Pokud naše tělo funguje správně, odrazí se to na naší psychice, říká odbornice na pohyb Kateřina Macháčová
Kateřina Macháčová vyvinula koncept cvičení Permanento. FOTO: Poskytnuto K. Macháčovou

Pokud naše tělo funguje správně, odrazí se to na naší psychice, říká odbornice na pohyb Kateřina Macháčová

15. 11. 2021

Pohybu a jeho vlivů na organismus se věnuje takřka dvacet let. Nejdříve v teoretické rovině jako výzkumná pracovnice, poté své akademické zkušenosti přenesla do praxe a vyvinula koncept cvičení Permanento.

„Je to způsob cvičení, který se vrací na samý začátek motorického vývoje, efektivně kompenzuje nejčastější neřesti současného uspěchaného života a napomáhá správnému fungování těla i duše,” říká Kateřina Macháčová z Centra pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče.

Jak vlastně u vás vznikla myšlenka věnovat se pohybu seniorů?
Důležitou roli asi sehráli moji prarodiče, kteří celý život aktivně sportovali a do sedmého desetiletí svého života vstupovali s tenisovou raketou v ruce. Já v té době dokončovala studium Fakulty tělesné výchovy a sportu a začínala si uvědomovat důležitost pohybu z pohledu funkčnosti namísto výkonnosti a zaujala mě otázka vlivů pohybové aktivity na procesy stárnutí a kvalitu života v pozdním věku. Nakonec jsem se rozhodla touto problematikou zabývat v rámci doktorského studia. Teď tomu je prakticky 20 let.

Tři roky jste sbírala zkušenosti v Institutu Gerontologie při Wayne State Univerzity v americkém Detroitu. Jaké poznatky jste si z tohoto studia přivezla?
Do Ameriky jsem odjela jako doktorand na stáž. Měla jsem příležitost pracovat s tamními odborníky, kteří mě brzy zapojili do komunitních aktivit institutu a do svých výzkumných projektů týkajících se zdravotního a funkčního stavu v pokročilém věku, či příčin úmrtnosti apod. Velmi zajímavá práce byla s pacienty po úrazech páteře. Naučila jsem se pracovat s velkými soubory dat, analyzovat je a hlavně publikovat vědecké články a přednášet na konferencích. Šlo sice zejména o akademické a teoretické zkušenosti, ale ty postupně formovaly mou další cestu a staly se základem vzniku celého konceptu cvičení Permanento.

V době pandemie jste připravila sérii cvičení pro seniory, nejen na posílení těla, ale i psychiky. Jak moc ovlivňuje cvičení právě psychickou stránku u starších lidí?
Možná více než jsme ochotni si připustit. Z mého pohledu pohyb ovlivňuje psychiku dvěma hlavními cestami. Jedna je řekněme přímá, kdy při pohybové aktivitě dochází k vyplavování endorfinu a dalších látek, které přirozeně podporují dobrou náladu. Ta druhá cesta je nepřímá a souvisí s naší spokojeností s vlastním tělem a jeho funkčností. Pokud totiž naše tělo funguje správně a my jsme v kondici, tak můžeme dělat věci, které nás baví a naplňují včetně každodenních aktivit a to pak dále podporuje naši psychickou pohodu.

Přijde mi, že vůbec nejtěžší je přinutit se ke cvičení a vydržet cvičit pravidelně. Máte nějaký recept na to, aby se člověk pustil do cvičení a vytrval?
Souhlasím. Ale zase na druhou stranu je i hodně těch, co si život bez pohybu neumí představit. Takže na tom něco musí být. Já vnímám, že nejdůležitější je dospět do bodu, kdy prostě chcete začít, protože si najednou něco uvědomíte. Nějaká informace vás osloví nebo cítíte, že už se vaše tělo opravdu rozsype, jestli něco neuděláte. Ať už je motiv jaký chce, tak zkrátka musíte dojít k vlastnímu rozhodnutí. A ani pak se to nemusí podařit napoprvé, ale už jste na dobré cestě. Já se tedy snažím nabízet různé argumenty a důvody, proč se každý den trochu pohnout a budit zvědavost a chuť to zkusit. Pak už stačí jen pomoci se začátkem a nasměrováním na vlastní cestu. Každý jsme jiný a univerzální metoda neexistuje. Ale ten základ je pro všechny stejný a o ten je třeba pečovat.

A teď se zeptám jako sedmdesátník. Chodím ven na procházky, nějaký pohyb tedy mám. Ale bolí mě klouby, v zádech, mnohdy si ani nezavážu tkaničky u bot, často se nemůžu otočit kvůli bolestem krční páteře. Mohu se pustit do cvičení, neublížím si? Jsou vaše cvičení určena i lidem, kteří se nejdříve potřebují rozhýbat, aby mohli cvičit?
Ano. Nejdůležitějším pohybem v mých sestavách je fyziologicky správné dýchání a to může provozovat opravdu každý, včetně křehkých pacientů v zařízeních dlouhodobé péče. I když se to nezdá, tak jde o pohyb, kterým posilujeme ty nejdůležitější svaly ve vašem těle. Konkrétně jde o bránici a na ni funkčně napojené hluboké svaly zad, břicha a pánevního dna. Oprava dechového stereotypu může tedy pomoci se zmíněnou bolestí zad v oblasti bederní páteře. A podobně to je i s dalšími pohyby, které zařazuji do sestav. Držím se pravidla „v jednoduchosti a přirozenosti je síla“ a funguje to. Velmi důležité je vnímání vlastního těla, které nám dává jasné signály, co je ještě zvládnutelné a co už ne. A to je třeba respektovat a jemně s tím pracovat. Pak člověk zjistí, že je možné i na stará kolena s mnohým pohnout a mnohé zlepšit. Jen s každým rokem se ta hranice posouvá a je to těžší a těžší, proto doporučuji příliš neotálet a začít raději dříve nežli později.

Kde si mohou naši čtenáři vaše videa vyhledat?
V současné době je stále k dispozici pilotní projekt, který vznikl jako reakce na první vlnu pandemie na jaře 2020 a kde jsou k nalezení základní informace a několik video sestav na cvičení doma. Stačí kliknout ZDE. V současné době vzniká unikátní on-line portál, kde budou k dispozici nejen video sestavy ke každodennímu cvičení v různých úrovních náročnosti, ale i audio nahrávky o tom, proč je tak důležité se hýbat právě v pozdním věku, jak který pohyb působí na náš organismus nebo jak si cvičení uzpůsobit s ohledem na vlastní potřeby, možnosti a preference. Vše to bude koncipované do programu na 21 dní, protože právě 21 krát je potřeba něco nového zopakovat, aby se z toho stal zvyk. Tím zvykem je v tomto případě každodenní péče o tělo.    

Nadační fond Veolia podpořil finančně váš nový projekt s názvem Permanento věku na vzdory - funkční pohyb pro každý den. Můžete krátce popsat, co je cílem projektu?
Cílem tohoto projektu je podpořit pravidelné cvičení, protože i když to zní snadno, tak lehké to rozhodně není. Pohyb vnímám jako dnes již nezbytnou hygienu těla, aby mohlo fungovat a bylo nám oporou a ne přítěží věku navzdory. Jsem přesvědčena o tom, že aby člověk cokoli přijal za své, tak musí rozumět proč. V rámci projektu tedy plánujeme organizovat workshopy, kde se klienti seznámí se širšími souvislostmi týkající se vlivu pohybu na náš organismus a kde pochopí proč je tak důležité se hýbat. Naučí se několik přirozených pohybů, které tvoří základ sestav na doma, a i to jak je v případě potřeby modifikovat. Se cvičením doma pak pomohou video sestavy. Chceme, aby byl celý koncept přínosný jak pro seniory žijící doma, tak pro seniory v zařízeních dlouhodobé péče. Je to oříšek, ale není to nemožné. Pokud se vše bude dařit, tak bychom v posledním roce projektu proškolovali zájemce z řad seniorů, kteří by následně vedli tzv. „oživovací“ lekce v blízkosti svého bydliště. Propojilo by se tak cvičení doma se cvičením v kolektivu, což by ještě podpořilo dlouhodobou udržitelnost a radost ze setkávání.

V jaké fázi se nyní váš projekt nachází a jak moc jeho rozjezd ovlivnila pandemie koronaviru?
Právě s ohledem na epidemiologickou situaci jsem se rozhodla vytvořit již zmíněný on-line portál. I když upřednostňuji osobní kontakt a workshopy, tak je dobré mít i možnost začít bez ohledu na nejrůznější opatření. Vývoj portálu tedy mírně odsunul organizování workshopů z letošního podzimu na jaro 2022, ale věřím, že jde o důležitý přínos nejen z pohledu pandemie, ale i dostupnosti z odlehlejších částí naší republiky. Ostatní plánované aktivity bylo možné zrealizovat bez omezení. Pohyb pro život získal právní formu a je zapsaným spolkem. Dále pak v návaznosti na tento projekt byla podána žádost o financování vědeckého výzkumu, jehož cílem je empiricky ověřit účinky cvičení Permanento. Jde o poměrně unikátní přístup, protože využívá principů vývojové kineziologie, což je zejména u seniorské populace neprobádané pole. 

Jak se budou moci lidé do vašeho projektu zapojit? Resp. kde konkrétně budou vaše workshopy probíhat?
V minulosti jsem spolupracovala s mnoha organizacemi, které sdružují seniory a pořádají pro tuto rozrůstající se skupinu obyvatel nejrůznější aktivity, a již teď víme, že uspořádání workshopu rádi podpoří. S některými již v kontaktu jsme a s dalšími kontakt navážeme po novém roce. Navíc projekt probíhá pod záštitou Centra pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče při Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy, které také disponuje celou řadou kontaktů. Ráda bych, aby se akce konaly v různých krajích České republiky a byly tak dostupné co nejvíce seniorům nejen doma, ale i v zařízeních dlouhodobé péče. Vše bude zveřejněno na vznikajících stránkách projektu na adrese www.pohybprozivot.cz.

Bude projekt přístupný i lidem z menších měst a obcí?
Určitě se dostaneme i do některých menších měst, ale není v našich silách být všude. To do značné míry může kompenzovat on-line portál, který bude kromě podpory domácího cvičení obsahovat i veškeré informace prezentované na workshopech. Měla by to být plnohodnotná alternativa dostupná komukoli a kdekoli, kterou pravděpodobně ocení i účastníci workshopů, protože si budou moci připomenout to nejdůležitější. Každý asi byl v situaci, kdy přijel nadšený z nějaké akce a rozhodnutý pokračovat, ale postupně pozapomněl, až zapomněl úplně.

 

Mgr. Kateřina Macháčová, Ph.D. vystudovala Fakultu tělesné výchovy a sportu při Karlově Univerzitě v Praze, kde také v roce 2009 ukončila doktorandské studium zaměřené na problematiku hodnocení tělesné zdatnosti u seniorské populace. V rámci postgraduálního studia absolvovala dlouhodobou zahraniční stáž na Institutu Gerontologie při Wayne State University v Detroitu. Po návratu do České republiky v září 2010 se v rámci společnosti ILA, s.r.o. podílela na přípravě a řízení projektů v oblasti biomedicíny. Od roku 2012 je výzkumným pracovníkem CELLO. V roce 2017 založila iniciativu Pobyb pro život, jejímž cílem je podporovat aktivní životní styl (nejen) v pokročilém věku a pohybově-vzdělávací kurzy PERMANENTO.

 

Více informací o projektu se můžete dozvědět prostřednictvím tohoto videa:

 

cvičení zdraví životní styl
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.