Hrad Valdštejn - nejstarší hrad v Českém ráji
Foto: autorka

Hrad Valdštejn - nejstarší hrad v Českém ráji

20. 9. 2021

Protože léto ještě nekončí, vyrazili jsme s naší turistickou skupinou na prodloužený výlet do Krkonoš. Byla by škoda nevyužít krásného počasí a někde se po cestě nepokochat krásnou českou krajinou. Vybrali jsme si Český ráj s procházkou po Hruboskalsku, kterou jsme zakončili prohlídkou hradu Valdštejn. Hradu s malebnou polohou uprostřed pískovcových skal. 

Hrad Valdštejn leží v okr. Semily, blízko Turnova, v oblasti Českého ráje. Rodový hrad pánů z Valdštejna pochází z druhé poloviny 13. století a je jedním z nejstarších hradů v tomto kraji. Valdštejnové na hradě zůstali 100 let. Koncem 14. století získal sídlo rod Vartenberků. Na jaře roku 1424 přitáhl s vojsky k Turnovu Jan Žižka z Trocnova a dobyl Turnov i hrad Valdštejn. Majitelé hradu se potom hodně střídali. Žili zde Šofové z Helfenburku, později Smiřičtí ze Smiřic. Kolem roku 1550 hrad při požáru lehl popelem. Na sklonku 17. století se ve zřícenině usadil poustevník Václav Hola Resenský. Majitelé zdejšího panství Valdštejnové (1620-1821) a po nich Aehrenthalové (1821-1945) ze zříceniny vybudovali romantické panství. V r. 1713 vznikly kamenné schody, v r. 1722 byla na 1. nádvoří vybudována kaple sv. Jana Nepomuckého a vstupní brána za kamenným mostem, osázeným řadou soch. .V současné době je hrad v držení města Turnova.

Zdroj: WIKIPEDIE

Prohlídka hradu se nám moc líbila, doplňovalo ji krásné počasí a taky občerstvení v hradní hospůdce. Museli jsme se však rozloučit a pokračovat k místu našeho příštího pobytu - Přední Labské v  Krkonoších. 

cestování hrady a zámky
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...