Moje aktivní léto: Blatná 2 - výlety
Foto: autorka a dcera

Moje aktivní léto: Blatná 2 - výlety

2. 8. 2021

Náš každoroční pobyt v Blatné samozřejmě zahrnuje i výlety po kraji. Za ta léta jsme už navštívili spoustu krásných památek, ale i náhodně objevených míst. V prvních letech jsme jezdili na čtrnáct dní, tak těch možností bylo víc. Ale i za týden se dají zvládnout dvě místa. Letos to byl zrekonstruovaný kostel v Paštikách a památky v Chanovicích. Oboje jsme navštívili už dříve, tehdy to ovšem vypadalo všechno trochu jinak. Zvu vás na malou procházku míst, která stojí za vidění.

Začnu kostelem v Paštikách. Kolem této malé vesničky nedaleko Blatné je spousta lesů, kde prý rostou houby. Naše houbařská srdce zajásala, v úterý jsme se vybavili patřičným oděvem, nezapomněli na repelent, dostatek vody a vyrazili. Informace o růstu hub nelhaly, takže jsme asi po hodině spokojeně odjížděli z lesa. Ono se totiž značně oteplilo, takže nás touha po houbách rychle přešla. Cestou domů jsme se zastavili v obci Paštiky, abychom si prohlédli opravený kostel Sv. Jana Křtitele, který byl postaven v 18. století na místě tehdejšího kostelíka a znamená vrchol venkovského baroka. Před  lety byl v hrozném stavu, jeho rekonstrukce se opravdu povedla. U kostela se nachází hřbitov, který nás překvapil svým upraveným vzhledem. Podařilo se mi vyfotit vnitřek kostela, ale vše je zamřížované, zjevně kvůli zlodějům. Bližší info najdete na netu.

Na středu jsme si naplánovali výlet do Chanovic. I tady jsme byli kdysi a vše doznalo značné proměny, naštěstí k lepšímu. V Chanovicích je toho k vidění víc, jako první je to skanzen, na kopci Chlum nad ním je to krásná kamenná rozhledna, cestou z kopce se dostanete k místnímu zámku.  Začnu skanzenem, první písemná zmínka o této lokalitě pochází ze 14. století, obsahuje lidovou kulturu jihozápadních Čech, dobové formy bydlení, zemědělství a řemesla od 18. století do 20. století. Vedlejší cesta lesem vás zavede na kopec Chlum, 608 m n. m, kde byla v letech 2008 - 2010 postavena kamenná rozhledna s dřevěným ochozem ve výšce 25 m, ke kterému vede 136 schodů. Přiznám se, že dcera dostala foťák do ruky, aby fotila, já bych to tentokrát nevyšlapala. Nakonec jsem si nechala zámek, k němu vás dovede cesta z rozhledny. Zámek byl postaven na místě tvrze z 13 století, první písemná zmínka je z r. 1542.  V roce 1781 byl přestavěn na zámek barokní. Patří mezi CHKP, ve 20. století zde byla zřízena škola, která je tam dodnes. Poslední úpravy interiéru byly v letech 1811-1838. U zámku je krásná udržovaná zahrada s jezírkem, které je plné nejen leknínů, ale i šneků. Veškeré bližší informace najdete na netu.

Fotky jsou ze čtyř lokalit, všechna místa, která jsem vám nabídla, stojí za zhlédnutí. Pokud budete mít cestu kolem, zastavte se na chvíli a prohlédněte si další kousek naší krásné země.

cestování Soutěž: Aktivní léto 2021
Hodnocení:
(4.9 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.