Špatně stanovený den odchodu do penze může snížit důchod o stovky korun, upozorňuje poradce Martin Kohoutek
FOTO: Poskytnuto z archivu Martina Kohoutka

Špatně stanovený den odchodu do penze může snížit důchod o stovky korun, upozorňuje poradce Martin Kohoutek

11. 10. 2023

Třináct let se zabývá poradenstvím v oblasti důchodů. Radí lidem, kdy je pro ně ta nejvýhodnější doba k odchodu do penze. „Obecně bych doporučil nespoléhat se stoprocentně na stát, ale zajistit si osobní doplňkový plán,“ říká specialista na penze Martin Kohoutek.

V posledních měsících v souvislosti s připravovanou důchodovou reformou rezonují v médiích témata jako valorizace důchodů či předčasné důchody. Začněme nejdříve obecně. Jak vy jako odborník na penze hodnotíte připravovanou reformu důchodového systému?
V médiích teď rezonují hlavně změny, které se dotkly předčasných důchodů a začaly platit od 1. října 2023. K tomu nemám nic pozitivního, co bych řekl. Nevybavím si žádnou změnu, která by tak bezprecedentním způsobem zasáhla do důchodových práv. Některým lidem, kteří si v naprosto obvyklém pořádku požádali o předčasný důchod s přiznáním od října, a na který měli nárok v době podání žádosti, nyní přijde ze strany ČSSZ zamítnutí, protože ministr práce a sociálních věcí stihl během jejich řízení protlačit zásadní změny. Změny, které se týkají důchodů, se vždy dělaly dostatečně dopředu, týkaly se mladších a byly pozvolné. Posunout někomu nárok na předčasný důchod během řízení o jeho přiznání o rok a půl zní jako hloupý vtip. Pak tady máme avizované další změny, které se mají týkat i řádných důchodů. Snad to nebude podobný chaos a zmatek jako s předčasnými důchody.

A něco pozitivního na připravované reformě vidíte?
Jako zajímavou změnu bych hodnotil např. možnost zápočtu vyměřovacího základu, který bude vycházet z průměrné mzdy, za období doby péče o dítě a nemohoucí osoby. Zatím k tomu ale nejsou známy podrobnosti. Další změny se týkají snížení výše důchodů, zvýšení odvodů, zvýšení důchodového věku a na tom nic reformního nevidím. Ale určitě mám radost z toho, že půjde konečně žádat o důchod přes internet. Tato povinnost plyne z nařízení Evropské unie, díky za něj.

Penzijní reforma má ale především ozdravit veřejné finance…
Pokud prodloužíte důchodový věk, snížíte důchody a zvednete odvody na sociálním pojištění, je velmi pravděpodobné, že to bude mít pozitivní vliv na pomyslný důchodový účet a tedy i na veřejné finance. Na můj vkus jsou to příliš jednoduché změny. Popravdě jsem od reformy čekal něco víc promyšleného a skutečně reformního.

Je podle vás připravovaná důchodová reforma „spravedlivá“, jak ji nazývají sami předkladatelé?
Řada změn je negativní. Tak k tomu přihodíte něco pozitivního, co ale moc nestojí, a pak to celé nazvete spravedlivé. Tuhle manipulaci s veřejným míněním, tak běžnou v politice, nemám rád. Myslím, že je proto potřeba zamýšlet se nad každou změnou zvlášť. Například změny platné od 1.10.2023 považuji za nespravedlivé, kvůli jejich skokovému a rychlému náběhu. Naopak zvýhodnění pečujících lidí o svoje nemohoucí blízké považuji za spravedlivé. Momentální úprava na ně doléhá příliš tvrdě.

Ani sebelepší penzijní reforma nemůže zajistit stáří v blahobytu a lidé by v brzkém produktivním věku měli myslet na zadní kolečka. Co byste jim doporučil?
Obecně bych doporučil nespoléhat se stoprocentně na stát, na státní penzi. Jestliže vládě teď není hloupé posunout lidem nárok na předčasný důchod pár týdnů předem, může se podobná situace zopakovat i v budoucnu. Jak se alespoň částečně zajistit na důchod sám, je hodně individuální. Mně osobně by se líbilo mít na důchod nachystanou nějakou drobnou výdělečnou činnost, kterou bych mohl vykonávat. Nejen kvůli penězům, ale i kvůli kontaktu s ostatními lidmi. To se ale nedá vymyslet ze dne na den, na to se musí člověk připravit. Můj osobní doplňkový důchodový plán je třeba pronájem rekreační chaty.

Zatímco někteří nynější důchodci mají naději, že dostanou ze systému zhruba stejně, anebo dokonce víc, než do něj vložili, nastupující generaci spíše čeká opak. Je to tak?
Vzhledem k tomu, jak je důchodový systém v ČR solidární, obávám se, že už ta nynější skupina, která dostane z důchodů zhruba tolik, kolik do něj vložila či případně víc, je menší. Je to pouze skupina lidí, kteří měli nízké příjmy. Těm se důchodový systém v ČR vzhledem k odvodům a výši důchodu může vyplatit. S prodloužením důchodového věku a snížením důchodů samozřejmě pro většinu lidí bude státní penze výhodná méně a méně.

Na konci loňského roku si desítky tisíc pracujících požádalo o předčasný důchod, protože podle výpočtů byl výhodnější, než řádný důchod. Opravdu se to vyplatilo?
Pro většinu ano. Byl to paradox, který ale nebyl ojedinělý, v historii to na některých přelomech let fungovalo podobně. Ten rozdíl byl ale nejvyšší na přelomu roku 2022/2023. Důchodový systém je nastavený tak, že nově přiznávané důchody (uvažujme např. začátkem kalendářního roku) z těch ekonomických parametrů ovlivní pouze růst průměrné mzdy v ČR. Kdyby předchozí rok byla inflace 99%, pokud zároveň nevzroste průměrná mzda v ČR, nijak se to těch nově přiznávaných důchodů nedotkne. Na druhé straně stojí již přiznané důchody (uvažujeme např. koncem roku). Ty se o inflaci zvyšují při valorizaci. Na přelomech let tak může vzniknout velký rozdíl mezi důchody – jedny se o inflaci zvýší a druhé nikoli. Oklikou se to nyní řeší zákazem valorizace procentních výměr předčasných důchodů. Ale i tak tady mohou v budoucnu vznikat paradoxní situace, např. u tzv. přesluhování, kdy může být lepší přiznání důchodu koncem roku než pracovat další rok a důchod odložit.

Jak je to letos, pro koho se vyplatí požádat si o předčasný důchod a pro koho už ne? Mohl byste uvést konkrétní příklad?
Teď to není tak jednoduché. Je třeba rozdělit tu skupinu zájemců o důchod na podskupiny, např.:
1) Máte řádný důchod v roce 2024, 2025 a zvažujete přiznání předčasného důchodu do konce září 2023 bez výplaty a chcete pokračovat v důchodově pojištěné výdělečné činnosti až do řádného důchodu. Pravděpodobně pro vás bude výhodnější klasicky odložit přiznání důchodu na řádný termín v roce 2024, 2025 a ne přiznání důchodu nyní bez výplaty.
2) Máte řádný důchod např. v roce 2025, 2026, ale chcete v dohledné době odejít do předčasného důchodu. Zde už to chce zvážit, zda předčasný důchod přiznaný za původních pravidel k 30.9.2023 nebude výhodnější než předčasný důchod v roce 2024. Pro tyto případy je vhodné provést výpočty. Navíc se nabízí další varianty jako evidence na Úřadu práce s podporou a podobně.
3) Máte nárok na řádný důchod v období říjen – prosinec 2023. Zde může být výhodnější klasický odklad přiznání důchodu na počátek roku 2024 při tzv. přesluhování. Výpočet odpoví na to, o kolik se důchod zvýší, o kolik při odkladu přijdete na nevyplacených důchodech a za jak dlouho se to začne vyplácet.

A co předdůchody, o ty je ještě pořád možné požádat?
Ano. Po změnách od 1.10.2023 získávají na větším významu. Od 1.10.2023 jsou předčasné důchody více kráceny za předčasný odchod a až do řádného důchodového věku jim nebude valorizována jejich procentní výměra (zásluhová část). Odklad přiznání předčasného důchodu bude tedy o něco výhodnější než doposud – později přiznaný předčasný důchod bude vyšší. Pro některé začne být takový odklad zajímavější a budou řešit, jak dobu odkladu přiznání důchodu překlenout. Pokud z nějakého důvodu odmítají evidenci na úřadu práce, mohou právě využít tzv. předdůchod. Při jeho vyplácení budou státními pojištěnci z hlediska zdravotního pojištění a do důchodu se jim započte vyloučená doba, nesníží se jim tedy jejich „životní” průměrná mzda, která vstupuje do výpočtu důchodu. V kombinaci s dobrovolným důchodovým pojištěním mohou získat i další „odpracované” roky do důchodu.

Důchodovým poradenstvím se zabýváte třináctým rokem, poradil jste stovkám klientů. O jaké informace mají lidé zejména zájem, v čem nejvíce tápou?
Nejčastější službou je vhodné naplánování odchodu do předčasného důchodu. Chybná volba dne přiznání důchodu může znamenat rozdíl několik set na výši důchodu. A pak se často řeší, jak které scénáře, např. předdůchod, evidence na Úřadu práce, dobrovolné pojištění, apod., ovlivní budoucí výši důchodu a jak se při nich vyplatí odkládat přiznání předčasného důchodu.

Dá se říci, kolik lidé mohou „ušetřit“, pokud si včas nechají poradit?
To je individuální. Je to podobné jako s daňovým poradenstvím, někomu daňový poradce ušetří tisíce na daních, někomu vyplní daňové přiznání. Moje služby jsou nejzajímavější pro ty, kteří se chystají do předčasného důchodu. Mezi moje klienty ale patří i ti, kteří chtějí získat „jen” přesnější přehled o výši svého důchodu nebo dlouhodobě přesluhují a zajímá je výhodná varianta přiznání důchodu.

Není chyba už to, že lidé potřebují rady odborníků pro to, aby jejich důchod byl co nejvyšší, neměl by se stát sám postarat o takové poradenství, resp. zjednodušit celý systém žádostí o všechny typy důchodů?
Opět bych zmínil daňové poradenství nebo třeba i účetní služby. Určitě by bylo lepší, kdyby daně a účetnictví byly natolik jednoduché, že bychom si vše zvládli dělat sami. V dohledné době to ale reálné není, což je samozřejmě škoda. Náš důchodový systém se v lecčem snaží být spravedlivý, ale to pak s sebou nese nutně složitost. Občas se někdo ozve, že by měl být důchod rovný, pro všechny stejný. Ano, to by bylo pak jednoduché, většina by s tím ale nesouhlasila.

Pracující lidé si mohou už nyní pomocí on-line kalkulaček spočítat, kolik budou brát důchod. Na kolik jsou ty kalkulačky spolehlivé?
Kalkulačka je dostupná např. na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí. Nepočítá ale k dnešnímu dni s mimořádnými valorizacemi důchodů. Na eportálu ČSSZ lze rovněž vypočítat orientační výši důchodu, tam jsem ty výpočty nekontroloval, ani nevím, jestli vidíte do jednotlivých mezivýpočtů. ČSSZ má pak ještě excelovskou verzi a ta ani k dnešnímu datu nemá nahrané údaje pro výpočet důchodu v roce 2024. Pro nějakou orientační představu výše důchodu to stačí, ale datum přiznání důchodu bych si podle toho neplánoval. Navíc ty kalkulačky nehledají výhodnou variantu, nepočítají přesnou dobu důchodového pojištění, neporovnávají různé možnosti…

Celá řada žadatelů o důchod má problém s doložením své pracovní činnosti. Např. když si někdo prošel několika zaměstnáními, mezi tím pár let podnikal, občas dělal na dohody o provedení práce… Má ČSSZ vše pod kontrolou, nemže se stát, že mohou nějaké roky někomu chybět? Jak si mohu zkontrolovat, zda výše vyměřeného důchodu odpovídá tomu, co jsem odpracoval?
Doporučuji i mladším, aby si to, co má ČSSZ v evidenci, průběžně kontrolovali. Mohou pravidelně zažádat o tzv. Informativní osobní list důchodového pojištění, který obsahuje evidenci dob důchodového pojištění, vyměřovacích základů a vyloučených dob. Je vhodné údaje zkontrolovat a nesrovnalosti řešit zavčas, případně si obstarat podklady pro budoucí řízení o přiznání důchodu. Evidence je bohužel často neúplná. Řešit vše až před přiznáním důchodu, může být pozdě. Je obtížené dokládat např. 30 let staré zaměstnání apod.

Jak se podle vás nyní žije českým důchodcům?
Obecnou a paušální odpověď na to nemám. Někomu se určitě žije dobře, někomu hůře. Setkávám se s případy na celé této škále. Kdybych to bral jen z hlediska důchodových nároků, tak těm, kteří mají důchod přiznaný od konce roku 2022, se bude žít o něco lépe, než těm, kteří mohli od října 2023 do předčasného důchodu a nově nemohou. Byť je dělí jen necelý rok, jejich důchodový nárok je bohužel významně jiný.

 

Mgr. Martin Kohoutek poskytuje finanční poradenství v oblasti důchodů od roku 2009. Svým klientům počítá výši jejich budoucích důchodů, porovnává různé varianty dat odchodů do důchodu a radí jim, kdy do důchodu odejít výhodně a jak jej získat vyšší.

 

 

 

důchody peníze rozhovor
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.