Po obloze přeletí tisíc
meteorů Geminid

Po obloze přeletí tisíc
meteorů Geminid

13. 12. 2012

Pro pozorování meteorů Geminid budou letos velmi příznivé podmínky. V noci na pátek kolem 00:30, kdy aktivita roje vrcholí, jich po obloze přeletí na tisíc. Jejich radiant, což je místo na obloze, odkud zdánlivě vylétají, bude vysoko nad obzorem. Měsíc bude téměř v novu, takže nebude svým svitem rušit. „Pozorování může zkazit jenom špatné počasí,“ řekl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Mateřským tělesem Geminid není podle Petra Horálka z hvězdárny v podkrkonošské Úpici kometa, jak tomu obvykle bývá, ale planetka Phaeton. První zprávy o roji pocházejí z roku 1862. Podle některých modelů je nyní roj v maximu aktivity. Postupně by tak měl slábnout a do konce století téměř zmizet.

Geminidy jsou pojmenované podle souhvězdí Blíženců (latinsky Gemini). Na prosincové obloze souhvězdí Blíženců vychází už za soumraku a je pozorovatelné po celou noc. Roj je aktivní každý rok zhruba od 5. do 17. prosince.

Meteorický roj je jev, při němž proud částic meziplanetárního prachu, odborně meteoroidů, které ve své dráze zanechává kometa a v případě Geminid planetka, kříží zemskou dráhu. Částice se při letu zemskou atmosférou třou o molekuly vzduchu, přitom se vypařují a zanechávají za sebou zářící stopu. Těmto zábleskům astronomové říkají meteory a lidé také padající hvězdy nebo létavice.

Kromě meteorů je nyní na noční obloze možné pozorovat také souhvězdí Orion. Nad ním leží otevřená hvězdokupa ve tvaru písmene "V" zvaná Hyády a severozápadně od ní rovněž otevřená hvězdokupa Plejády (Kuřátka). Ve stejných místech září také planeta Jupiter.

Dalším snad ještě známějším meteorickým rojem s dobrými pozorovacími podmínkami jsou srpnové Perseidy. Geminidy budou mít vhodné pozorovací podmínky opět až v roce 2015.

astronomie meteority
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...