Můj poslední (?) pěší výstup na sv. Hostýn
FOTO: on

Můj poslední (?) pěší výstup na sv. Hostýn

4. 1. 2022

Každý rok 28.prosince vyrážíme s naším turisťákem na povánoční výlet Bystřice pod Hostýnem - sv. Hostýn - Rusava. Tentokrát se nás u vlaku sešlo jen 36, covidová doba některé odradila. Většina se rozhodla, že od nádraží z Bystřice pojede nahoru na Hostýnek autobusem. Na pěší výstup se nás vydalo jen deset.

Začátek cesty přes město byl v pohodě, výstup lesem byl už horší. Poprašek sněhu na listí byl hodně klouzavý a navíc se pod ním schovávaly ledové plochy. Když jsem se z posledních sil "vydrápala" ke spodní kapli, položila jsem si otázku: "Je mi toto zapotřebí? " 2.2.2022 mi bude 74, je načase začít omezovat aktivity a snižovat laťku. Po překonání poslední překážky - nekonečných zledovatělých schodů, padlo moje zásadní rozhodnutí - "Už nikdy více!" 

Kostel byl krásně vyzdobený, až oči přecházely z té nádhery. Pomodlila jsem se za celoroční hříchy a slíbila, že už to víckrát neudělám. Požádala jsem Boha o zdraví pro celou naši rodinu a mír pro všechny. Ostatní už na nás čekali v poutním domě, pili kafíčko, ochutnávali cukroví a připíjeli si na zdraví slivovičkou.

Spořádali jsme výbornou držkovku z hlívy ústřičné a pokračovali v cestě na Rusavu. Je to vyhlášená rekreační oblast na druhé straně Hostýna. Na několika km2 se po okolních kopcích rozprostírají chaty a chalupy místních i přespolních obyvatel. Naši cestu tradičně končíváme v pronajatém sále místní hospůdky. Paní hospodská nám zatopila v krbu a krásně prostřela stoly. Dančí guláš a kančí se zelím a knedlíkem byla chutná tečka za naším putováním. Chybělo jen tradiční zpívání u kytary, které nám překazil všudypřítomný covid. 

Když nás autobus rozvezl do našich opuštěných domovů, přečetla jsem si na krokoměru, že jsem udělala 23 464 kroků a ušla 13km. 

Přeji všem íčkařům do nového roku hodně cestovatelských zážitků, a ať nám to ještě trochu šlape!! 

 

cestování výlet
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...