Setkání Íčkařů na sv. Hostýně
FOTO: autorka

Setkání Íčkařů na sv. Hostýně

24. 1. 2022

Jak už bylo zmíněno na hlavním chatu, plánuje se setkání ve dnech 11. - 13. května 2022. Setkání by se mělo konat v našem Zlínském kraji a v regionu podhostýnském.

Hlavní organizátorkou by byla a prakticky už je Majka Měchurová, já jí jen ráda pomůžu, sama organizační typ moc nejsem.

Zatím je domluvený jeden nocleh přímo na sv. Hostýně, v poutním domě č.3. Zde je k dispozici celkem 82 lůžek v jedno, dvou a třílůžkových pokojích. Ceny za ubytování, co jsem zjistila na netu, jsou tyto: Jednolůžkový: 1-2 noci 450 Kč, 3 a více nocí 400 Kč. Dvou-třílůžkové: 1-2 noci 400 Kč, 3 a více nocí 350 Kč. K ceně je nutno připočítat poplatek obci, který činí 10 Kč/osoba/noc. Pro ubytované je k dispozici parkoviště v blízkosti poutních domů. Informace pro ty, kteří by jeli autem: Povolení k výjezdu na Svatý Hostýn je nutno vyžádat v dostatečném předstihu při objednávání noclehu a při vlastním výjezdu ho pak mít vyplněné s sebou. Tyhle informace naleznete pak v odkazu, který na konci článku bude přiložený. Stravování zatím vyřešené není, to by se řešilo později. 

Během pobytu bychom navštívili určitě město Holešov, kde je spousta památek, jako je zámek a jeho nádherná podzámecká zahrada, 2 kostely, židovský hřbitov a také by se navštívilo město Kroměříž. I zde ja spousta zajímavostí. Nejznámější je zámek a jeho zahrada a Květná zahrada.

Co se týká sv. Hostýna, tak je to nejznámější moravské poutní místo. Nachází se v nadmořské výšce 736 m.n.m. Je to národní kulturní památka, která za ni byla prohlášena v r. 2018. Bazilika nese jméno Nanebevzetí Panny Marie. Určitě bychom nevynechali křížovou cestu  Dušana Jurkoviče s mozaikami Jano Köhlera, rozhlednu a pohled na větrnou elektrárnu, která slouží hlavně pro potřeby tohoto poutního místa. Říká se, že všechny cesty vedou do Říma, zde v podhostýnském kraji vedou všechny cesty na Hostýn. Turisticky je to velmi zajímavý kraj, nebot je tu spousta možností si někam vyšlápnout.

Na závěr Vás všechny s Majkou prosíme, abyste všechny své připomínky, nápady a náměty směřovali k tomuto článku. Naším přáním je, aby se Vám setkání líbilo, měli jste na co vzpomínat a abychom se všichni pobavili a zapomněli na své každodenní starosti

Pokud by někdo chtěl zjistit více, tak vkládám odkaz přímo na stránky sv.Hostýna https://www.hostyn.cz/home.htm. Základní informace jsem čerpala z https://cs.wikipedia.org/wiki/Host%C3%BDn 

 

cestování
Hodnocení:
(4.8 b. / 40 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...