Na vánoce knihu. Jakou? Přinášíme knižní tipy pro celou rodinu
FOTO: Ingimage

Na vánoce knihu. Jakou? Přinášíme knižní tipy pro celou rodinu

11. 12. 2021

Také nesmí pod vaším vánočním stromečkem chybět kniha? Tady je několik tipů na knihy a audioknihy, které můžete pořídit rodinným příslušníkům či přátelům.

 369CBRu.jpeg

Karel Šíp - Do hrobu si to nevezmu
Jedním slovem pohlazení po duši. Karel Šíp s velkým nadhledem glosuje a komentuje svět kolem něj i nás. Otevírá zajímavá témata, předkládá vlastní životní příběhy staví je tak, aby působily vtipně, a mnoho také vysvětluje, aby čtenáře příliš nezatěžoval přemýšlením, ale umožnil mu příjemný relaxační odpočinek. Literárně tak jde prošlapanou cestičkou bez odboček, po rovince, spíše trochu z kopce. Dává čtenáři znovu to, co od něho jeho příznivci očekávají.

 

zitlehce.png

Janek Sedlář, Lucie Sedlářová - Žít lehce
Lucie a Janek Sedlářovi si plní sen – společně s dětmi cestují starým obytným autem po zapadlých, ale dechberoucích krajích naší země a hledají svůj vysněný pozemek, rodový statek, místo, kde by se usadili, tvořili a žili v souladu s přírodou. Při tomto putování navštěvují inspirativní lidi, kteří již udržitelným způsobem života žijí, jsou částečně soběstační, respektují sebe, ostatní i Matku Zemi.

 

FyvCHd.jpeg

Martina Viktorie Kopecká - Deník farářky
Boží cesty jsou nevyzpytatelné a nekonvenční farářka Martina Viktorie Kopecká o tom ví své. Valnou většinu jejího života se nezdálo, že bude aspirovat na službu v církvi – a přesto je dnes výraznou postavou Církve československé husitské.

 

 bolest.jpg

Anne Ancelin Schützenberge - Bolest mých předků mě provází
Mezigenerační vztahy, tajemství v rodině, syndrom výročí, přenos traumatu – to vše jsou způsoby, jimiž do našich životů zasahují nevyřešené konflikty a traumata našich předků. Toto působení je často nevědomé a proto se jen těžko dobíráme poznání, že to, s čím ve svých životech zápolíme, se táhne naší rodinou po generace. Přerušit bludný kruh v rodině může pomoci terapie využívající metody sociogenogramu, ve kterém jedinec zmapuje linii potíží napříč generacemi.

99356039_tenkrat-o-vanocich-1.jpg

Tenkrát o vánocích
Vánoce jsou tradičně nazývány svátky klidu a míru, pro hrdiny povídek devíti soudobých českých autorů je to ovšem spíše období plné nejistot, pochyb a často také tíživé samoty... Ale kdy jindy věřit ve šťastné konce než právě o Vánocích? Povídky předních českých spisovatelek a spisovatelů.

 

srdcari.jpg

Josef Veselka - Srdcaři
Zkuste si představit, že jste na sále a stojíte nad nemocným člověkem, jehož srdce budete za chvíli operovat. Co by vám v tu chvíli běželo hlavou? Mysleli byste víc na pacienta, na sebe, anebo snad na někoho, koho milujete? Báli byste se? Možná za dveřmi sedí někdo, kdo čeká na každou vaši chybu, a třeba je to váš bývalý přítel. Lékaři Burian Kremnický a Daniel Kryl právě takové situace řeší.

 

havel.jpg

František Emmert - Havel
Čtivě napsaná a přehledně strukturovaná kniha atraktivní a srozumitelnou formou a za pomoci bohatého obrazového materiálu zprostředkovává obraz osobnosti Václava Havla ve všech jejích rovinách a společenských rolích. Představuje jej jako dítě z rodiny ocejchované totalitním režimem, jako aktivního mladíka ovlivněného ideály 60. let, jako mladého úspěšného dramatika, později občanského aktivistu, disidenta, politického vězně, a nakonec jako prezidenta a morální autoritu mezinárodního významu. Postupně provází čtenáře jeho životními osudy. 

Básničky na tři slova.jpg

František Novotný - Básničky na tři slova
Unikátní soubor básní, které vznikaly jako improvizace na slova zadaná z hlediště při koncertech Spirituál kvintetu. Knihu harmonicky doplňují ilustrace Jiřího Slívy.

 

Obrázek1.jpg

Božena Němcová - Babička
Jen málokterá kniha se zapsala do srdcí čtenářů tak hluboko jako právě Babička z pera známé české spisovatelky Boženy Němcové. V průběhu let se dočkala mnohých vydání a idylický život na vesnici, jehož středobodem je postava moudré, zbožné i pověrčivé staré ženy, lákal k uměleckému ztvárnění význačné české výtvarníky a ilustrátory. Toto vydání nádherně ilustruje Míla Fürstová.

 

anatomie.jpg

Adam Kay - Anatomie od Adama
Úplný (a úplně nechutný) průvodce lidským tělem. Nesmírně vtipná kniha pro zvídavé děti od 8 let od autora bestselleru Bude to bolet, doktore? Přemýšlíte někdy nad tím, jak funguje vaše tělo? Lidské tělo je výjimečné, fascinující a… docela divné. Vaše tělo je divné, moje tělo je divné. Tělo vašeho učitele matematiky je ještě divnější. Tahle kniha vám odpoví na všechny důležité otázky, jako například: Je bezpečné jíst holuby z nosu? Jak velkou část života strávíme na záchodě? Proč nám v řasách žijí odporná stvoření?

 

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama.jpg

Jakub Nvota - Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích. Doslov napsal Jiří Lábus.

 

Audioknihy

 

Lednická Karin Šikmý kostel 2.jpg

Karin Lednická - Šikmý kostel 2
Druhý díl trilogie Šikmý kostel sleduje osudy románových hrdinů Ženky, Julky, Barky, Anušky, Wojtka, Fanky, Halky a jejich blízkých v letech 1921–1945. První díl o životech jejich rodičů a prarodičů se setkal s mimořádnou odezvou, román se stal Knihou roku 2020. Čte Jan Szymik.

 

Táborská Dita Černé jazyky.jpg

Dita Táborská - Černé jazyky
Tchajwanec Bao se snaží mít celý život pevně v rukou. Má skvělou kariéru, děti s prestižními školami, a dokonce se zdá, že jej netíží ani nefunkční vztah s bývalou manželkou Sedrikou. Na Tchaj-wanu je přece hlavní neztratit tvář  - ať se děje cokoli… Čtou Miroslav Táborský, Jana Stryková a Petr Stach.

 

Vondruška Vlastimil Dabluv napoj .jpg

Vlastimil Vondruška - Ďáblův nápoj
První díl historické detektivky z edice Zločiny na dvoře císaře Karla IV. s mistrem teologie Damiánem a císařským notářem Jakubem nabídne setkání se zločinem a úkladnou vraždou v době středověku. V hlavních rolích Viktor Preiss a Tomáš Töpfer.

 

Mayle Peter Hotel Pastis.jpg 

Peter Mayle - Hotel Pastis
Romantický příběh z Provence s kriminální zápletkou plný humoru i napětí. Čte Aleš Procházka.

 

Spejblova a Hurvínkova učebnice jazyka českého 2.jpg

Miloš Kirschner, Helena Štáchová - Spejblova a Hurvínkova učebnice jazyka českého
Další zábavné lekce, ve kterých učitelé Hurvínek a Mánička uvádějí do tajů českého jazyka své žáky, Spejbla a paní Kateřinu. První CD vyšlo v roce 2020.

 

Knižní tipy dodala nakladatelství: Euromedia, JOTA, Portál, Radiotéka

eknihy knihy kultura
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...