Desetitisíce seniorů padají do energetické chudoby. Pomoci jim mohou Úřady práce
Ilustrační foto: Ingimage

Desetitisíce seniorů padají do energetické chudoby. Pomoci jim mohou Úřady práce

11. 2. 2022

Zdražení energií výrazně dopadlo na většinu obyvatel Česka, životní náklady všem opět vzrostou. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto přijalo opatření, jak pomoci domácnostem s takzvanou energetickou chudobou.

Konkrétně jde o navýšení příspěvku na bydlení, který lze využít k úhradě vyšších nákladů spojených s bydlením, včetně energií. Nyní ho pobírá zhruba 150 tisíc domácností, ale dalších 200 tisíc má podle aktuálních průzkumů na příspěvek nárok, ale z různých důvodů však příspěvek nečerpá. Přitom se jedná o tzv. nárokovou dávku, na kterou vzniká nárok splněním stanovených podmínek. Tedy stejnou dávku, jako je například důchod, rodičovský příspěvek, přídavek na dítě či porodné. 

„Rozhodli jsme se jít cestou adresné, konkrétní pomoci. Energetická chudoba a pomoc českým domácnostem s vysokými náklady za elektřinu a plyn jsou nyní jednou z vládních priorit. Věřím, že se nám touto cestou podaří ochránit zranitelné, ať už jsou to rodiny s dětmi, samoživitelky nebo senioři. Chtěl bych vyzvat i ty, kteří stát nikdy nežádali o pomoc, aby se nestyděli,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Své klienty budou informovat o podpoře Úřady práce, Česká správa sociálního zabezpečení pak v únoru začala rozesílat informativní dopisy o možnosti získat příspěvek na bydlení lidem s důchodem. Vyšší příspěvek dostanou i nynější příjemci, a to zpětně od ledna. Úřad práce jim ho automaticky přepočítá podle nových pravidel a zvýší.

K dosažení příspěvku je třeba splnit tyto podmínky:

  • bydlíte v bytě na základě nájemní smlouvy, podnájemní smlouvy, služebnosti (věcného břemene) nebo jste vlastníkem bytu nebo domu (pro období roku 2022 i vlastníkem stavby pro individuální či rodinnou rekreaci), popř. jste členem bytového družstva
  • 30 % vašich příjmů (v Praze 35 %) vám nestačí na úhradu nákladů na bydlení – tj., že se váš čistý příjem vynásobí 0,3 a v Praze 0,35
  • 30 % vašich příjmů (v Praze 35 %) je nižších než tzv. normativní náklady na bydlení.

Normativní náklady na bydlení se počítají jako průměrné náklady na bydlení pro příslušný počet osob v domácnosti a s ohledem na velikost obce. Náklady na bydlení tvoří nájemné a další náklady související s bydlením včetně energií. Pro nárok a výši příspěvku na bydlení se berou v úvahu průměrné měsíční náklady zaplacené za předchozí kalendářní čtvrtletí.

O příspěvek na bydlení se žádá na Úřadu práce ČR dle místa žadatelova skutečného pobytu, lze jej podat také elektronicky s ověřeným elektronickým podpisem či bankovní identitou. Nárok na dávku a její výši si mohou lidé ověřit na webu www.energetickyprispevek.cz. K dispozici je zde i webová kalkulačka. Po vyplnění počtu osob v domácnosti, údaji o typu bydlení a výši příjmů v posledních třech měsících spočítá případnou částku. Podrobnosti s videonávodem jsou na webu úřadu práce (návod, jak žádost vyplnit), možné je volat na informační linku 950 180 070, pracovníci Úřadu práce ČR vám případně pomohou i s vyplněním formuláře.

Lidé ve velmi vážné tísni bez prostředků mohou navíc získat i dávku mimořádné okamžité pomoci. U žadatelů se posuzuje nejen příjem a majetek toho, kdo o ni žádá, ale i ostatních členů rodiny. Ministerstvo práce však podmínky kvůli dopadům covidové pandemie či konci dodavatelů energií zmírnilo. Lidem se tak do výdajů započítají i splátky hypoték či leasingů, navíc mohou mít i menší úspory. Naspořená částka nesmí přesáhnout dvojnásobek životního minima domácnosti a dvojnásobek nákladů na bydlení.

„Jsme připraveni zpracovávat žádosti o příspěvek na bydlení, včetně zvýšené administrace i dalších dávek – tedy doplatku na bydlení, případně mimořádné okamžité pomoci. Veškeré informace občané najdou na webových stránkách Úřadu práce ČR, kde jsou k dispozici i videa, v nichž se zájemci dozví, jak správně vyplnit žádost,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Podle výkonné ředitelky Svazu měst a obcí Radky Vladykové jsou v pohotovosti také samosprávy, které jsou významným komunikačním článkem mezi občany a úřady. „Zprostředkováváme informace městům a obcím, aby je mohly předat svým občanům a informovali je, aby řešili svou situaci a o příspěvek na bydlení, pokud na něj mají nárok, požádali. Rozhodně se nevyplatí odkládat platby a je třeba zabránit tomu, aby lidem byl kvůli nesplaceným fakturám odpojen proud anebo na ně zazvonil exekutor,“ řekla Vladyková.

 

Důležité odkazy a tel. čísla:

www.energetickyprispevek.cz – speciální web MPSV k tématu včetně odpovědí na časté dotazy, „kalkulačky“, odkazu na vyplnění formuláře či návodného videa, jak vyplnit žádost o příspěvek

950 180 070 – telefonní linka Úřadu práce ČR k pomoci s energetickou chudobou
800 779 900 – call centrum Úřadu práce ČR (bezplatná linka).

 

Antonín Sacký

 

 

 

 

bydlení energie peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...