Oheň
Úvodní foto: autorka

Oheň

14. 12. 2021

Mám ráda oheň. Všelijaké ohně a ohníčky. Posezení v létě u táboráku. Oheň praskající v kamnech. Doma jsme měli Petry a klubky. V kuchyni u babičky a dědečka stála stará dobrá plotna. Na ní pekla babička báječné bramborové placky. Oheň plápolající v krbu. Žhavé uhlíky zbylé po ohni. Plamínek svíčky na slavnostně prostřeném stole nebo zapálené jen tak v šeru pro hezkou atmosféru, případně i odrážející se ve sklence červeného vína. Malé hořící svíčky plující o Vánocích ve skořápkách od vlašských ořechů. Zapálené svíčky na narozeninovém dortu. Plamínek v hořící petrolejce; ten už patří jen ke vzpomínkám na dětství. Starou petrolejku ale ještě mám. Oheň, nad nímž zručný kovář tvaruje své výrobky. Oheň v peci, v níž se dříve pekl chléb. Dnes se v ní někde peče pizza. Okouzlil mě oheň při pálení čarodějnic. Dojímavé jsou hořící svíčky na hrobech.

Vnímám magickou sílu ohně, vstřebávám jeho teplo. Líbí se mi proměnlivé barvy plamenů. Ohnivý západ nebo východ slunce.

Vím, že oheň může i ublížit. Jako dítě jsem viděla o prázdninách v Kovářské v Krušných horách na blízkém kopci hořet dům. Později jsem sledovala s maminkou zdálky z okna bytu hořící Veletržní palác. Naštěstí už dvacet pět let nevídám ohýnek na konci své cigarety.

Nyní zapalujeme svíčky na adventním věnci. Přeji vám hezký předvánoční čas a spokojené Vánoce.

 


 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...