Moje radosti v téměř devadesáti letech
Ilustrační foto: Pexels

Moje radosti v téměř devadesáti letech

11. 9. 2023

Dovolte, abych nejdříve uvedla svůj ročník narození  - 1934, abyste lépe pochopili, proč právě to, o čem budu psát, mi dělá radost. Tedy hned ráno jsem ráda, že jsem se probudila a nic mě nebolí. Tak si ještě na posteli zacvičím.

Nejdříve vztyčím chodidla a pak s nimi různě hýbám doleva, doprava nebo kroužím oběma směry, abych v nohách rozproudila krev a mízu. Pak nohy pokrčím s chodidly na lůžku a v souladu s dechem cvičím paže a nohy tak, že je střídavě skrčuji a napínám. Dále v roznožení sklápím střídavě kolena k druhé noze, abych protáhla i svaly na bocích těla a nakonec dělám pažemi i nohama pohyby jako při jízdě na kole.

Po opuštění lože pak cvičení dokončím tím, že po nastavení správného držení těla - temeno a kostrč ve svislé ose - si opakovaně s nádechem stoupnu na špičky se současným "opřením dlaní o zem", přitom vnímám, jak se mi krásně zatáhlo břicho i zadek a já s hlavou hrdě vztyčenou jdu do koupelny udělat ranní rituál - rozproudění krve studenou vodou a pak po masáži ručníky následuje učesání, namazání kůže a oblékání.

Následuje snídaně - u mne vajíčko naměkko a zeleninová polévka, a to od té doby, co jsem po nějaké doporučené dietě na zhubnutí dostala dnu. Teď, pokud nejím vnitřnosti a vývarové polévky, prostě potraviny, ve kterých jsou puriny, které dnu vyvolávají, tak mám pokoj. A já si k tomu přidala  ještě tabu na všechno uzené a grilované, protože jsem přesvědčena, že látky v nich obsažené našemu zdraví škodí.

A co jinak? Mám 3 děti (syn je již také senior), 4 vnoučata a 2 pravnoučata, která mi dělají radost. Jsem stále aktivní, vedu cvičení seniorů a zdravotně oslabených v Sokole, jsem autorkou, jak já to nazvala, minicviků, t.j. nepatrných pohybů, které ovlivní třeba protažení šíje nebo narovnání zad. Dále chodím na cvičení paměti ve Šlejnické a do ELPIDY na zpěv, který miluji.

Sbírám také vtipy, mám jich v počítači již 6 stránek. Na ukázku jeden z posledních: Přijde muž domů a říká: "To je  horko, 35 stupňů ve stínu." Na to manželka: "A kdo ti říkal, abys chodil ve stínu?" 

A tím své povídání končím.

cvičení Letní soutěž 2023 zdraví
Hodnocení:
(5.1 b. / 38 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.