Judaismus a jeho tradice

Judaismus a jeho tradice

17. 9. 2021

Dovolte mi, abych se nejprve zmínila o tom, co je judaismus. Jedná se o náboženství židovského národa a v současné době se odhaduje, že na světě žije přibližně až 17 milionů Židů. Judaismus je jedno z nejstarších monoteistických náboženství a je považováno za desáté největší náboženství na světě. Základním textem je Tóra, která zahrnuje filozofii a kulturu židovského národa. Tóra je součástí Talachu, také nazývaného hebrejskou Biblí, a obsahuje i další texty, postupy, teologická stanoviska a druhy organizace. Judaismus vznikl na Středním Východě během doby bronzové a měl a stále má silný vliv na křesťanství a islám.

Tak, jak mají různé národy či etnika charakteristické oděvy a tím se od sebe odlišují, tak i Židé mají své tradiční oděvy a doplňky. V současné době ale záleží, ke kterému stupni náboženské víry patří. V naší zemi žijí Židé, kteří se formují do různých proudů. Jsou to ultraortodoxní, méně ortodoxní nebo sekulární.

Ortodoxní Židé se oblékají konzervativně, resp.muži se oblékají do černého, nosí černý kabát, kalhoty, boty a klobouk. Košile nosí bílé. Jsou to ti "takoví klasičtí Židé", které můžete potkat hlavně na Starém Městě v Praze v blízkosti synagog. Ortodoxní Židé také nosí pejzy, jsou to takové dlouhé vlasy u uší.

Ultraortodoxní ženy nemají povoleno nosit kalhoty a ani krátké sukně, naopak se snaží zakrýt většinu částí těla /mimo obličej a dlaně/. Nosí dlouhé sukně, aby jim nebyla vidět kolena, v ideálním případě i kotníky. Pak ženy nosí převážně bílé halenky, ale aby jim nebyl vidět výstřih. Ženy se zkrátka mají oblékat mravně a nesmí vystavovat na odiv své vnady.

Ortodoxní také dodržují jeden z příkazů Tóry, který zakazuje nosit šaty ze směsi lnu a vlny, t.j. nesmí být vyrobeny ze smíšené látky. Zbožní Židé též dodržují biblický požadavek, a to nošení svazku třásní /cicit/ na čtyřech rozích oděvu. Židé proto pod košilí nosí čtyřrohou  součást oděvu  - čtyři cípy /arba kantof/ nebo malý modlitební plášť /talit katan/. Na všech čtyřech rozích jsou přesně podle předpisu a upevněné třásně mají připomínat, že musí dodržovat 613 pravidel Tóry. Třásně, které trčí z podkošile, jsou v barvě bílé.

Pro věřícího Žida je typické nošení pokrývky hlavy zvané jarmulka /kipa/, kterou Židé nosí jako úctu k Bohu. Její nošení je tradicí, nikoliv přikázáním, a záleží, jakou jarmulku si kdo vybere. Může být háčkovaná, sametová nebo různobarevná. Na slavnostní příležitosti  např. svatby se šijí speciální kipy a to většinou v barvě bílé nebo modré.

Ženy, jak jsem se již zmínila, se musí oblékat cudně. Do synagogy se nehodí chodit s odhalenými rameny a kolena musí být zakryta. V Izraeli u Zdi nářků také hodně žen zakrývá vlasy z respektu k místu, nicméně pravidla Tóry to nepřikazují. Ženy většinou po svatbě si vlasy zakrývají šátkem či plédem a některé si dokonce oholí hlavu a nosí paruky.

Nezbytná součást oděvu při modlitbách v synagoze jsou u mužů tality. Nosí se přes ramena či přes hlavu a používají se též modlitební řemínky zvané tfilin.

Při svátku Jom kipur se nosí i kitl, což je jednoduchý bílý oblek symbolizující čistotu a pomíjivost lidského života.

Doufám, že jsem Vám v krátkosti přiblížila zajímavosti ze života židovské komunity. V příštím vyprávění se budu snažit přiblížit tradice stravování /kašrut/. Jedná se o soubor pravidel, které určují jaké jsou v judaismu povoleny či zakázány.  

Shalom

 Použitá literatura : Newman Jakov, Sivan G. - Judaismus od A-Z

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...