Procházka předvánoční Prahou
FOTO: Alena Tollarová

Procházka předvánoční Prahou

11. 12. 2021

Rok se s rokem sešel a máme tu opět poslední měsíc - prosinec. Také se vám zdá, že rok utekl nějak moc rychle? Že každý další rok utíká rychleji a rychleji a list v kalendáři se ani neohřeje a už ho musíme obrátit? Ať je to tak či tak, máme tu advent a dny rychle spějí k naplnění toužebných přání.

K adventu neodmyslitelně patří slavnostně vyzdobené třpytící se výkladní skříně, lampy ozdobené svítícími hvězdami, sněhovými vločkami a kometami, vánoční stromy na návsích i náměstích, vánoční trhy s ozdobami na stromeček, vůní perníku a svařeného vína. Což o to, vše vyjmenované na začátku bychom měli, jen vánoční trhy nám nekončící "doba covidová" zase zatrhla. Dřevěné domečky ani nestačily otevřít svá okénka s lákavou nabídkou a stánkaři rovnou mohli na výdělek zapomenout.

Stejně jako loni jsem se po vyhlášení redakce i60, že jsou hotové kalendáře na příští rok, rozhodla vyjet si do Prahy a vyzvednout si ho v redakci osobně. A samozřejmě pak se trochu potoulat po matičce Praze. Den pro výlet jsem si vybrala dobře, obloha byla modrá jako šmolka a kupodivu taková zůstala po celý den.

Toulání Prahou jsem začala, jak jinak, na Staroměstském náměstí. Zdobil ho překrásný vánoční strom a připravené, leč nefunkční vánoční tržiště. Zavřená okénka domečků žalovala návštěvníkům, kterých tu ovšem nebylo mnoho. Uličkami jsem se propletla ke Karlovu mostu a na druhé straně se vydala Nerudovou ulicí vzhůru k Pražskému hradu. Odbočila jsem na Jánský vršek, vrátila se a doloudala na Hradčanské náměstí. Vešla jsem do areálu Pražského hradu. Tam to sice nepříjemně foukalo a zalézalo za nehty, ale to jistě nebylo příčinou liduprázdného obrovského prostoru. Téměř osamoceně jsem si vyslechla polední zvonění z věže Chrámu sv. Víta a pokračovala přes Hradčanské náměstí na Nový svět. V půvabné úzké uličce se zastavil svět a jen na samém jejím konci u maličké hospůdky sedělo na zubatém sluníčku pár lidiček.

Tady moje adventní procházka Prahou vlastně končí. Z Nového světa jsem po schodech vyšla na pulzující ulici a kolem Písecké brány a Bílkovy vily dorazila na zastávku tramvaje, která mě odvezla k vlaku zpátky domů. Máte-li chuť, pojďte si těch sedm kilometrů v obrázkové zkratce projít se mnou a přitom doufat, že příští rok bude lépe a ulice, náměstí, trhy i kavárny opět ožijí předvánočním shonem, ruchem, smíchem a radostí ze setkávání.
Přeji vám všem, milí čtenáři, krásné adventní dny ve zdraví a v pospolitosti vašich rodin a přátel i splnění vašich přání a očekávání.

cestování Praha
Hodnocení:
(5 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
Toulání po Praze ti fakt závidím. Kdyby to tak bylo hodinu od Brna, byla bych tam 3x do měsíce. Moc pěkné, Álo.
Eliška Murasová
Nějak jsem mezi tím cukrovím, zapomněla prohlédnou Tvoji Prahu. Krásné fotky, zajímavé detaily, hezky jsem se prošla ...
Martina Růžičková
Parádní fotky z Prahy sluncem zalité! Na hradě jsem ten den taky pobíhala s foťákem. Přeji příjemné a zdravé adventní dny a samozřejmě taky dobré světlo. :-)
Marie Novotná
Jak jinak- paráda. Moc hezká prochazka.
Dana Puchalská
Álo, předložila jsi nám opravdu krásnou galerii fotografií.
Soňa Prachfeldová
Díky za krásné potoulání a přeji co nejhezčí Advent.
Anna Potůčková
Moc hezká fotoreportáž z výletu do matičky Prahy. Počasí Ti Ali přálo, takže fotky jsou moc hezké a ráda jsem si je prohlédla.
Eva Mužíková
Jako vždy, fotky pražských zákoutí máš opravdu nádherné. Já jsem ale zatížená na volnou přírodu, tak si počkám, až se zase do ní zatouláš a nabídneš nám své " úlovky"..
Zuzana Pivcová
Álo, Tvé fotky i se zamyšlením jsou krásné, připomínají mi, že jsem vlastně z Prahy, které jsem nedávno dala nadlouho vale. Ale věřím, že mnoho lidí vnímá její krásu podobně jako Ty, jen to neumí tak podat.
Alena Vávrová
Děkuji za krásnou procházku Prahou a ještě hezčí fotky. Liduprázdno v Praze je pro návštěvníka překvapivé, ale ty jsi zvyklá pochodovat sama. Na Novém světě jsem ještě nebyla a budu to muset někdy napravit. Přeji krásný adventní čas ve zdraví.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.