Dezinformace přímo ovlivňují naše zdraví, říká poslankyně Helena Langšádlová
Poslankyně Helena Langšádlová

Dezinformace přímo ovlivňují naše zdraví, říká poslankyně Helena Langšádlová

24. 9. 2021

Helena Langšádlová se dlouhodobě věnuje tématice dezinformací. Co si pod slovem „dezinformace“ vlastně představit a jak se jim dá čelit? I o tom byla řeč v rozhovoru se současnou poslankyní TOP 09 a kandidátkou koalice SPOLU ve Středočeském kraji.

Co jsou dezinformace? K čemu a komu slouží?
Představte si lež, jak vystřiženou z někdejšího Rudého práva. Cílem takové lži je ovlivňovat veřejné mínění, oslabovat instituce, strašit lidi a docílit toho, aby nikdo nevěřil ničemu a nikomu. Dříve by se taková dezinformace o tom, že očkování proti koronaviru způsobuje neplodnost a obsahuje mikročipy, dostala maximálně na stránky novin. Dnes vám přijde přímo do e-mailové schránky, a navíc vám občas dorazí i od člověka, kterého dobře znáte.

Jak dezinformaci rozliším od zprávy pravdivé? Dá se jejich vlivu ubránit?
Důležité je posoudit zdroj, odkud zprávu čerpáte. Pochází-li ze seriózního média, pak jí pravděpodobně můžete důvěřovat. Naopak věřit byste neměli e-mailu od anonymního zdroje či informaci ze sociálních sítí od člověka, který nemá na profilu třeba ani fotku. Zprávy dezinformátorů též často obsahují padělané dokumenty nebo retušované fotky. Řada dezinformátorů své zprávy také doplňuje provokativními a emociálními výjevy, často psanými velkými písmeny. Důležitou obranou je i vlastní kritické myšlení. Pochybujete-li o nějaké zprávě, nebojte se ji probrat osobně s rodinou a přáteli.

Proměnila se podoba dezinformací za tu dobu, co se problematice věnujete?
Největší změna je v tom, že dříve měly dezinformace vliv hlavně na politické rozhodování, dnes ale ohrožují naše zdraví. Během pandemie jsme byli svědky toho, jak se na základě těchto lží staví někteří lidé negativně k testování, očkování, ba dokonce i dodržování hygienických opatření. Cílem těchto dezinformací bylo, aby rozhodování části z nás ovládl strach a obavy. Tisíckrát opakované lži se v očích lidí často stávaly pravdou. 

Jak mohu mluvit s lidmi, kteří věří těmto lžím z dezinformačních stránek a řetězových mailů?
Není vůbec vhodné chovat se k takovým lidem povýšeně. Při diskusi bychom měli být empatičtí, naslouchat, ptát se a mluvit s respektem k druhému.

Co pro omezení vlivu těchto lží můžete dělat vy jako poslankyně?
Ve Sněmovně jsem prosadila vznik Stálé komise pro hybridní hrozby, kde se zabýváme kybernetickými útoky a dezinformacemi, které chtějí ovlivnit demokracii v ČR. Většina těchto snah pochází z Ruska a Číny. Často vyvolávají pocit, že je u nás vše špatně. Naším cílem je na hrozby upozorňovat, analyzovat je a přicházet s návrhy v oblasti exekutivy i legislativy, abychom byli vůči nim odolnější.

internet politika
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Dostal
:-) Takže nic? :-) Charakteristika inteligentního člověka panem J. B. je jak výplod Piagetova žáka záškoláka, kritičnost, ověřování informací a zdrojů prostým rozumem a bez emocí ovládá i moje bezocasá kočka Sadie. Výběr strany a politika ve volbách je poplatný politickému prostředí a proměnám společenských vztahů, i regionální politik by mohl mít povědomost o fungování stran v Moravskoslezském kraji před sto lety a později, takže lidé se mění i ve své omezenosti, lze jen doufat, že J. B. do regionální politiky nevynesla žádná pouliční sebranka, která si spletla volební místnost s nějakou hernou či veřejným domem. :-) :-)
Jiří Dostal
:-) :-) Klobouk dolů, tak dezinformačně bezelstné zpochybnění voličů a významu voleb aby jeden pohledal, snad jen chybí míra sociální demence, alkoholismu a dalších diskvalifikací člověka pro rozhodování o svém osudu a o společnosti. :-) :-)
Jindřich Berka
Dobrý den, podle čeho se pozná, že je člověk inteligentní? Především je kritický, ověřuje si informace, zdroje a používám selský rozum a brání se emocím. Dám vám dva příklady. Byl jsem regionální politik krajské úrovně a v rámci volební kampaně se ptám nezaměstnané ženy: "Chcete, aby se platilo školné"? " Blázníte. Mám dceru na vysoké škole". "Koho budete tedy volit? "ODS" povídá... (ta měla tenkrát ve volebním programu, že se bude platit ono školné. Je před volbami, lidé se rozhodují především podle toho, která strana a kandidát je vám sympatický, místo toho, aby s podívali na volební program. To je namáhavější... Jenže, co ovlivňuje život člověka? Přijaté zákony!!!! Jaká bude DPH na potraviny, přístup mladých k bydlení a další. Vedou se výzkumy 100 let, ale lidé se nemění, stále podléhají dezinformacím.
Jiří Dostal
:-) :-) Naskočil mi obraz neklidného koně v kovárně; kovář přibíjí podkovu, sedlák s hebkým přítiskem hladí koni chřípí... Já jsem kůň, a tápu, zda jste kovář, nebo sedlák, vy mi jako neklidná kobyla nefungujete... :-) :-) Omluvu neberu, vůbec sem nepatří, zajímavější až k hrůze je, jak vnímání jmen je šiboletem pro vnímání různého jiného. :-) Teď abych se omluvil já... :-) :-)
Libuše Křapová
Omlouvám se za špatné oslovení, pane Dostale, nějak mi uniklo, že se nepíšete s čárkou nad a. Nebyl to úmysl. Mně zase často lidé přezdívají Křápková, také v tom nevidím nic zlého. Prostě se to stává.
Jiří Dostal
:-) :-) Mohli bychom se, paní Křapová, tetelit samolibou pýchou, jak se v debatní etudě krásně doplňujeme a navzájem potvrzujeme, že si naši čtenáři dojmy a názory pošmáknou. Je chrabré dát se všanc diskusí pro jednoho politickou, navíc vášnivou obhajobou čehokoliv, pro druhého o něčem docela jiném, kde na politiku a vášnivou obhajobu čehokoliv ani nedošlo. Vůbec jste mě nezklamala, dál přemýšlím (nejen) o vašich textech, například jaká je jejich souvislost s tím, že se nepářete ani s mým příjmením. Douška od Františka Halase: Když v nepojmenované vdechneš duši jména/ ty čtoucí zdali víš/ že zbude v něm už příštím na semena/ jen vzrostou a ty přivoníš/ Nejstarší stíny slova vstřebávají/ nejmladší slova jsou v nich ukryta/ básníci poznat srpem verše mají/ čas dozrání jak svatá Markyta// (bez interpunkce jako autorská licence, snad jsem se zpaměti moc nespletl) :-) :-)
Libuše Křapová
Pane Dostále, nechce se mi na toto téma diskutovat. Já se vyjádřila ke srozumitelnosti čteného textu, ne k obsahu. Samozřejmě mám svůj názor na okolní dění i na různé politiky. Nejsem ovlivnitelná výkřiky jedinců ani stran, dokážu si vzpomenout, co ta osoba či strana dělala v minulých letech. A když si nejsem jistá, dohledám si. Naposledy jsem se o nynější politické situaci a svém názoru rozepsala trochu na Chatu v rubrice Politika. Ale nejspíš zase na dlouho budu mít klid. Je mi líto, že jsem vás zklamala, opravdu nejsem politický diskutér a vášnivý obhájce čehokoliv.
Jiří Dostal
:-) :-) Očekával jsem, paní Křapová, že svoje postoje rozvinete, téma rozumění a porozumění je smysluplnější než dezinformační cancy paní Langšádlové o dezinformacích; kdo četl pozorně, a nejlépe ne jen jednou, mohl nabýt dojem, že příjmení paní poslankyně je nomen-omen pro dlouhé vedení dlouholebé královny Nefertiti. Skoro věřím, že pan Vrba myslí svá slova vážně a mé tušení jinotajů je liché, přestože paní Langšádlová není první v přiznání k fantaziím o dezinformacích atd. Neměli bychom zapomenout či měli bychom si připomenout, že lidé si obecně v besedách zpravidla moc nerozumí, nahazování našich krasohledných a šeredohledných názorů se běžně mísí jak chlasty v šejkru a po diskusích se rozcházíme s rozmanitými obrazy sdělení a závěrů, kdy se i základní koleje v perspektivě rozbíhají. Stručně: Na webu seniorů plácat kuse a zmatečně poslanecké moudro, jak se ani kachnám staré housky nehází, je urážkou důstojnosti i těch, kteří té od pohledu hodné paní domněle rozumí. :-) :-)
Martin Vrba
„Helena Langšádlová se dlouhodobě věnuje tématice dezinformací.“ Tak to je první politička, která se k tomu hrdě přiznala, doufejme, že po volbách se stane politickou mrtvolou.
Jiří Dostal
:-) :-) Kdysi jsem čechral technickou němčinu, takže vím o "zacken-" jako základu pro vroubek, klikatý, skoba atd., asi se pletu, že vás v diskusi někdo oslovil Čaklová, od toho mé váhání stran vašeho příjmení, snad banalita... :-) :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.