Švýcarské město Luzern - perla uprostřed Evropy
FOTO: Marie Měchurová

Švýcarské město Luzern - perla uprostřed Evropy

11. 8. 2021

Na čtvrtý pokus nám letos na přelomu července a srpna konečně vyšel zájezd s naší holešovskou cestovkou. Původně jsme měli jet obdivovat tulipány do Holandska, ale covidová situace to neumožnila. Místo kytek jsme jeli "pokořit" alpské velikány do Švýcarska.

Po cestě jsme se zastavili v krásném švýcarském městě Luzern. Někteří tvrdí, že je to nejkrásnější město tohoto malého státu uprostřed hor. Město, jindy přeplněné hlavně asijskými turisty, zvalo k prohlídce historických staveb a malých uliček. 

Historické město Luzern (německy) nebo Lucern (francouzsky), leží na břehu Lucernského jezera a je rozděleno řekou Reuss na dvě části. Žije v něm 82 tisíc obyvatel. Ve městě můžeme obdivovat  středověké náměstí, budovy s freskami a staré cechovní domy. Je zde na světě nejstarší dřevěný most z roku 1332 s osmibokou vodní věží, dlouhý 170 m - tzv. kapličkový most. V roce 1993 větší část mostu byla zničena při velkém požáru. Některé středověké malby se nepodařilo obnovit. Další dřevěný mlýnský most spojuje Nové město se Starým městem. Je nazýván také mostem odpadkovým. Ve středověku obyvatelé města vyhazovali z mostu do řeky odpadky a dravá řeka je odnášela pryč. Zajímavé je i opevnění města, které  je tvořeno 9ti ochrannými věžemi. Tolik z Wikipedie.

Na přiložených fotografiích si můžete toto zajímavé město prohlédnout.

 

cestování Švýcarsko
Hodnocení:
(5.1 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...