Oheň
Úvodní foto: autorka

Oheň

14. 12. 2021

Mám ráda oheň. Všelijaké ohně a ohníčky. Posezení v létě u táboráku. Oheň praskající v kamnech. Doma jsme měli Petry a klubky. V kuchyni u babičky a dědečka stála stará dobrá plotna. Na ní pekla babička báječné bramborové placky. Oheň plápolající v krbu. Žhavé uhlíky zbylé po ohni. Plamínek svíčky na slavnostně prostřeném stole nebo zapálené jen tak v šeru pro hezkou atmosféru, případně i odrážející se ve sklence červeného vína. Malé hořící svíčky plující o Vánocích ve skořápkách od vlašských ořechů. Zapálené svíčky na narozeninovém dortu. Plamínek v hořící petrolejce; ten už patří jen ke vzpomínkám na dětství. Starou petrolejku ale ještě mám. Oheň, nad nímž zručný kovář tvaruje své výrobky. Oheň v peci, v níž se dříve pekl chléb. Dnes se v ní někde peče pizza. Okouzlil mě oheň při pálení čarodějnic. Dojímavé jsou hořící svíčky na hrobech.

Vnímám magickou sílu ohně, vstřebávám jeho teplo. Líbí se mi proměnlivé barvy plamenů. Ohnivý západ nebo východ slunce.

Vím, že oheň může i ublížit. Jako dítě jsem viděla o prázdninách v Kovářské v Krušných horách na blízkém kopci hořet dům. Později jsem sledovala s maminkou zdálky z okna bytu hořící Veletržní palác. Naštěstí už dvacet pět let nevídám ohýnek na konci své cigarety.

Nyní zapalujeme svíčky na adventním věnci. Přeji vám hezký předvánoční čas a spokojené Vánoce.

 


 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Jurečková
Hezké vyprávění! Mně se líbí svíčky na stole. Podtrhují romantickou atmosféru. Nemusí být zrovna Vánoce, ale stůl vypadá slavnostně.
Alena Velková
Pohled na hořící a praskající oheň v krbu mě fascinuje.
Věra Ježková
Jendo, o ohni by se dala napsat nejmíň seminárka, ne-li diplomka. Záměrně jsem se omezila na oheň skutečný, s výjimkou nebe, protože jsem měla fotku. A pouze na své pocity z něj. :-)
Jan Zelenka
Měl jsem, jako nezralý ještě jinoch, moc rád "pálení čarodějnic". Byli jsme čtyři, jeden z nás skáknul do nedaleké hospody pro velký džbán piva, to, že nám zdaleka nebylo 18, to hospodský velkoryse přehlížel a při pivku jsme hráli mariáš až někdy do ranních hodin. Rodiče z nás měli radost!! A co takhle, Věrko, oheň v metaforickém významu, třeba oheň v srdci?
Věra Ježková
Děkuji podruhé. Hani, to byl překlep. :-)
Hana Polednová
Teď jsem přišla na svoji hrubku. Fuj! Plamínky patří.
Jan Zelenka
Věrko, krásný obraz ohně. Mám to stejné, jako ty. Pohled na oheň magicky přitahuje. Inspirován tvými slovy, si večer u počítače zapálím svíci a budu se těšit na tvůj příjezd.
Alena Tollarová
Také mám ohníčky ráda, včetně těch v očích. Teď je doba, kdy u nás k večeru patří zapálená svíčka.
Petr Dvořák
Dívání se do ohně jsou zbytyky atavismu v nás. Oheň znamenal teplo, světlo, potravu, ochranu před predátory, zkrátka domov. Mimochodem, víte, že když se díváte do hně, je to stejné, jako když pozorujete třeba vodu ve splavu nebo obtékajícíé kámen v řece? Nikdy neuvidíte dva totožné obrazy. Něco jako nejsou dva totožné otisky prstů a spousta dalších věcím kolem nás.
Soňa Prachfeldová
Oheň hřeje i pálí. Udržuje život, bez něj by bylo zle. Jako vše v životě má svůj rub i líc. Ať nám poskytuje jen tu romantiku, teplo a hezké posezení.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.