Vodní nádrž Fláje
Foto autorka

Vodní nádrž Fláje

13. 9. 2021

Tak si můžu odškrtnout další položku ve svém fiktivním výletním seznamu. Už delší dobu plánujeme, že se pojedeme podívat na Fláje. To je známá vodní nádrž, která stojí za návštěvu. Namlsal nás syn, který tam byl vloni s rodinou a moc se jim tam líbilo. A tak jsme se ve středu 7.9. rozhodli bez velkých příprav po obědě vyrazit. Počasí bylo ideální, manžel si napsal na papírek trasu a ano, nechal ho doma, což jsme zjistili, když jsme pořád jeli a odbočka na Fláje nikde. V Lomu u Litvínova byla vyndána zpod zadní sedačky automapa a pak už to byla brnkačka. Cesta to byla trochu divoká, protože silnice je dost do kopce a hlavně děsivé serpentýny mi naháněly trochu strach. Nicméně jsme po krátké zastávce na odpočívadle v lese konečně mezi stromy zahlédli vodní hladinu a bylo vyhráno.

Trochu technických informací určitě neuškodí. Vodní nádrž Fláje je údolní nádrž, která vznikla za pilířovou přehradou na Flájském potoce, územně celá spadá pod obec Český Jiřetín. Postavena byla v letech 1951-1964, je zásobárnou pitné vody pro okolní města, rozloha je 153 ha, objem 21 600 000 metrů krychlových, max. hloubka 48,46 m. Betonová hráz je 459 m dlouhá, 6 m široká, 49,46 m vysoká a celá nádrž je 737,31 m n.m. Součástí přehrady je malá vodní elektrárna. Tato vodní nádrž je jediná svého druhu v Česku a je opravdu impozantní. Je kulturní památkou ČR, správcem je s.p. Povodí Ohře. Podrobnější info jsou na Wikipedii.

Zaparkovali jsme hned na kraji lesa a vydali se prozkoumat tuto nádheru. I tady bylo slunečno, ale značně větrno. Lidí tu moc nebylo, není to daleko do Německa, takže návštěvnost byla mezinárodní. Vydali jsme se po mostě, z jedné strany krásná vodní plocha a z druhé strany opravdu vysoká betonová hráz. Na konci mostu je schodiště dolů a za potokem schody nahoru, raději jsme je ani nepočítali, bylo jich požehnaně. Flájský potok měl nádherně průzračnou vodu s barevnými kameny a řasami, připomnělo mi to Mumlavské vodopády. Domů jsme jeli přes Moldavu, Nové Město, Krupku, takže to bylo trochu kratší a hlavně rychlejší.

Jsem ráda, že jsme tuto cestu podnikli a opravdu návštěvu Flájí mohu vřele doporučit. Kdo tam byl, jistě mi dá za pravdu. Zvu vás na fotoprocházku krásným kouskem naší malé země.

 

Můj svět: cestování

cestování
Hodnocení:
(4.9 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.