Zase o jídle - tentokrát hezky česky
Všechny fotografie: Vladislava Dejmková

Zase o jídle - tentokrát hezky česky

7. 3. 2022

Jídlo je docela vděčné téma. Aspoň u nás doma. Připravuji ho denně a protože nemám ráda stereotypy, občas vyzkouším i něco nového.

Nebo si vzpomenu na jídlo, které už jsem dlouho nedělala. Jako třeba na obyčejné nudle s mákem, které můžete vidět na úvodním obrázku. Jindy mě zase honí mlsná a mám prostě jen na něco chuť. Pár receptů, které jsem si v poslední době oblíbila, najdete v tomto článku. 

Cizrnová pomazánka s ředkvičkami

Výhodou domácích pomazánek je skutečnost, že jsou čerstvé a víte, co přesně obsahují. A jsou připravené za chvilku. Vybrala jsem jednu, která je shodou okolností i vegetariánská.

pomcizrn0.jpg

Suroviny:
1 plechovka cizrny
2 jarní cibulky
1/2 červené papriky
1 mrkev
3 ředkvičky
2 lžíce majonézy
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce slunečnicových semínek
sůl
mletý pepř
čerstvé bylinky (např. bazalka nebo kopr) podle možností

Příprava:
Základem této pomazánky je sterilovaná cizrna. Cizrnu z konzervy slijeme ji, přidáme asi lžíci původního nálevu a rozmixujeme. Nemusí to být úplně na hladkou kaši, může zůstat trochu hrubší struktura. Přidáme jemně pokrájenou papriku a naťovou cibulku, nastrouhanou mrkev a ředkvičky. Vmícháme majonézu a dijonskou hořčici, slunečnicová semínka, osolíme a opepříme. Pokud máme k dispozici čerstvé bylinky, přidáme posekané bylinky. Na závěr lehce promícháme. Pomazánku můžeme namazat třeba na tmavý toustový chléb či bagetu. Základní recept lze samozřejmě obměňovat podle chuti a surovin, které máte k dispozici.


Kroupová polévka s kapustičkami

Občas mě napadne, že bych měla použít i nějakou zeleninu, kterou během roku opomíjím. V zimě to bývá třeba růžičková kapusta. Kromě známých „kapustiček na zádíčkách“, které občas dělávám jako zeleninovou přílohu k masu, jsem nedávno „vyrobila“ chutnou kapustičkovou polévku s kroupami. Je to polévka trochu pracnější, ale určitě stojí za to si ji vyzkoušet.

kroupovka0.jpg


Suroviny:
1 menší hrnek velkých krup
10 i více kapustiček
hrst sušených hub
2 l vývaru (zeleninového či jiného)
1 mrkev
1 petržel
1 cibule
3 stroužky česneku
sůl
čerstvě mletý pepř
máslo
zelená petrželka


Příprava:
Kroupy si nejlépe den předem namočíme kroupy do studené vody a necháme nabobtnat. Před přípravou polévky kroupy slijeme a dobře propláchneme. Vložíme je do osolené studené vody a vaříme, dokud nezměknou. Do studené vody si předem namočíme i sušené houby. Jako základ polévky je dobré použít vývar, buď zeleninový nebo masový.

Před vlastní přípravou polévky si očistíme všechnu zeleninu - mrkev, petržel, cibuli a česnek. Mrkev a petržel nastrouháme na okurkovém struhadle. Cibuli pokrájíme na kostičky a česnek na plátky. Z růžičkových kapustiček odstraníme vrchní poškozené a případně i špinavé listy. Pokud jsou větší, překrojíme je na polovinu. Na pánvi si rozpustíme trochu másla a orestujeme na něm cibuli, česnek, nastrouhanou mrkev a petržel. Orestovanou zeleninu a máčené sušené houby vložíme do horkého vývaru a vaříme asi 10 až 15 minut. Na závěr přidáme kapustičky a procezené uvařené kroupy a ještě asi 10 minut povaříme. Kapustičky by měly být uvařené na skus. Při dováření polévku dochutíme čerstvě mletým pepřem a případně i troškou mletého kmínu. Posypeme zelenou petrželku.

 

Špekové knedlíky se zelím
Uvařit si špekové knedlíky mě napadne jenom v zimě. Samozřejmě nejde jen o knedlíky, ale hlavně o kysané zelí a smaženou cibulku, která celé jídlo korunuje.

spekovek0.jpg


Suroviny:
5 housek
1 cibule
2 lžíce sádla
150 g anglické slaniny (uzeného masa)
2 vejce
150 ml mléka
50 g polohrubé mouky
sůl
mletý pepř
zelená petrželka
Zelí:
500 g kysaného zelí
2 cibule
sádlo
sůl
cukr

Příprava:
Rohlíky nebo odpovídající množství jiného pečiva nakrájíme na drobné kostičky a necháme 10 minut proschnout na plechu v troubě zahřáté na 140 st. C. Jinou variantou je nakrájet si housku s předstihem a nechat ji oschnout třeba na topení. Anglickou slaninu a cibuli si nakrájíme na kostičky. Na sádle obojí orestujeme do zlatova a i s výpekem přidáme do misky s pokrájeným pečivem. Přidáme také hrst jemně nasekané zelené petržele. Zvlášť si rozšleháme mouku, mléko a vejce. Tuto směs osolíme a opepříme a přilijeme do misky k ostatním surovinám. Promícháme nejdříve vařečkou a pak i rukama. Těsto necháme asi 15 minut odležet. Pak rukama vytvarujeme knedlíky.
V tomto okamžiku je dobré začít s přípravou smažené cibule. Pokrájíme ji na kolečka a smažíme zvolna na sádle do zlatova. Podle potřeby lehce promícháváme. Je třeba počítat s tím, že smažení trvá dost dlouho, proto s ním začínáme ještě před vlastním vařením knedlíků.
Jako příloha k těmto knedlíkům je dobré kysané zelí. Z kysaného zelí odlijeme lák a dáme si ho stranou. Oloupeme a pokrájíme jednu cibuli. Tu orestujeme na sádle společně s kysaným zelím. Pak vše podlijeme buď vodou nebo lákem (pokud není příliš kyselý) a pod pokličkou dusíme zelí do měkka. Občas kontrolujeme, aby se tekutina nevydusila a zelí nepřipálilo. Hotové zelí dochutíme solí a cukrem.
Teprve na závěr vaříme knedlíky. Vložíme je do osolené vroucí vody a povaříme vaříme asi 10 až 15 minut. Samozřejmě záleží na velikosti knedlíků. Špekové knedlíky na talíři doplníme zelím, vše poklademe zlatými cibulovými kolečky a trochu polijeme výpekem z pod cibule.

 

Mořský vlk na citrónu

O když nemáte po ruce rybáře, občas se dá ryba koupit. Mořského vlka jsem jednou koupila omylem, spletla jsem si ho se pstruhem. Ale byl dobrý a zabydlel se v našem jídelníčku.

morskyvlk0.jpg


Suroviny:
2 ks mořského vlka
sůl
mletý pepř
tymián (ideálně čerstvý)
1 citrón
100 g másla


Příprava
Ryby očistíme, opláchneme a osušíme jak v břišní dutině tak zvenku. Pozor, tato ryba má nečekaně ostré šupiny, při manipulaci se můžete i říznout! Ryby osolíme a opepříme zvenku i uvnitř. Pokud máme čerstvý tymián, vložíme několik snítek do břišní dutiny společně s půlkolečky citronu. Sušeného tymiánu použijeme méně, ryby jím jen posypeme. Umístíme je do pekáčku s máslem, poklademe zbylými kolečky citronu a pečeme v troubě vyhřáté na 190 st. C asi 20 až 30 minut.
Podáváme s bramborem či bagetkou a čerstvou zeleninou.

 

Hrníčkový makovec

Sladké v poslední době příliš nepeču, nechci dělat chutě diabetikovi v rodině. Když na to dojde, používám vhodné náhražky cukru.

makoj0.jpg


Suroviny:
1,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek mletého máku
1 hrnek cukru krupice
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
2 vejce
1-2 jablka
hrst sušených brusinek

Poleva:
1 citrón
3-4 lžíce moučkového cukru
Příprava:
Všechny sypké suroviny nasypeme do mísy a promícháme. Pak přidáme vejce, mléko a olej a znovu zamícháme. Nakonec přidáme hrubě nastrouhané jablko (klidně i se slupkou) a sušené brusinky a nastrouhanou citronovou kůru. Těsto nalijeme do formy vytřené tukem a vysypané moukou. Já jsem použila velkou dortovou formu, lze použít i menší plech. Vložíme do trouby rozehřáté na 180 st. C a pečeme. Makovec je upečený, když se začíná na okrajích trochu uvolňovat od formy. Samozřejmě vyzkoušíme ještě zapíchnout špejli, pokud je suchá, máme upečeno.Necháme ve formě zchladnout. Z několika lžic moučkového cukru a šťávy z jednoho citrónu si utřeme citronovou polevu. Nestačí jen zamíchat, je třeba opravdu chvíli třít, aby se všechen cukr rozpustil a poleva trochu zhoustla. Pak ji nalijeme na povrch makovce a necháme zaschnout. Tento makovec s jablky je vláčný, nadýchaný a má výraznou chuť. Pekla jsem ho i s diabetickou náhradou cukru.

 

A na závěr už jen dobrou chuť!

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.