznámých a podezřelých odesílatelů, neklikejte ani na žádné odkazy v těle těchto e‑mailů. Vždy raději zkontrolujte e‑mailovou adresu odesílatele a pravopis. Podvodné zprávy, které často informují o falešných exekucích či výhrách, rovnou hoďte do spamu.

  • Pokud máte, byť jen podezření, že se s vaším účtem děje něco podivného či špatného, kontaktujte svou banku. Přes infolinku vám zákaznická podpora dokáže zkontrolovat váš účet, zablokovat příkazy nebo ztracenou kartu.

 

 

 

charita peníze
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.