Moje aktivní léto: Pracovní
Fotografie: Dana Kolářová

Moje aktivní léto: Pracovní

20. 7. 2021

A je to tady. Dlouho odkládané, ale nevyhnutelné. Omlazující aktualizace knihovního fondu. Knihovnice tuto část knihovnické práce v lásce nemají. Ovšem knihy v lásce mají zcela určitě a neradi se s nimi loučí, i když ví, že ubíhající čas se projevuje i na knihách. Nejenže stárnou vzhledově, ale i vnitřně. Což se týká hlavně knih naučných. Věda postupuje vpřed mílovými kroky tudíž i vědecké poznatky a informace se raketově mění. Další, velmi podstatný důvod, knihovny nejsou nafukovací. Místa se prostě čas od času začne nedostávat.

A jdeme na to. Dva dny od rána do večera, za pomoci střediskové knihovny, knihy prohlížíme, třídíme, vyřazujeme, přenášíme do prostoru, kde proběhne Knižní bazar. Ale zaběhnutý rytmus se občas přece jen zadrhne a knihovnice „pláče“. Třeba když je vybrána k vyřazení kniha zapsaná do přírůstkového seznamu při založení knihovny pod číslem 2. Vzhledem k tomu, že knihovna oslavila 110 let založení, dožila se úctyhodného věku. Nebo si připomeneme krásné ilustrace, nebo knihy pohádek, které provázely naše mládí. Ach ta nostalgie.

A je konec. Přebráno, vyřazeno. Co zbývá? Vytisknout seznamy, stanovit datum bazaru, sundat igelitové obaly a rozloučit se. S těžkým srdcem obcházíme stoly s vyřazenými knihami a naposled spočineme okem na té z nejmilejších. Rybaříci na modré zátoce. Je vůbec léto?  Volno, teplo, odpočinek? Červenec 2021 to sice potvrzuje, ale pracovní aktivita tomu nenasvědčuje. Nevadí. Pohled na „omlazenou“ knihovnu vše vynahradí!

nedám

A nedám

Můj příběh Soutěž: Aktivní léto 2021
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Elenko, budou-li čtenáři, bude otevřena knihovna.
Dana Kolářová
Díky všem za pochopení.
Dana Kolářová
Alenko, také svoje knihy přerovnávám a občas se podaří ještě nějakou přidat. :-)
Dana Puchalská
Já se s knihami, které mám ráda taky loučím nerada. Stěhuji je jak kočka koťata. Jsem ráda,že existují knihobudky,tam si moje vyřazené knihy určitě najdou nového čtenáře. Protože do kontejneru nebo do sběru bych je nedala nikdy .
Jana Šenbergerová
Danuško, připomněla jsi mi jednu velkou starost. Kam s nimi, aby jednou neskončily někde v kontejneru. V našem bytě jsou knihy kromě kuchyně a koupelny všude. Nevěříte? Ano, i tam. Už jsem se zařekla, že žádnou další nekoupíme, ale nedokáže to dodržet ani jeden z nás. V naší městské knihovně se také omlazovalo. Některé z vyřazených knih skončily u nás doma. Jak já ti rozumím! Jednou se budu muset rozloučit s lidmi, které mám ráda. S knihami to bude stejné. Třeba jim ještě stihnu najít nové majitele.
Soňa Prachfeldová
Je to moc hezké poslání, být mezi knihami. Je mi líto vyřazených krásných starých knih, alůe asi to jinak nejde. Potřebovala bych mé též zredukovat, jenže ae k tomu nemohu odhodlat a to mám ještě plno knih na půdě, po mamince. Danuško, až doděláš, odpočiň si a prožij léto ve zdravbí :-)
Elena Valeriánová
Danuško, našla jsem inzerát "Prodáme vaše knihy". Je to sice nevýhodné pro majitele, ale určitě se někdo najde, kdo naletí. Tak jsem se dívala na ty mé police a bylo mi z nich smutno. Jak jednou ty moje lásky skončí? Tvá práce je krásná a knihovny by měly být všude zachovány. U nás se prý mluví o uzavření. A z toho mě bolí srdce.
Martina Růžičková
Moc dobře vaše pocity z loučení s vyřazenými knihami chápu. Také ze své bývalé praxe moc dobře vím, že knihovníci se o prázdninách i při případně uzavřených knihovnách vůbec nenudí. Naopak pilně pracují na úklidu, revizích a pod.
Dana Kolářová
Děkuji za pochopení, je nás hodně, kdo se těžko s knihami loučíme.
Anna Potůčková
Ani já se se svými knihami nedokáži rozloučit. Ve své knihovničce některé tituly jsou už hodně staré. Stěhováním jsem tyto starší knihy dala dozadu, aby na kraji byly jen ty mladší knihy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.