Vypravte se za vůní benzínu do nového automuzea Svět Škodovek
FOTO: Svět Škodovek

Vypravte se za vůní benzínu do nového automuzea Svět Škodovek

10. 9. 2021

Pro milovníky historie automobilů přibyl letos v létě v blízkosti Prahy nový turistický cíl. Mezi Čerčany a Poříčím nad Sázavou, v jedné z bývalých výrobních hal JAWY, otevřelo své brány muzeum Svět Škodovek. Unikátní expozice, která se rozkládá na ploše 1400 m2, láká na nejeden zajímavý automobil.

Soukromé muzeum vozů Škoda vzniklo v areálu, který ve 40. letech vybudovala firma J. Kraucher a spol. Její spolumajitel, Jindřich Kraucher, byl jeden z prvních prvorepublikových automobilových závodníků a velmi šikovný konstruktér. Po válce byl křivě obviněn z kolaborace a uvězněn. I přes to, že byla všechna podezření vyvrácena, zůstala celá firma pod národní správou. V areálu se pak vystřídaly podniky PAL, Autobrzdy Jablonec a nakonec JAWA, která zde až do 90. let vyráběla ozubená kolečka do převodovek.

Výstava je tematicky rozdělena do sekcí, v nichž se prezentují závodní a okruhové speciály, užitkové verze automobilů, prototypy a nechybí ani učebna autoškoly s výukovými trenažery od Škody 1000 po Favorit.

Majitelé automobilů, Pavel a Tomáš, dali za téměř 20 let dohromady zajímavou sbírku, která čítá okolo 100 škodovek, z nichž je přes šedesát v muzeu vystavena. Mezi nimi najdete opravdu raritní kousky jako třeba Škodu 110R věnovanou L.I. Brežněvovi, který ji ale odmítl, a tak si ji mohou návštěvníci muzea prohlédnout.

Mezi nejcennějšími exponáty objevíte okruhovou Škodu 130 RS. Jde o prototyp z roku 1975, který se s posádkou Enge-Vojtěch-Šenkýř podílel na zisku titulu mistrů Evropy cestovních vozů na okruzích v roce 1981.  Neméně zajímavý je i závodní speciál 130 LR/H, jenž původně vznikl coby prototyp pro rallye skupinu S. V sekci prototypů najdete Škodu 990 NOV Favorit, jeden z pěti prvních vyrobených prototypů legendární Škody 1000MB nebo dvě Škody 720 z celkových 14 vyrobených.

Otevřeno je mezi 10. a 17. hodinou, a to v případě června až září od úterý do neděle. V říjnu je ve stejnou dobu otevřeno o víkendech a během svátků, stejně jako od dubna do května.

Vstupenku si dospělý koupí za 150 korun, děti, studenti a senioři nad 65 let zaplatí stovku. Rodinná vstupenka pro dva dospělé a až pět dětí vyjde na 400 Kč.

Adresou muzeum spadá pod obec Mrač, ovšem muzeum se nenachází přímo v této obci, ale u silnice č. 109 mezi Poříčím nad Sázavou a Čerčany. Než se tedy do Světa Škodovek vydáte, do navigace zadejte Mrač 73, zaktualizované navigace si však poradí i se zadáním Svět Škodovek.

Otevírací doba:

duben, květen, říjen: víkendy a svátky 10-17
červen, červenec, srpen, září: úterý – neděle 10-17

auta muzeum výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%