Jak na to s Českou bankovní asociací? Co je to bankovní identita a jak ji používat
Ilustrační foto: Pixabay

Jak na to s Českou bankovní asociací? Co je to bankovní identita a jak ji používat

18. 10. 2021

Bankovní identita: využijte svých přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví pro vstup do světa online služeb státu i firem

Víte kolik potřebuje průměrný člověk 21. století hesel, aby mohl bezpečně fungovat online? Je jich okolo 70. Mít je dostatečně chráněná není vůbec jednoduché. Když k tomu připočtete potřebu je neustále obměňovat a někde uchovávat, je to už docela pořádná porce nikdy nekončící administrativy. I z tohoto důvodu vznikla myšlenka na využití jednoho bezpečného hesla, kterým se budete moci přihlásit, resp. prokázat svou totožnost v rámci online komunikace se státem i firmami – skrze svou bankovní identitu (neboli BankID).

Příprava bankovní identity začala v roce 2019

Bankovní identita (BankID) je pravděpodobně největší digitalizační projekt českého bankovního sektoru. Ještě pod pracovním názvem „SONIA“ byl iniciován a v počáteční fázi, v níž bylo třeba uskutečnit několik zásadních legislativních změn, úspěšně veden Českou bankovní asociací (ČBA).

Práce na projektu probíhala od roku 2019, na začátku roku 2020 se ČBA podařilo prosadit potřebné legislativní úpravy, díky kterým se kterákoli banka v Česku může stát tzv. poskytovatelem elektronické identity v souladu se zákonem o elektronické identifikaci. To umožní uživatelům internetového bankovnictví připojit se k portálům s elektronickými službami státu či soukromých firem přes přihlašovací údaje do banky, tedy svou tzv. elektronickou bankovní identitou (BankID), a to stejně bezpečně. Banky také mají ze zákona přístup k základním registrům státu, prostřednictvím kterých si mohou za splnění stanovených podmínek ověřit identitu klienta nebo to, zda jsou jeho informace vedené u banky aktuální.  Od 1. ledna 2021 nabízí tuto možnost identifikovat se první banky. Díky aktivované službě elektronického bankovnictví, tak může bankovní identitu využít přibližně pět a půl milionů klientů českých bank.

Podobné projekty spočívající ve spolupráci bank a státu již mnoho let úspěšně usnadňují každodenní činnosti lidem v dalších zemích (Dánsko, Švédsko, Kanada, Indie, Estonsko, SAE a další).

Jak bankovní identitu získám?

Jako klient banky máte bankovní identitu u své banky automaticky. Při zřízení bankovního účtu totiž obvykle získáte i přístupy do elektronického bankovnictví. Tato identita doposud typicky sloužila jen pro přihlašování do aplikací banky. Od začátku roku 2021 ji můžete používat právě i při čerpání celé řady dalších online služeb např. se můžete přihlásit do portálu občana, ke správně sociálního zabezpečení apod.

Přehled bank, u nichž bankovní identitu k plošné identifikaci můžete nebo budete moci využít, naleznete na stránce Zapojené banky.

Jednoduše, dobrovolně a zadarmo

Prostřednictvím bankovní identity se přihlásíte ke konkrétní online službě obdobným způsobem, jako se přihlašujete do elektronického bankovnictví. Budete vždy informováni, za jakým účelem toto přihlašování provádíte. Úspěšnost identifikace banka potvrdí poskytovateli služby (státu či soukromé firmě), na jehož web se přihlašujete.

Každé ověření bude provedeno pouze na základě vaší iniciativy a souhlasu, bez uchovávání dat. Navíc za to nic neplatíte. Bankovní identitu lze v případě některých bank využít i k podpisu smlouvy. Využívání bankovní identity je zcela dobrovolné.

Jaké jsou hlavní výhody Bankovní identity (BankID)?

  • × Nemusíte si pamatovat tolik hesel – Se svou bankovní identitou se přihlásíte nejen do online bankovnictví, ale i do portálů různých firem (např. klientských zón)
  • × Banky garantují její bezpečnost – Bankovní identitu a vůbec všechny vaše údaje má jako dosud pouze vaše banka, která do zabezpečení investovala a průběžně investuje miliony korun. Jen vy sami určujete, kde, jak a k čemu ji využijete
  • × Využívání je zcela zdarma – Stejně jako do online bankovnictví, přihlášení i potvrzování přes bankovní identitu mají běžní uživatelé bez jakýchkoli poplatků
  • - Vyřešíte s ní množství věcí online – Jednoduše se s ní přihlásíte nebo registrujete všude možně a pomůže vám i vyplnit formuláře (v budoucnu i možnost podepsat smlouvu)

Další informace o bankovní identitě se dozvíte zde nebo zde.

Česká bankovní asociace peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.