Moje aktivní léto - Zájezd kolem Vírské přehrady
Foto: autorka

Moje aktivní léto - Zájezd kolem Vírské přehrady

16. 9. 2021

Včera jsem se zúčastnila s Exodem Blansko zájezdu, který byl nazván "Zájezd kolem Vírské přehrady"...

Vysočina je nádherným krajem malebných kopců, hlubokých lesů a skal.

Naší první zastávkou byla krytá lávka přes řeku Svratku, která je nazývána Svářecká lávka. Sluníčko nám svítilo od rána, a tak výhled do okolní krajiny byl skutečně romantický.

Dalším cílem bylo město Bystřice nad Perštejnem - nachází se asi 50 km od Brna v nejvýchodnější části Kraje Vysočiny. Nechybějí tu stavební památky a dobrá sportovní vybavenost. Hned za hranicemi města je rozmanitá  příroda, hluboká údolí plná hradů a dalších atraktivit. Na jaře roku 2015 zde bylo otevřeno i Centrum Eden, kde je k vidění mimo jiné panský dvůr se zámečkem, replika dřevěné vesnice se zvoničkou, řemeslnické dílny, minipivovar i lékárna. Pro děti je k dispozici dětské hřiště, přírodní bludiště a fontánka.

Pod Edenem je galerie dřevěných soch, lanový parčík, socha Zubra.

Po procházce městem jsme odjeli do Nového Města na Moravě. Zde jsme se pohodově vešli do restaurace na oběd, v které byly umístěny i letité fotografie a grafiky z místní historie lyžování.

Ve městě je i Horácké muzeum, které ukazuje život  na Horácku, sklářství, železárenství i obsáhlou expozici lyžování. Děti, ale i dospělé potěší Vírský mlýnek - je to soubor dřevěných figurek poháněný vodním kolem a Strašidelné podzemí.

Viděli jsme i Vysočinu Arénu. Je to moderní sportovní areál, dějiště mnoha různých světových sportovních akcí. Tento areál slouží i široké veřejnosti po celý rok.

S naším autobusem jsme dál projeli až nad obec Vítochov do stínu kamenné krásy vesnického kostelíka z poloviny 13. století. Všechny nás skutečně svou raně gotickou krásou uchvátil, tak jako i zajímavé výhledy od tohoto místa do širokého okolí...

Na okraji obce Vír je Vírská přehrada, kterou jsme jen projeli autobusem a viděli její velikou plochu a krásu.

  Tato nádrž přehradila tok řeky Svratky a vystavěním 78 metrů vysoké hráze vzniklo jezero, které má rozlohu 223,5 ha. Díky této přehradě je zásobováno pitnou vodou Novoměstsko, Bystřicko, část Žďárska i Brno. Proto je tato krásná lokalita nepřístupná rekreaci - platí pro ni vyhláška 1. pásma hygienické ochrany.

Celý den nás provázelo krásné slunečné počasí, pohodová nálada nás všech i po celou cestu v autobuse...

 Závěrem jsme všichni děkovali potleskem našim obětavým organizátorkám za velmi dobře připravený program. Ale také za napečené i nazdobené perníkové kapříčky, které si pro nás připravily a my je jen "lovili" z veliké krabice.

A poslední velký dík patřil našemu šikovnému panu řidiči, protože na tamních silničkách bylo občas k jízdě autobusem  zapotřebí veliké umění...

 

 

cestování Soutěž: Aktivní léto 2021
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...