Dezinformace přímo ovlivňují naše zdraví, říká poslankyně Helena Langšádlová
Poslankyně Helena Langšádlová

Dezinformace přímo ovlivňují naše zdraví, říká poslankyně Helena Langšádlová

24. 9. 2021

Helena Langšádlová se dlouhodobě věnuje tématice dezinformací. Co si pod slovem „dezinformace“ vlastně představit a jak se jim dá čelit? I o tom byla řeč v rozhovoru se současnou poslankyní TOP 09 a kandidátkou koalice SPOLU ve Středočeském kraji.

Co jsou dezinformace? K čemu a komu slouží?
Představte si lež, jak vystřiženou z někdejšího Rudého práva. Cílem takové lži je ovlivňovat veřejné mínění, oslabovat instituce, strašit lidi a docílit toho, aby nikdo nevěřil ničemu a nikomu. Dříve by se taková dezinformace o tom, že očkování proti koronaviru způsobuje neplodnost a obsahuje mikročipy, dostala maximálně na stránky novin. Dnes vám přijde přímo do e-mailové schránky, a navíc vám občas dorazí i od člověka, kterého dobře znáte.

Jak dezinformaci rozliším od zprávy pravdivé? Dá se jejich vlivu ubránit?
Důležité je posoudit zdroj, odkud zprávu čerpáte. Pochází-li ze seriózního média, pak jí pravděpodobně můžete důvěřovat. Naopak věřit byste neměli e-mailu od anonymního zdroje či informaci ze sociálních sítí od člověka, který nemá na profilu třeba ani fotku. Zprávy dezinformátorů též často obsahují padělané dokumenty nebo retušované fotky. Řada dezinformátorů své zprávy také doplňuje provokativními a emociálními výjevy, často psanými velkými písmeny. Důležitou obranou je i vlastní kritické myšlení. Pochybujete-li o nějaké zprávě, nebojte se ji probrat osobně s rodinou a přáteli.

Proměnila se podoba dezinformací za tu dobu, co se problematice věnujete?
Největší změna je v tom, že dříve měly dezinformace vliv hlavně na politické rozhodování, dnes ale ohrožují naše zdraví. Během pandemie jsme byli svědky toho, jak se na základě těchto lží staví někteří lidé negativně k testování, očkování, ba dokonce i dodržování hygienických opatření. Cílem těchto dezinformací bylo, aby rozhodování části z nás ovládl strach a obavy. Tisíckrát opakované lži se v očích lidí často stávaly pravdou. 

Jak mohu mluvit s lidmi, kteří věří těmto lžím z dezinformačních stránek a řetězových mailů?
Není vůbec vhodné chovat se k takovým lidem povýšeně. Při diskusi bychom měli být empatičtí, naslouchat, ptát se a mluvit s respektem k druhému.

Co pro omezení vlivu těchto lží můžete dělat vy jako poslankyně?
Ve Sněmovně jsem prosadila vznik Stálé komise pro hybridní hrozby, kde se zabýváme kybernetickými útoky a dezinformacemi, které chtějí ovlivnit demokracii v ČR. Většina těchto snah pochází z Ruska a Číny. Často vyvolávají pocit, že je u nás vše špatně. Naším cílem je na hrozby upozorňovat, analyzovat je a přicházet s návrhy v oblasti exekutivy i legislativy, abychom byli vůči nim odolnější.

internet politika
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...