Epidemie sílí, vláda zpřísňuje opatření: Do restaurace jen s certifikátem, od listopadu končí i bezplatné testy
Ilustrační foto: Ingimage

Epidemie sílí, vláda zpřísňuje opatření: Do restaurace jen s certifikátem, od listopadu končí i bezplatné testy

20. 10. 2021

Kvůli sílící epidemii koronaviru vláda rozhodla o zpřísnění některých protiepidemických opatření. Opatření se týkají návštěv restaurací, povinnosti nosit roušky na pracovištích a změny nastávají i v testování, kdy se zkracuje doba platnosti testů a jejich bezplatnost.

S platností od 1. listopadu bude povinností personálu restaurací kontrolovat testy či očkování zákazníků. Nebudou ovšem zodpovídat za správnost dokladů, prokazujících očkování či bezinfekčnost. "Provozovatel restaurace, klubu či jiného zařízení bude muset kontrolovat certifikát o očkování, testu, onemocnění. Nesmí umožnit vstup do daného zařízení nebo poskytnout službu, to znamená, pokud člověk přijde do restaurace, nemusí kontrola proběhnout hned u vchodu, číšník provede kontrolu u stolu. Pokud certifikát nebude platný, službu poskytnout nemůže. Neplatí to pro jídla s sebou," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vláda rovněž rozhodla o tom, že chce více motivovat občany k očkování, a to omezením platnosti testů a jejich hrazení státem. "Antigenní testy budou místo 72 hodin platit jeden den, platnost PCR testu se zkracuje ze sedmi na tři dny," upřesnil ministr Vojtěch. Zároveň vláda rozhodla, že s účinností od 1. listopadu už nebudou testy hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, což nebude platit u dětí do 18 let. Hradit budou pojišťovny testy také těm, kteří mají příznaky koronaviru a k testu je indikuje lékař nebo je na něj pošle hygiena. Zdarma je budou mít i ti, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat. Cena testů je zastropovaná na 814 korun za PCR test a 201 korun za antigenní test.

Epidemie se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha v posledních dnech vyvíjí podle rizikového scénáře, který na začátku listopadu predikuje v nemocnicích 1200 lidí s covidem-19, z toho 250 na jednotkách intenzivní péče. Podle ministra zdravotnictví v některých krajích hrozí opětovné omezování odložitelné nemocniční péče.

 

 

koronavirus zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Hradecký
A když vidím tu novou vládní sestavu, tak si říkám "bude ještě mnohem hůř!"
Jitka Caklová
Nejsmutnější je na tomto "tiátru" skutečnost, že nás vláda vrhá do samoty a odděluje od společnosti protizákonně. Na druhou stranu asi vědí proč. Různými články je nám starším dáváno najevo, že jsme pro dnešní "vyspělou" společnost plevel, který je třeba vymýtit. "Čas zoufalství a beznaděje. Rodiny si neumí poradit s péčí o starého člověka."
Jiří Hradecký
No tak se holt půjdu ve středu naposled otestovat, protože musím k holiči na ostříhání. Je to můj poslední letošní test, jelikož vyhazovat peníze za test, ke kterému mne nutí vláda, rozhodně nehodlám. Od té doby budu ve svých 75 letech sedět doma a žádných kulturních či jiných akcí se účastnit nemohu. Do hospody i jinam chodit nesmím, tak se ptám: je toto ten důvod, abychom byli my, staršího věku a majitelé vlastního rozumu, odděleni od společnosti druhých, mladších a nemohli je svými zkušenostmi a názory ovlivňovat ?!?
Jiří Dostal
:-) :-) Moje návštěva hospody nebo divadla je naštěstí problém hostinského, respektive principála, přirozená potřeba si cestu k uspokojení najde... :-) :-)
Radovan Cakl
Ještě v článku nerozumím větě: "NESMÍ UMOŽNIT VSTUP do daného zařízení nebo poskytnout službu, to znamená, pokud člověk přijde do restaurace, NEMUSÍ KONTROLA PROBĚHNOUT HNED U VCHODU, číšník provede kontrolu u stolu." Takže může vstoupit, usednout ke stolu a čekat, až si ho všimne číšník a třeba za čtvrt až půl hodiny (v českých restauracích nic neobvyklého), zkontroluje ho a vykáže z hospody, nebo bez platného osvědčení nesmí vstoupit?
Radovan Cakl
Nevím, možná je to způsobené mou nastupující stařeckou demencí, že nechápu nová nařízení MZ. Podle nich bude mít např. antigenní test platnost 1 den (24 hodin), a potvrzení o bezinfekčnosti má laboratoř vystavit do 2 dnů. To znamená, že když se nechám třeba 12.12. ráno testovat a zaplatím 201,-Kč, 14.12. dostanu potvrzení a 15.12. tedy mohu jít na pivo. Je fajn, že se naše vláda dohodla s Covidem, aby se od 12. do 15.12. na mě virus vykašlal, (ale věř tomu) a neatakoval můj imunitní systém. Ale pokud budu chtít 16.12. do divadla, to abych se už 13. 12. nechal testovat znovu (opět za 201,-Kč), i když ještě nevím, jestli jsem byl včera, tedy 12.12. infekční nebo ne. TO PROSTĚ NEVYMYSLÍŠ!!! A ještě je otázka, jestli těch 24 hodin budou brát od hodiny testování, nebo od hodiny, kdy jsem převzal potvrzení. Z toho by se jeden po.ral. I když – možná, že si to zasloužíme, ne?
Jiří Dostal
:-) :-) Život je plný situací, na které se ani rozkrájením nelze dostatečně připravit; vietnamští známí mě informovali už loni v lednu o jakémsi svinstvu, které se v jejich domovině šíří od čínského Wu-chanu, o striktních opatřeních zavedených v severní provincii Vietnamu, takže jako v Jiříkově vidění jsem sledoval postup zdejší vlády, zdravotnická opatření a barvitý obraz situace ve světě, až jsem si připomněl "Pana Theodora Mundstocka" z pera Ladislava Fuchse - pokorný Žid se horlivě za Reichu trénuje pro pobyt v koncentračním táboře, když přijde povolání do transportu, na odhodlané cestě k vlaku ho přejede auto. Denně jsme vystavení nebezpečím, která nám nikdo jako hrozbu neservíruje, pokud v tom není kšeft, opravdová lidská sounáležitost, případně politický démon jako mix obojího. Takže nevím, když se naše generace kluků účastnila velkých vojenských manévrů, plánované ztráty činily asi 5% a matky se naučily modlit... :-) :-)
Eva Krausová
To, co se nyní děje "díky" MZ nemá nic společného se zdravím lidí. Od 1.11. jsou restrikce jen vydíráním, aby se donutili lidé očkovat. To, že budou testy placené jen zvýší počty nakažených, protože nebude žádná kontrola. Lidé si totiž testy platit nebudou. Já nechodila na testy doteď, natož abych si je platila kvůli kadeřnictví, restauraci, kinu, divadlu ap. Zahraničí mě neláká v době Covidu. Někteří lidé se myslím mylně domnívají, že když se nebude testovat (a ono se nebude za peníze), že Covid zmizí... Ano, budou jen počty nakažených, co skončí v nemocnici nebo na nemocenské. A že jsou nyní fronty na očkování? To je jen proto, že lidé nechtějí přijít o zaměstnání, o zábavu jako je kino, divadlo, chtějí si zajít na oběd, či se nechat ostříhat u kadeřníka. A to nemá se zdravím nic společného. To je varující. A je jen na každém z nás, zda se očkovat nechá nebo ne, je to naše zdraví a život. A pokud je dostatek protilátek po prodělaném Covidu, tak se ani očkování nedoporučuje. A i na každém seniorovi po 60 letech je jen jeho rozhodnutí, zda se nechá nebo ne očkovat a nikdo nemá právo mu do jeho rozhodnutí "kecat".
Jitka Caklová
Celý svět je propojený, nežijeme ve vakuu a informace se dají dohledat. Pak tedy nevím, proč nám mainstreamová média zatajují informace o tom, že v zemích s nejvyšší proočkovaností nemocniční lůžka zaplňují právě ti očkovaní. Vše má své meze i strach, proto nechodím na žádné hurá akce, ani nikam za kulturou, kde je testování a respirátor "povinností" i výročí i60 jsem oslavila v soukromí, jak jsem napsala v článku. Štamprličku jsem si také dala a nemyslím si, že jsem přišla o něco důležitého, bez čeho bych nemohla žít.
Eva Kopecká
Jsem obyčejný člověk před důchodem v sice nevelkém pracovním kolektivu, ale v každodenním kontaktu s veřejností. Většina z nás očkovaná je, asi čtvrtina ne. Na nemocnosti obecně to znát není, každou chvíli někomu něco je, bez rozdílu. Podstatě nemoci nerozumím, teorií je víc, vakcinace je pro mě taky diskutabilní, myslím, že stát nás chce mít proočkované z důvodu zvládnutí případné hromadné hospitalizace. Je jasné, že by systém péče o lidi zkolaboval, kdyby se všechna lůžka na odděleních musela zaplnit lidmi s covidem. Jak by potom fungovaly interny, chirurgie, atd. Přijde mi to, jako když učitel nechá po škole preventivně celou třídu, místo aby dal těm pár výtržníkům dvojku z mravů. Nesouhlasím s těmi, co bez ochrany dýchacích cest se chovají, jako kdyby tady ta situace nebyla. Setkávám se s názorem, odmítače očkování nechat případnou léčbu zaplatit. Je velký rozdíl něco odmítat a nebýt si jist užitku očkování v případě alergie či autoimunního onemocnění. Udusit se díky tomu, že se přidám k většině, co je zastáncem očkování, zatímco když to nedostanu, tak zůstanu na stávající zdravotní úrovni, to je otázka do pranice. Co je pro koho lepší. Riskovat a účastnit se velkých akcí, vysedávat po hospodách, muset být na každé kultuře, hodně cestovat, to si prostě odpustím. Co mi nejde do hlavy, ty počty nových....jak je to možné, když je větší půlka proočkovaná. Dostali to podruhé? Nebo jsou to ti, kterým se to doposud vyhnulo? Nevím. Zaměstnavatel na nás samozřejmě tlačí. V nejhorším případě půjdu do důchodu dřív. Je mi líto dětí, které mají různá omezení ve škole a nemohou mít kroužky atd. Tak trochu nechápu ty nejstarší seniory, co jsou doma. Mohou si přece nechat donést nákup od příbuzných a nikam nemusejí. Když vidím příbuznou, která musí být v každém marketu a respirátor nosí i na ulici, když nemusí, je to úsměvné. A jak jsme to tehdy museli nosit venku, kde, když široko daleko třeba cestou do práce nebylo vidět živáčka, za to bych ty, co to vymysleli, potrestala pokutou. Stejně tak za zákaz jízdy na svou zahradu, chatu, chalupu. Koho bych tam mohla nakazit, když jsem byla v objektu sama? Kde jinde by se člověk, s omezeným dýcháním po celý den v práci, měl svobodné nadechnout...? Chce to hlavně si dávat bacha. Když nejsem v práci, doma v bytě mi nic nechybí. Co hlavně od vlády a jejich rozhodnutí očekávám... použití zdravého rozumu, neopakování chyb, a pokud nám nařídí být opatrní a nikde se zbytečně hodně nesetkávat, že se toho budou držet taky. K lidem, kteří by nám měli být příkladem a kteří po nás chtějí, ať nikam nechodíme, nelze mít respekt, pokud je vidím vyfocené bez roušek na velkých akcích a bez omezení na zahraničních dovolených.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.