Odešla hudební ikona
hippies, Ravi Šankar

Odešla hudební ikona
hippies, Ravi Šankar

12. 12. 2012

V 92 letech zemřel v americkém San Diegu nejznámější indický hudebník, ikona amerických hippies a spoluhráč Beatles Raví Šankar. Ten byl zřejmě nejznámější hráč na sitár a zasloužil se o zpopularizování klasické indické hudby po světě.

V zahraničí se stal populární svou spoluprácí s houslistou a dirigentem Yehudim Menuhinem, se skupinou Beatles. Hrál po boku Janis Joplin a Jimi Hendrixe. Vystupoval na festivalu ve Woodstock v 60. letech a stal se v té době jednou hudebních ikon hnutí hippies. Pro Beatles byl "Komtrem světové hudby".

Indický premiér Manmóhan Singh označil Šankara za "národní poklad a globálního velvyslance kulturního dědictví Indie". Ravi Šankar se narodil 7. dubna 1920 v hinduistickém svatém městě Varanasi v severní Indii do prostředí vysoké bengálské kasty. Yehudi Menuhin srovnával jeho hudební genialitu s Amadeem Mozartem.

Šankar je otcem známé americké zpěvačky a držitelky cen Grammy Norah Jonesové. Indický hudebník zemřel poté, co byl minulý týden hospitalizován v nemocnici Memorial Hospital v San Diegu, když si stěžoval na dýchací potíže.

hudební legendy úmrtí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.