Příliš mladý nebo příliš starý. Věkový rozdíl mezi partnery provází řada předsudků
Ilustrační foto: Ingimage

Příliš mladý nebo příliš starý. Věkový rozdíl mezi partnery provází řada předsudků

25. 10. 2021

Bere si staršího, je to zlatokopka. Bere si mladšího, tak bude litovat, protože jí jednou uteče. Na téma věkového rozdílu mezi partnery se objevuje řada názorů, předsudků, mýtů, anekdot. Existuje však mnoho párů, které žijí spokojeně, přestože nesplňují představy o tom, co je takzvaně vhodné.

„No já vím, ty si to nepamatuješ,“ říká se smíchem osmašedesátiletý Petr často směrem ke své ženě, když si o něčem povídá s přáteli.

„Štve mě tím. Je to takové potupné, když neustále zdůrazňuje, že jsem mladší. No jistě, že věci z jeho mládí neznám, ale on to říká způsobem, jako bych byla jeho dítě,“ vypráví Soňa, která je  mladší o jednadvacet let.

Když se Soňa a Petr brali, její rodiče byli naštvaní a nikdy Petra nepřijali. „Neustále mi říkali, že jednou budu dělat jeho pečovatelku, že bude starý a nemocný v době, kdy já ještě budu při síle. Skutečnosti je taková, že jsem před časem prodělala rakovinu a Petr se o mě staral. Teď je v perfektní kondici, sportuje a já mu vlastně při sportu a výletech nestačím. Nikdy jsem nezalitovala, že jsem si vzala staršího muže, ale on náš věkový rozdíl často zdůrazňuje. Nemyslí to špatně, naopak, říká to v žertu, ale je to takové trapné, když mi pořád říká holčičko nebo děvenko,“ vysvětluje.

Na téma věkový rozdíl vzniklo už obrovské množství knih, filmů, článků i vědeckých studií. Dokonce existuje výpočet takzvaně ideálního věku. Andrew Francis a Hugo Mialon, profesoři z Univerzity v Atlantě provedli studii vztahů tří tisíců lidí. Došli k závěru, že čím vyšší je mezi partnery věkový rozdíl, tím vyšší je riziko jejich rozpadu. Ideální prý je, když je muž o dva, tři roky starší. Když jsou od sebe lidé v páru vzdáleni věkově o pět let mají už o osmnáct procent vyšší riziko, vztah nedopadne dobře. Pokud jsou od sebe o deset let, pak jde o téměř čtyřicetiprocentní pravděpodobnost. Jejich propočet jde tak daleko, že tito pánové dokonce tvrdí, že pokud se berou lidé s věkovým rozdílem více než dvacet let, je na více než devadesát procent jasné, že se jim vztah rozpadne.

Výzkum a zveřejněná čísla s prognózami rozpadu manželství vyvolaly rozruch. Ozvala se řada párů, které by podle nich už dávno musely být v propadlišti dějin, jenže jejich vztah je, vědci divte se, kvalitnější, stálejší a hezčí než vztahy mnoha lidí, kteří takzvaně zapadají do výpočtů jako ideální páry. Zkrátka, aplikovat výpočty na něco tak nevypočitatelného jako je láska se nevyplácí.

Typických příkladů máme kolem sebe spoustu, stačí se jen rozhlédnout.

V jedné chatové osadě na Opavsku například žije pár tvořený třiašedesátiletou ženou  pětapadesátiletým mužem. Poznali se, když oba shodou okolností zdědili chaty kousek od sebe. Ona byla rozvedená, on žil sám. „Nějak mi vztahy se ženami nikdy nevycházely, navíc jsem se léta staral o nemocnou mámu. Když zemřela, rozhodl jsem se prodat chatu, na kterou jsme stejně léta nejezdili. Dal jsem se tam do řeči s paní, která říkala, že si mě pamatuje jako kluka, že tam občas jezdívala  v mládí za příbuznými. Byla krásná, příjemná, pozvala mě na kafe. Pak jsem se za ní zastavil pokaždé, když jsem jel na chatu něco udělat. Začalo se mi totiž na chatě líbit, začal jsem chodit na výlety, což jsem dříve nedělal. Z rozhodnutí to tam prodat jsem vycouval, naopak se ze mě stával kutil, zahradník,“ vypráví dotyčný muž. Mezi ním a dámou z nedaleké chaty vzniklo přátelství. „Já vlastně nevím, jak jsem si to mohl dovolit, ale jednoho dne jsem jí řekl, že jsem se do ní zamiloval. A ona naprosto přirozeně odpověděla, že ona do mě taky. Od té doby jsme spolu, po pár letech jsme si na úřadě vztah zpečetili. Jen tak sami, za svědky nám šly úřednice, které zrovna byly ve vedlejší kanceláři. Je nám spolu dobře a otázky týkající se věku mi přijdou směšné. Jarča je tak krásná ženská, že se spíše divím, že mě chtěla, než abych přemýšlel nad tím, že je starší,“ dodává.

Vyšší věk je fáze, kdy se věkový rozdíl mezi partnery zpravidla projeví nejvíce. Když je jednomu třicet a druhému čtyřicet, je to doba, kdy rozdíl moc vidět nebývá, to lidé obvykle bývají v podobné kondici. Čtyřicetiletá žena mnohdy vypadá lépe než třicetiletá, padesátník je mnohdy zajímavější a v lepší kondici, než leckterý třicetiletý líný pivař. Ale vysoký věk, který přináší zdravotní trable, obvykle ukáže, nakolik je vztah pevný. Šedesátiletý muž může být klidně v perfektní kondici, ale jeho sedmdesátiletou manželku už mohou trápit velké neduhy. A naopak.

Na druhé straně, právě zkoušky jako je vážná nemoc či jiné problémy, kvalitu vztahu prověří a velmi často se stává, že při nich selžou i lidé, kteří se jevili jako pár naprosto ideální. Třeba takový, který tvořili dva lidé s věkovým rozdíl jeden až tři roky, tedy takovým, který vědci vypočetli jako ideální.

rodina vztahy a sex
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.