A neznáš to u nás doma... aneb Včera na Šumavě
Foto: Marcela Pivcová

A neznáš to u nás doma... aneb Včera na Šumavě

18. 8. 2021

V poslední době si čím dál častěji vzpomínám na slova naší maminky: "Chceš pořád cestovat do ciziny, a neznáš to u nás doma". Měla pravdu, a to jsem ještě v porovnání s dobou následující, kdy už nežila, cestovala tak sotva do NDR. To "pravé" zahraniční cestování vypuklo až po listopadu a drželo mě vlastně až do předloňska.

Před několika dny nám v době našeho pobytu na chalupě v jižních Čechách nabídli naši noví, věkově mladší, známí, že nás vezmou autem na Šumavu, abychom se konečně také někam podívaly. Dosti zahanbeně přiznávám, že z celé Šumavy jsem viděla v mládí pouze Zadov, Vimperk a Lipno. A to víceméně jako součást jednodenního zájezdu.

Bylo rozhodnuto, a tak jsme se s řidičem, jeho přítelkyní a její matkou vydaly spolu se sestrou autem z Týna na Šumavu. Původní termín v minulém týdnu jsme díky vysokým teplotám odsunuli na den, kdy mělo dojít k příznivému ochlazení.

Po návratu "domů" a otevření portálu jsem zjistila, že ten den vyšel na i60 článek o Šumavě od Blanky L. Bylo by tedy nošením dříví do lesa jmenovat zde, kudy jsme jeli a co viděli. Za mnohem důležitější považuji vyjádřit zde svůj pocit z výletu. Bylo příjemně chladné počasí, i když na šumavských slatích až příliš mrazivý vítr, na který jsem nebyla připravena. Ale jinak nádherná procházka, kolem slatí a částečně Povydřím, při níž jsme potkávali mnoho dospělých i dětí na kolech, další rodiny s kočárky, pejsky, všude pohodová atmosféra, vyvolávající v člověku pocit, že se široko daleko nic neděje. Právě tak působily i tamní restaurace, např. na Kvildě.

Na zpáteční cestě jsme ocenily, že s námi řidič projel Hošticemi, abychom viděly, kde se točily Troškovy známé veselohry. Krásný pocit z včerejšího výletu ve mně stále přetrvává i dnes. A určitě to není ode mě nijak nadnesené, když říkám, že je to takový můj malý velký návrat do života.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...