Padesátka je čas zúčtování. Ukáže se, jakou má kdo kondici
FOTO: Ingimage

Padesátka je čas zúčtování. Ukáže se, jakou má kdo kondici

7. 9. 2021

Cvičte, běhejte, posilujte, jezděte na kole. Tyto rady se nyní valí ze všech stran, ovšem čím dál častěji vedou k tomu, že lidé přeceňují své síly a přehnanou pohybovou aktivitou si spíše ubližují.

Nebo zjistí, že je sport unavuje, nebaví a úplně ho vyřadí ze života. Mnohdy je problém v tom, že nenašli pohyb vhodný k jejich věku.

O tom, že by člověk měl v každém věku přistupovat k pohybu různými způsoby, se v poslední době mluví čím dál více. Je nesmysl myslet si, že sporty, které nás bavily ve třiceti, bude možno stejným způsobem provozovat v šedesáti, i když se o to mnoho lidí pokouší a samozřejmě existují výjimky v obdivuhodné kondici.

Ale většinou zvítězí ten, kdo bere v potaz to, že schopnosti a potřeby těla se s věkem mění.  Odborníci na správný pohyb tvrdí, že když je člověku dvacet, má energie na rozdávání a chce zkusit všechno. Ve třiceti pociťuje ze sportu radost, ale i první známky únavy a to se týká především žen. Mají malé děti, málo času samy na sebe a v té doby se těžce hledá v životě místo na pravidelný pohyb. Ale pak se blíží doba, která bývá označována časem zúčtování.

„Když je ženám čtyřicet, už znají samy sebe, mají více času, protože děti jsou větší a zpravidla vědí, jaký druh sportu jim dělá dobře,“ říká Lucie Rychetská, lektorka Školy fitness profesionálů FISAF. Zároveň se však v této době začínají objevovat první bolesti zad. Doporučuje proto cvičení, která pracují s hlubokými svaly a pánevním dnem. „Například hormonální jógovou terapii – soubor jednoduchých cviků, které řeší přicházející hormonální nerovnováhu a s ní spojené výkyvy nálad v rámci menstruačního cyklu. Pokud vás bolí záda a občas se probudíte se ztuhlou krční páteří či bedry, vyvarujte se zumby, aerobiku či běhu, tedy otřesů. Ideálním pohybem jsou jóga, pilates, dlouhé svižné procházky, jízda na kole a plavání,“ vysvětluje.

V padesáti prode ní tělo vrací vše, co do něj bylo investováno, co ho majitelka naučila, jak o něj dosud pečovala.

„Pokud s pohybem v tomto věku začínáte, zvolte aktivní chůzi, případně střídejte tempo, pokud chcete spalovat tuky. Pokud máte chuť přidat něco nového, pořiďte si kolečkové brusle a skvělý je tanec. Co tak vyzkoušet břišní tance nebo salsu? V tomto věku dodají sebevědomí i dobrý pocit, že své ženskosti,“ radí zkušená lektorka.

V šedesáti se pak zpravidla ukáže, zda tahle minulá snaha k něčemu byla. A obvykle, pokud nějaká byla, opravdu se to projeví. V tomto věku by už ani tak nemělo jít o zběsilé spalování tuku a neutuchající snahu být sexy, nýbrž o posílení kardiovaskulárního systému, zpevnění těla a získání větší pohyblivosti a odolnosti. „Pokud se necítíte na skupinové lekce, každý den ujděte svižnou chůzí deset tisíc kroků. Pořiďte si hole pro nordic walking, které dodají pohybu dynamiku a jsou oporou. Cviční by mělo probíhat v mírnějším tempu a podstatou lekce by měly být protahovací cviky,“ říká Lucie Rychetská s tím, že kdo se na to cítí, nemusí se bát ani kruhového tréninku a míčových her.

Nabídka různých druhů cvičení, sportů a pohybových aktivit je nyní obrovská a lidé se nikdy dříve o svou kondici tolik nezajímali. Na jedné straně je to obdivuhodná a výborná ukázka toho, že jim jde o to prožít stáří co nejdéle soběstační a vyšší věk si užít. Na straně druhé to někdy vede k zběsilému obíhání různých kurzů, posiloven a organizování výletů, které člověka ve výsledku unaví a nezřídka jeho zdravotní či pohybové obtíže ještě zhorší. A pak jsou doma slyšet věty: „Ty jsi to zase s tím kolem přehnal, ty si nechceš připustit, že už ti je šedesát.“ Právě proto je dobré své tělo takzvaně poslouchat, nechat se inspirovat radami odborníků a netvářit se, že v šedesáti zvládneme to, co ve třiceti. Což ovšem neznamená, že v šedesáti není možné zkoušet nové věci. Možností je mnoho, tak je fajn se jich nebát, ale nepřestat při jejich zkoušení přemýšlet.

 

cvičení sport životní styl
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.