Moje aktivní léto: Pracovní
Fotografie: Dana Kolářová

Moje aktivní léto: Pracovní

20. 7. 2021

A je to tady. Dlouho odkládané, ale nevyhnutelné. Omlazující aktualizace knihovního fondu. Knihovnice tuto část knihovnické práce v lásce nemají. Ovšem knihy v lásce mají zcela určitě a neradi se s nimi loučí, i když ví, že ubíhající čas se projevuje i na knihách. Nejenže stárnou vzhledově, ale i vnitřně. Což se týká hlavně knih naučných. Věda postupuje vpřed mílovými kroky tudíž i vědecké poznatky a informace se raketově mění. Další, velmi podstatný důvod, knihovny nejsou nafukovací. Místa se prostě čas od času začne nedostávat.

A jdeme na to. Dva dny od rána do večera, za pomoci střediskové knihovny, knihy prohlížíme, třídíme, vyřazujeme, přenášíme do prostoru, kde proběhne Knižní bazar. Ale zaběhnutý rytmus se občas přece jen zadrhne a knihovnice „pláče“. Třeba když je vybrána k vyřazení kniha zapsaná do přírůstkového seznamu při založení knihovny pod číslem 2. Vzhledem k tomu, že knihovna oslavila 110 let založení, dožila se úctyhodného věku. Nebo si připomeneme krásné ilustrace, nebo knihy pohádek, které provázely naše mládí. Ach ta nostalgie.

A je konec. Přebráno, vyřazeno. Co zbývá? Vytisknout seznamy, stanovit datum bazaru, sundat igelitové obaly a rozloučit se. S těžkým srdcem obcházíme stoly s vyřazenými knihami a naposled spočineme okem na té z nejmilejších. Rybaříci na modré zátoce. Je vůbec léto?  Volno, teplo, odpočinek? Červenec 2021 to sice potvrzuje, ale pracovní aktivita tomu nenasvědčuje. Nevadí. Pohled na „omlazenou“ knihovnu vše vynahradí!

nedám

A nedám

Můj příběh Soutěž: Aktivní léto 2021
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%