Procházka předvánoční Prahou
FOTO: Alena Tollarová

Procházka předvánoční Prahou

11. 12. 2021

Rok se s rokem sešel a máme tu opět poslední měsíc - prosinec. Také se vám zdá, že rok utekl nějak moc rychle? Že každý další rok utíká rychleji a rychleji a list v kalendáři se ani neohřeje a už ho musíme obrátit? Ať je to tak či tak, máme tu advent a dny rychle spějí k naplnění toužebných přání.

K adventu neodmyslitelně patří slavnostně vyzdobené třpytící se výkladní skříně, lampy ozdobené svítícími hvězdami, sněhovými vločkami a kometami, vánoční stromy na návsích i náměstích, vánoční trhy s ozdobami na stromeček, vůní perníku a svařeného vína. Což o to, vše vyjmenované na začátku bychom měli, jen vánoční trhy nám nekončící "doba covidová" zase zatrhla. Dřevěné domečky ani nestačily otevřít svá okénka s lákavou nabídkou a stánkaři rovnou mohli na výdělek zapomenout.

Stejně jako loni jsem se po vyhlášení redakce i60, že jsou hotové kalendáře na příští rok, rozhodla vyjet si do Prahy a vyzvednout si ho v redakci osobně. A samozřejmě pak se trochu potoulat po matičce Praze. Den pro výlet jsem si vybrala dobře, obloha byla modrá jako šmolka a kupodivu taková zůstala po celý den.

Toulání Prahou jsem začala, jak jinak, na Staroměstském náměstí. Zdobil ho překrásný vánoční strom a připravené, leč nefunkční vánoční tržiště. Zavřená okénka domečků žalovala návštěvníkům, kterých tu ovšem nebylo mnoho. Uličkami jsem se propletla ke Karlovu mostu a na druhé straně se vydala Nerudovou ulicí vzhůru k Pražskému hradu. Odbočila jsem na Jánský vršek, vrátila se a doloudala na Hradčanské náměstí. Vešla jsem do areálu Pražského hradu. Tam to sice nepříjemně foukalo a zalézalo za nehty, ale to jistě nebylo příčinou liduprázdného obrovského prostoru. Téměř osamoceně jsem si vyslechla polední zvonění z věže Chrámu sv. Víta a pokračovala přes Hradčanské náměstí na Nový svět. V půvabné úzké uličce se zastavil svět a jen na samém jejím konci u maličké hospůdky sedělo na zubatém sluníčku pár lidiček.

Tady moje adventní procházka Prahou vlastně končí. Z Nového světa jsem po schodech vyšla na pulzující ulici a kolem Písecké brány a Bílkovy vily dorazila na zastávku tramvaje, která mě odvezla k vlaku zpátky domů. Máte-li chuť, pojďte si těch sedm kilometrů v obrázkové zkratce projít se mnou a přitom doufat, že příští rok bude lépe a ulice, náměstí, trhy i kavárny opět ožijí předvánočním shonem, ruchem, smíchem a radostí ze setkávání.
Přeji vám všem, milí čtenáři, krásné adventní dny ve zdraví a v pospolitosti vašich rodin a přátel i splnění vašich přání a očekávání.

cestování Praha
Hodnocení:
(5 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...