Problémy je třeba házet za hlavu
Ilustrační foto: Pixabay

Problémy je třeba házet za hlavu

30. 12. 2021

Všichni už tušíme, že příští rok 2022 bude pro celou společnost velmi složitý. Covid, ekonomická a energetická krize, zdražování všeho možného vrátí řadu lidí z hlediska životní úrovně možná i desítky let zpátky.

Čeká to nepochybně i početnou skupinu seniorů, kteří jsou odkázáni pouze na starobní či jiný důchod, protože už zkrátka nemohou dále pracovat.

Kromě příchodu covidu moc dobře nechápeme chování vrcholných představitelů EU, kteří v této těžké době "tlačí" na urychlení procesů tzv. Green Dealu, které skokově zvedají ceny elektřiny a rovněž tak nám není jasné, proč nesmyslně protahují začátek spuštění provozu nového plynovodu Nord Stream, když plyn zejména v zimním prostředí nutně potřebujeme. Zároveň ale víme, že jsou to politické záležitosti, které my můžeme kritizovat, ale nikoliv ovlivnit nebo zastavit.

Chtěl bych věřit, že naše malá republika najde díky známé kreativitě schopných podnikatelů a kompetentních ekonomů cesty, které nám pomohou zmírnit všechny ty potíže, které na nás dopadnou. Jsem převědčen, že i my starší, kteří jsme zažili hubená 50-tá léta, nastalou situaci zvádneme.

Nebude nám vůbec na škodu, když si vzpomeneme na bezmasá jídla a hutné polévky (bramborové šlejšky s mákem, různé placky, žemlovku, bramboračku či zelňačku) a občas je zařadíme do svého jídelníčku. Kysané zelí s křenem nebo mrkví nahradí různé tropické ovoce, bez kterého spokojeně žili i naši předci. Tam, kde je zahrada a zdravé páteře k ohýbání, se může rozšířit její zeleninová část a obohatit naši zdravou výživu.

Místo dlouhodobého sledování TV si můžeme udělat "černou hodinku" a hezky si přitom při svíčce povídat nebo si při úsporné žárovce více číst. Tam, kde se vaří na plynu se určitě bude hodit "zlatá česká remoska."

Nejdůležitější ze všeho pak bude stav naší psychiky. Existují šťastní lidé, kteří mávnou rukou a řeknou si "nějak bylo a nějak bude". Když se zástupci různých médií ptali našeho skvělého režiséra Otakara Vávry, jak to dělá, že se dožil 100 let, odpovídal s úsměvem: "problémy házím hned za hlavu a večer si dávám čtvrtečku červeného vína."

Je prokázáno, že když je naše mysl pozitivní, dává to našim orgánům povel "žít a bojovat s nepříteli." Jak mně nedávno prozradil můj žaludek, který umí trochu mluvit, konala se v něm na jeho výzvu velká porada za účasti všech mých nemocí a neduhů. Po bouřlivé diskusi bylo přijato usnesení, že za to, jak je všechny dobře krmím a napájím, se rozhodly, že mně nebudou zlobit a že mezi sebe už nikoho nepustí. Imunitní systém se všem zavázal, že s covidem všech možných mutací tvrdě " zatočí " a požádal o zvláštní příděly francouzského Merlotu, které ho prý posilní. Samozřejmě, že jsem s radostí jeho přání začal plnit.

Končím tento svůj příspěvek popěvkem, který mně naučil už ve 3. letech můj děda legionář: Plné ruce papíru, vys..em se na bídu!

Všechno dobré do Nového roku 2022 Vám přeje Václav!

Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.