A neznáš to u nás doma... aneb Včera na Šumavě
Foto: Marcela Pivcová

A neznáš to u nás doma... aneb Včera na Šumavě

18. 8. 2021

V poslední době si čím dál častěji vzpomínám na slova naší maminky: "Chceš pořád cestovat do ciziny, a neznáš to u nás doma". Měla pravdu, a to jsem ještě v porovnání s dobou následující, kdy už nežila, cestovala tak sotva do NDR. To "pravé" zahraniční cestování vypuklo až po listopadu a drželo mě vlastně až do předloňska.

Před několika dny nám v době našeho pobytu na chalupě v jižních Čechách nabídli naši noví, věkově mladší, známí, že nás vezmou autem na Šumavu, abychom se konečně také někam podívaly. Dosti zahanbeně přiznávám, že z celé Šumavy jsem viděla v mládí pouze Zadov, Vimperk a Lipno. A to víceméně jako součást jednodenního zájezdu.

Bylo rozhodnuto, a tak jsme se s řidičem, jeho přítelkyní a její matkou vydaly spolu se sestrou autem z Týna na Šumavu. Původní termín v minulém týdnu jsme díky vysokým teplotám odsunuli na den, kdy mělo dojít k příznivému ochlazení.

Po návratu "domů" a otevření portálu jsem zjistila, že ten den vyšel na i60 článek o Šumavě od Blanky L. Bylo by tedy nošením dříví do lesa jmenovat zde, kudy jsme jeli a co viděli. Za mnohem důležitější považuji vyjádřit zde svůj pocit z výletu. Bylo příjemně chladné počasí, i když na šumavských slatích až příliš mrazivý vítr, na který jsem nebyla připravena. Ale jinak nádherná procházka, kolem slatí a částečně Povydřím, při níž jsme potkávali mnoho dospělých i dětí na kolech, další rodiny s kočárky, pejsky, všude pohodová atmosféra, vyvolávající v člověku pocit, že se široko daleko nic neděje. Právě tak působily i tamní restaurace, např. na Kvildě.

Na zpáteční cestě jsme ocenily, že s námi řidič projel Hošticemi, abychom viděly, kde se točily Troškovy známé veselohry. Krásný pocit z včerejšího výletu ve mně stále přetrvává i dnes. A určitě to není ode mě nijak nadnesené, když říkám, že je to takový můj malý velký návrat do života.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Šumavu znám jen z filmů a vyprávění. Snad se nám ten nedostatek ještě někdy povede napravit. A díky za článek, který mi loni unikl a teď mi připomněl, že jsem tě tady už dlouho neviděla. Posílám pozdravy do Týna všem pod vaší střechou.
Eva Krausová
Zuzko, Šumava je má láska. Doufám, že se tam zas někdy podívám. Hory mám moc ráda. Máte to dobré, když můžete užívat chalupu v jižních Čechách. Já vždy cestovala raději u nás, než v zahraničí, moře mi vůbec nechybí. Mějte se se sestrou a kočičkami prima.
Jan Zelenka
Hezké fotky. Když jsme se ženou procházeli a projížděli Šumavou, byla už nemocná. Ale je to krásný kraj.
Soňa Prachfeldová
Zuzko moc tobě i sestře přeji krásné zážitky. Je tam opravdu nádherně a v člověku navždy zůstanou uložený hluboké dojmy z přírody.
Jaroslava Handlová
Každý návrat na Šumavu je pro mě vždy milý. A to, jak vzpomínkami na známá místa, tak jejich proměnami, a pokaždé i poznáním něčeho nového. Zuzko, je to krásné mít tak přející známé.
Martina Růžičková
Šumava je prostě krásná :-).
Dana Puchalská
Zuzko,moc krásný článek. A fotky taky. Ano, na Šumavě je krásně.
Blanka Lazarová
Zuzko, pěkné fotky i vyprávění. Tak trochu jsem si myslela, že Šumavu dobře znáte, když máte chalupu v Jižních Čechách. Máte tedy ještě rezervy, stejně jako já. Je tam tolik krásných míst, ale nejen tam.
Alena Vávrová
Návrat (výlet) na Šumavu autem bych také brala - s kýmkoliv a kamkoliv. Vzpomínky jsou i v tomto případě neodbytné. Dík za sdílené pocity.
Jitka Mošovská
Zuzko a Marcelo, pěkný výlet, i když na šumavských slatích jsem ještě nebyla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.