Moje aktivní léto - Zájezd kolem Vírské přehrady
Foto: autorka

Moje aktivní léto - Zájezd kolem Vírské přehrady

16. 9. 2021

Včera jsem se zúčastnila s Exodem Blansko zájezdu, který byl nazván "Zájezd kolem Vírské přehrady"...

Vysočina je nádherným krajem malebných kopců, hlubokých lesů a skal.

Naší první zastávkou byla krytá lávka přes řeku Svratku, která je nazývána Svářecká lávka. Sluníčko nám svítilo od rána, a tak výhled do okolní krajiny byl skutečně romantický.

Dalším cílem bylo město Bystřice nad Perštejnem - nachází se asi 50 km od Brna v nejvýchodnější části Kraje Vysočiny. Nechybějí tu stavební památky a dobrá sportovní vybavenost. Hned za hranicemi města je rozmanitá  příroda, hluboká údolí plná hradů a dalších atraktivit. Na jaře roku 2015 zde bylo otevřeno i Centrum Eden, kde je k vidění mimo jiné panský dvůr se zámečkem, replika dřevěné vesnice se zvoničkou, řemeslnické dílny, minipivovar i lékárna. Pro děti je k dispozici dětské hřiště, přírodní bludiště a fontánka.

Pod Edenem je galerie dřevěných soch, lanový parčík, socha Zubra.

Po procházce městem jsme odjeli do Nového Města na Moravě. Zde jsme se pohodově vešli do restaurace na oběd, v které byly umístěny i letité fotografie a grafiky z místní historie lyžování.

Ve městě je i Horácké muzeum, které ukazuje život  na Horácku, sklářství, železárenství i obsáhlou expozici lyžování. Děti, ale i dospělé potěší Vírský mlýnek - je to soubor dřevěných figurek poháněný vodním kolem a Strašidelné podzemí.

Viděli jsme i Vysočinu Arénu. Je to moderní sportovní areál, dějiště mnoha různých světových sportovních akcí. Tento areál slouží i široké veřejnosti po celý rok.

S naším autobusem jsme dál projeli až nad obec Vítochov do stínu kamenné krásy vesnického kostelíka z poloviny 13. století. Všechny nás skutečně svou raně gotickou krásou uchvátil, tak jako i zajímavé výhledy od tohoto místa do širokého okolí...

Na okraji obce Vír je Vírská přehrada, kterou jsme jen projeli autobusem a viděli její velikou plochu a krásu.

  Tato nádrž přehradila tok řeky Svratky a vystavěním 78 metrů vysoké hráze vzniklo jezero, které má rozlohu 223,5 ha. Díky této přehradě je zásobováno pitnou vodou Novoměstsko, Bystřicko, část Žďárska i Brno. Proto je tato krásná lokalita nepřístupná rekreaci - platí pro ni vyhláška 1. pásma hygienické ochrany.

Celý den nás provázelo krásné slunečné počasí, pohodová nálada nás všech i po celou cestu v autobuse...

 Závěrem jsme všichni děkovali potleskem našim obětavým organizátorkám za velmi dobře připravený program. Ale také za napečené i nazdobené perníkové kapříčky, které si pro nás připravily a my je jen "lovili" z veliké krabice.

A poslední velký dík patřil našemu šikovnému panu řidiči, protože na tamních silničkách bylo občas k jízdě autobusem  zapotřebí veliké umění...

 

 

cestování Soutěž: Aktivní léto 2021
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Maruško,děkuju za moc pěkný výlet. Tam ,kde je jakákoliv vodní plocha je krásně. Nikdy jsem tam nebyla a tak vidím o co hezkého jsem přišla. Děkuju.
Martina Růžičková
Zajímavý program výletu a zajímavé čtení o něm. Ten kraj neznám, takže i dobrý tip na výlet. :-)
František Matoušek
Cesta kolem Vírské přehrady byla fajn. Rád jsem se "svezl". Tak zas někdy nashle.
Jana Šenbergerová
Moc ráda jezdím na jednodenní zájezdy. Ten váš se mi také líbil, i když jsem ho absolvovala jen před monitorem svého počítače.
Zuzana Pivcová
To je divné, Maruško, už jsem sem vzkaz psala ve stejné době jako hvězdičky, ale on se asi neuložil. Musel to být pěkný výlet a moc se mi líbí různé tematické expozice. Pražské děti by asi moc nevěděly, o jaká řemesla jde, ale věřím, že řadu z nich by to také zaujalo.
Marie Ženatová
Pro paní Danielku: Děkuji Vám za doplňující údaje ke katolickému kostelu sv. Kunhuty v NMM. Sgrafita od akademického malíře Karla Němce na téměř celé ploše fasády jsou skutečně vynikající a obdivuhodné* - na mém snímečku nejsou bohužel moc vidět...
Marie Ženatová
Moje milé, děkuji vám za dobrá slova*.
Alena Velková
Musel to být moc hezký výlet!
Daniela Řeřichová
Paní Marie, moc děkuji za pěkné připomenutí mého milého kraje. Ke kostelu sv. Kunhuty v NMM bych doplnila, že se jedná o nejstarší architektonickou památkou města (14. st.). Výzdobu fasády vytvořil novoměstský rodák, akademický malíř Karel Němec. Sgrafita zabírají téměř celou plochu fasády (520m2) a znázorňují biblické postavy a osudy sv. Václava.
Naděžda Špásová
Maruško, to byl určitě moc hezký výlet, fotky jsou zajímavé. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.