Zařiďte si zimní zahradu a obklopte se zelení i v zimě
Ilustrační foto: Pexels

Zařiďte si zimní zahradu a obklopte se zelení i v zimě

5. 1. 2022

Chcete se i v zimě kochat pohledem na zeleň a kvetoucí rostliny? Pak si ještě letos zařiďte zimní zahradu. Prozradíme vám, podle čeho vybrat ten správný zahradní nábytek, jaké dekorace zvolit a na co podstatného nezapomenout.

Jak vybrat zahradní nábytek?

Zahradní nábytek vybírejte podle toho, k jakému účelu bude zimní zahrada sloužit. Jestliže bude plynule navazovat na obývací prostory domu, nebojte se do ní umístit čalouněnou sedačku nebo křesla.

Chcete-li však zimní zahradu pojmout spíše jako skleník pro teplomilné rostliny, počítejte s vyšší vlhkostí vzduchu a zvolte odolnější zahradní nábytek. Mezi rostlinami se bude vyjímat zejména nábytek z ratanu, teakového dřeva nebo kovu – u něj je však třeba počítat s tím, že v zimě bude na dotek velmi chladný, zatímco v létě se dokáže pořádně rozpálit.

S doplňky nešetřete

Abyste v zimní zahradě s radostí trávili svůj volný čas, nešetřete na množství doplňků a dekorací, které prostor zútulní. Na podlahu položte tkaný koberec, sedačku obložte barevnými polštářky, na zahradní židle umístěte pohodlné podsedáky a na stěnu pověste stylové hodiny.

Nezapomeňte ani na vhodné osvětlení, které vytvoří tu správnou atmosféru. Ideální volbou jsou stojací lampy, které nasměrujete dle potřeby – posvítíte si jimi na čtení nebo třeba ozáříte roh místnosti s květinami.

Barvy a materiály inspirované přírodou

Při zařizování zimní zahrady myslete na to, aby výsledek na první pohled nenarušoval harmonické spojení s přírodou. Interiér proto laďte do světlých barev a volte přírodní materiály, jako je dřevo, ratan, bambus nebo třeba juta.

V zimní zahradě nesmějí chybět rostliny

Co by to bylo za zahradu bez rostlin? Ty vybírejte podle vytápění, osvětlení a větrání místnosti. Každá květina prospívá v jiných podmínkách. Zatímco ve vlhkém prostředí se bude dařit citrusům, palmám, orchidejím a exotickým rostlinám, do nevytápěné zahrady se hodí běžné rostliny, jako je ibišek, azalka nebo břečťan, ale také bylinky.

Na co ještě myslet

  • Chcete-li zimní zahradu vytápět, vhodným řešením jsou tepelná čerpadla nebo podlahové konvektory.
  • V zimní zahradě by mělo být možné větrat. K tomu se hodí střešní okna, případně ventilátory či větrací lišty.
  • Abyste se v létě v zimní zahradě neupekli, myslete také na stínění. Na výběr máte z venkovních markýz a vnitřních rolet, žaluzií či závěsů.
  • V letních měsících zajisté oceníte také sítě proti hmyzu.

 

Tip: Zařiďte si svou zimní zahradu na Heurece. Na jednom místě najdete vše potřebné od zahradního nábytku přes osvětlení až po nejrůznější dekorace. Zahradný nábytok můžete vybírat i na Heureka.sk.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.