Epidemie sílí, vláda zpřísňuje opatření: Do restaurace jen s certifikátem, od listopadu končí i bezplatné testy
Ilustrační foto: Ingimage

Epidemie sílí, vláda zpřísňuje opatření: Do restaurace jen s certifikátem, od listopadu končí i bezplatné testy

20. 10. 2021

Kvůli sílící epidemii koronaviru vláda rozhodla o zpřísnění některých protiepidemických opatření. Opatření se týkají návštěv restaurací, povinnosti nosit roušky na pracovištích a změny nastávají i v testování, kdy se zkracuje doba platnosti testů a jejich bezplatnost.

S platností od 1. listopadu bude povinností personálu restaurací kontrolovat testy či očkování zákazníků. Nebudou ovšem zodpovídat za správnost dokladů, prokazujících očkování či bezinfekčnost. "Provozovatel restaurace, klubu či jiného zařízení bude muset kontrolovat certifikát o očkování, testu, onemocnění. Nesmí umožnit vstup do daného zařízení nebo poskytnout službu, to znamená, pokud člověk přijde do restaurace, nemusí kontrola proběhnout hned u vchodu, číšník provede kontrolu u stolu. Pokud certifikát nebude platný, službu poskytnout nemůže. Neplatí to pro jídla s sebou," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vláda rovněž rozhodla o tom, že chce více motivovat občany k očkování, a to omezením platnosti testů a jejich hrazení státem. "Antigenní testy budou místo 72 hodin platit jeden den, platnost PCR testu se zkracuje ze sedmi na tři dny," upřesnil ministr Vojtěch. Zároveň vláda rozhodla, že s účinností od 1. listopadu už nebudou testy hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, což nebude platit u dětí do 18 let. Hradit budou pojišťovny testy také těm, kteří mají příznaky koronaviru a k testu je indikuje lékař nebo je na něj pošle hygiena. Zdarma je budou mít i ti, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat. Cena testů je zastropovaná na 814 korun za PCR test a 201 korun za antigenní test.

Epidemie se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha v posledních dnech vyvíjí podle rizikového scénáře, který na začátku listopadu predikuje v nemocnicích 1200 lidí s covidem-19, z toho 250 na jednotkách intenzivní péče. Podle ministra zdravotnictví v některých krajích hrozí opětovné omezování odložitelné nemocniční péče.

 

 

koronavirus zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.