Judaismus a jeho tradice

Judaismus a jeho tradice

17. 9. 2021

Dovolte mi, abych se nejprve zmínila o tom, co je judaismus. Jedná se o náboženství židovského národa a v současné době se odhaduje, že na světě žije přibližně až 17 milionů Židů. Judaismus je jedno z nejstarších monoteistických náboženství a je považováno za desáté největší náboženství na světě. Základním textem je Tóra, která zahrnuje filozofii a kulturu židovského národa. Tóra je součástí Talachu, také nazývaného hebrejskou Biblí, a obsahuje i další texty, postupy, teologická stanoviska a druhy organizace. Judaismus vznikl na Středním Východě během doby bronzové a měl a stále má silný vliv na křesťanství a islám.

Tak, jak mají různé národy či etnika charakteristické oděvy a tím se od sebe odlišují, tak i Židé mají své tradiční oděvy a doplňky. V současné době ale záleží, ke kterému stupni náboženské víry patří. V naší zemi žijí Židé, kteří se formují do různých proudů. Jsou to ultraortodoxní, méně ortodoxní nebo sekulární.

Ortodoxní Židé se oblékají konzervativně, resp.muži se oblékají do černého, nosí černý kabát, kalhoty, boty a klobouk. Košile nosí bílé. Jsou to ti "takoví klasičtí Židé", které můžete potkat hlavně na Starém Městě v Praze v blízkosti synagog. Ortodoxní Židé také nosí pejzy, jsou to takové dlouhé vlasy u uší.

Ultraortodoxní ženy nemají povoleno nosit kalhoty a ani krátké sukně, naopak se snaží zakrýt většinu částí těla /mimo obličej a dlaně/. Nosí dlouhé sukně, aby jim nebyla vidět kolena, v ideálním případě i kotníky. Pak ženy nosí převážně bílé halenky, ale aby jim nebyl vidět výstřih. Ženy se zkrátka mají oblékat mravně a nesmí vystavovat na odiv své vnady.

Ortodoxní také dodržují jeden z příkazů Tóry, který zakazuje nosit šaty ze směsi lnu a vlny, t.j. nesmí být vyrobeny ze smíšené látky. Zbožní Židé též dodržují biblický požadavek, a to nošení svazku třásní /cicit/ na čtyřech rozích oděvu. Židé proto pod košilí nosí čtyřrohou  součást oděvu  - čtyři cípy /arba kantof/ nebo malý modlitební plášť /talit katan/. Na všech čtyřech rozích jsou přesně podle předpisu a upevněné třásně mají připomínat, že musí dodržovat 613 pravidel Tóry. Třásně, které trčí z podkošile, jsou v barvě bílé.

Pro věřícího Žida je typické nošení pokrývky hlavy zvané jarmulka /kipa/, kterou Židé nosí jako úctu k Bohu. Její nošení je tradicí, nikoliv přikázáním, a záleží, jakou jarmulku si kdo vybere. Může být háčkovaná, sametová nebo různobarevná. Na slavnostní příležitosti  např. svatby se šijí speciální kipy a to většinou v barvě bílé nebo modré.

Ženy, jak jsem se již zmínila, se musí oblékat cudně. Do synagogy se nehodí chodit s odhalenými rameny a kolena musí být zakryta. V Izraeli u Zdi nářků také hodně žen zakrývá vlasy z respektu k místu, nicméně pravidla Tóry to nepřikazují. Ženy většinou po svatbě si vlasy zakrývají šátkem či plédem a některé si dokonce oholí hlavu a nosí paruky.

Nezbytná součást oděvu při modlitbách v synagoze jsou u mužů tality. Nosí se přes ramena či přes hlavu a používají se též modlitební řemínky zvané tfilin.

Při svátku Jom kipur se nosí i kitl, což je jednoduchý bílý oblek symbolizující čistotu a pomíjivost lidského života.

Doufám, že jsem Vám v krátkosti přiblížila zajímavosti ze života židovské komunity. V příštím vyprávění se budu snažit přiblížit tradice stravování /kašrut/. Jedná se o soubor pravidel, které určují jaké jsou v judaismu povoleny či zakázány.  

Shalom

 Použitá literatura : Newman Jakov, Sivan G. - Judaismus od A-Z

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Když jsme procházeli židovskou čtvrtí Jeruzaléma, upoutaly mě zejména nádherně zdobené dveře, vedle kterých byla zasazená mezuza. Obydlí těch ortodoxních. Zajímavé je i to, jak vedení města dbá na čistotu architektury. Není možné, na rozdíl bohužel od Prahy, v historické části postavit nějakou skleněnou opičárnu. Všude musí být vápenec. Ta jednota slohu je úžasná a jako celek působivá. Odstrašujícím příkladem může být Paříž , nebo Londýn, zaplavené moderní architekturou ve starých čtvrtích. Zajímavá byl pro nás i promenáda po střechách nad súkem. Lidé se tam procházeli, mladí tam randili a zezdola se nahoru linula vůně tržiště. Nádhera. To je skutečně jeruzalémská specialita.
Jarmila Komberec Jakubcová
Ano náboženství dalo lidstvu "jakýsi řád". S tímto názorem se plně ztotožňuji. Sama jsem židovka ale sekulární. Tzn., že dodržuji pouze některá pravidla tak jako asi většina Židů v Izraeli či diasporách. Např. mám na vstupních veřejních do domu umístěnou mezuzu. Na svátek Chanuka zapaluji svíce na chanukovém svícnu atd.
Jan Zelenka
Nesnažme se podstatu náboženského cítění pochopit. Nic racionálního v tom není. Dobře to vystihl latinsky píšící křesťanský spisovatel Quintus Tertullianus ve 2. stol. n. l. Napsal: Credo, quia absurdum - věřím, protože je to nesmyslné. Přednost víry před rozumem. Víra v historii lidstva způsobila mnoho dobrého i zlého. A jak píše Libor, dala lidem jakýsi řád.
Jan Zelenka
Paní Jakubcová, ze všech zemí, které jsme se ženou navštívili, na mne Izrael a jmenovitě Jeruzalém, udělali dojem největší. Možná proto, že se dlouhá léta zabývám židovskou a biblickou historií. Vím dobře, jak se postupně rodila tři velká světová náboženství, a proto bych nikdy nemohl být věřící. Ale když se člověk postaví na Olivetskou horu a pod sebou má to svaté město, cítí přese vše něco zvláštního a silného. Přeji vám moc, abyste se tam ještě mohla vrátit.
Marie Měchurová
Děkuju za přiblížení židovské mentality. Každý rok u nás v Holešově bývá Týden židovské kultury, který si nikdy nenecháme ujít. Miluju židovskou a romskou hudbu.
Jarmila Komberec Jakubcová
Pane Zelenka děkuji za zajímavý příspěvek k mému článku. Je vidět, že situaci v současném Izraeli velmi dobře znáte. Je to skutečně tak jak popisujete. Když vstoupíte v Jeruzalémě do čtvrti, kde žijí ortodoxní Židé, připadáte si jako v 19.století ve Lvově či Užhorodu.Ultraortodoxní Židé jsou většinou příslušníci tzv. chasitské větve.
Jan Zelenka
Ultraortodoxní Židé bývají často problémem i pro současnou izraelskou vládu. Odmítají například uznávat stát Izrael, protože byl stvořen lidmi a ne Bohem. Ale rádi využívají všech výhod, které jim stát dává. Nemusí např. vykonávat vojenskou službu. Jejich zvyky jsou často velmi bizarní. To je ale na dlouhé povídání. Přes všechny negace, které v Izraeli vyvolává existence některých ultraortodoxních organizací, jako např. "Gush Emunim", nebo "Věrní Chrámové hory", atd, se Izrael, obklopený nepřátelským arabským světem, musí bránit všemi možnými prostředky. Více o konfliktu izraelsko-palestinském a o struktuře izraelské společnosti, píši ve své poslední knize, která bude mít teď ve středu veřejný křest.
Marie Seitlová
Jarmilko díky za další zajímavé informace, doplňuji si tak informace ze zájezdu do Izraele.
Eva Mužíková
Já bych se cítila hodně svázaná, ale to proto, že srovnávám s našim stylem života.. Některé příkazy mi připadají moc tvrdé, člověk, tak jako každý živý tvor podle mne potřebuje ke spokojenému životu volnost. Ale jim to asi vyhovuje, nepoznali nic jiného....Jinak si Jarmilo zasloužíš i mé poděkování. Ty oholené hlavy a následně paruky také nechápu...
Irena Mertová
Díky za zajímavý článek :-) . S těmi parukami mi to není jasné - jedná se o běžné paruky? A jaký má toto vlastně význam?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.