Mám ráda kuchařské knihy - LXX. díl
Ilustrační foto: Pixabay

Mám ráda kuchařské knihy - LXX. díl

16. 3. 2022

Dobrý den přeji tentokrát především příznivcům receptů z ryb.

1. Rybí závitky pro 4 osoby

4 plátky rybího filé (asi 600 gr), 3 krajíčky bílé veky, mléko, 1 malá cibule, 150 gr žampionů, 60 gr másla,2 lžíce oleje, 1 lžíce nasekané petrželky, čerstvě mletý bílý pepř, citronová šťáva 

Na ozdobu - listy čínské nebo hlávkového či ledového salátu, citron, kopr nebo koriandr

Veku nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka. Oloupanou cibuli nadrobno posekáme. Žampiony nasucho očistíme a rozkrájíme na plátky. Na polovině rozpáleného másla zesklovatíme cibuli, přidáme žampiony a opečeme do měkka. Vmícháme petrželku, osolíme a opepříme. Veku vymačkáme a vmícháme do žampionů.

Krátké filety podélně rozpůlíme, dlouhé filety překrojíme příčně na dvě půlky, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Do každého plátku dáme trochu nádivky, stočíme a ovážeme nití nebo uzavřeme párátky, popřípadně špejlemi. 

Na pánvi rozehřejeme zbylé máslo a olej. Závitky na tuku opékáme ze všech stran asi 15 minut. Závitky také můžeme narovnat do vymaštěné nízké zapékací misky a péct je v troubě. Lze je také i uvařit v páře, ale jestliže je obalíme v klasickém trojobalu, budou velice chutné.

Opečené rybí závitky přeložíme na mísu vystlanou buď listy čínského zelí nebo hlávkového či ledového salátu a necháme vychladit. Podáváme je se studenou křenovou omáčkou nebo smetanovým křenem, ozdobené posekanými koprem, nebo koriandrem či dílky citronu.

 2. Treska v rýžovém obalu pro 4 osoby

125 gr rýže natural, sůl, 600 gr filé z tresky, 2 lžíce citronové šťávy, hrubě mletý pepř, 1 červená paprika, 1 pórek, 2 mrkve, 1 lžíce másla,75 gr strouhaného ementálu, 2 lžíce pokrájené pažitky

Rybí filé důkladně omyjeme a osušíme. Pak je pokapeme citronovou šťávou a dochutíme solí a pepřem. Potom je rozdělíme na čtyři části a vložíme do vymaštěné formy. Papriku nakrájíme na drobné nudličky, pórek na tenká kolečka a mrkev nastrouháme najemno. Troubu předehřejeme na 175°C (horkovzdušnou na 160 °C). V hrnci rozehřejeme máslo a nejprve na něm osmahneme zeleninu. Pak postupně vmícháme uvařenou rýži, nastrouhaný ementál a pokrájenou pažitku. Podle chuti osolíme a opepříme. Z takto připravené rýžové hmoty oddělíme zhruba polovinu,kterou potřeme filé a pečeme je v rozehřáté troubě asi 30 minut. Pokrm podáváme se zbylou rýží, kterou můžeme ještě ozdobit pórkovou natí nebo petrželkou.

3. Bylinkoví pstruzi pro 4 osoby

4 vykuchaní pstruzi, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř, po 1svazku petrželky, kerblíku a kopru, olej na potření

Pstruhy osolíme a opepříme je zevnitř i z vnější strany a ze všech stran pokapeme citronovou šťávou. Ryby necháme chvíli odstát. Mezitím opereme bylinky, necháme oschnout a otrháme lístky a nahrubo posekáme. Připravené ryby naplníme bylinkami a potřeme olejem,do kterého můžeme vmichat buď grilovací koření nebo jiné dle chuti. Grilujeme z obou stran po dobu přibližně 6 minut, občas je můžeme ještě potřít ochuceným olejem. Hotové pstruhy okamžitě podáváme.

Jako přílohu podáváme buď čerstvou nebo grilovanou zeleninu, kterou můžeme potřít olejem a okořenit grilovacím kořením, bude chutnější.

4. Treska po dalmatinsku pro 6 osob

1 kg mořské tresky, 1 citron, sůl, mletý pepř, 50 gr čerstvych bylinek - petrželka, kopr, pažitka, 3 lžíce oleje, 1 cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku

Citron přelijeme vroucí vodou, důkladně omyjeme, případně okartáčujeme, osušíme a rozpůlíme. Jednu polovinu vymačkáme na porce ryby, osolíme a opepříme. Druhou polovinu rozkrájíme na tenké plátky. Očištěné bylinky nasekáme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli najemno nakrájenou na něm zesklovatíme. Přidáme plátky citronu, posekané bylinky a společně prudce opékáme asi 3-4 minuty. Potom vmícháme dvě lžíce rajčatového protlaku a ještě chvíli opékáme. 

Poté do pánve vložíme připravené porce ryby, přikryjeme poklicí, snížíme teplo a společně dusíme asi 5 minut. Obrátíme a ještě asi 3-4 minuty podusíme. Nakonec pánev stáhneme z ohně a pod pokličkou necháme porce ryby dojít. Narovnáme je na mísu, přelijeme vydušenou šťávou a podáváme. Nejvhodnější příloha je bramborová kaše. Můžeme ozdobit dílky citronu, případně snítkami bylinek. 

5. Norský rybí krém z konzervovaných sardinek

4 malé plechovky sardinek, 100 gr veky, 50 gr hladké mouky, 100 gr cibule, 250 gr rybího vývaru, 50 gr másla, 200 gr mléka,1 00 gr oleje, 200 gr smetany, 50 gr čerstvého kopru, mořská sůl, mletý bílý pepř, svazek pažitky, nové koření, bobkový list

Najemno pokrájenou cibuli zpěníme na oleji s olejem ze sardinek, orestujeme, zaprášíme hladkou moukou, přidáme bobkový list, nové koření, zalijeme vývarem a metličkou rozšleháme. Necháme 5 minut vařit, přilijeme horké mléko a smetanu a povaříme. Nasekaný kopr v hrnci orestujeme na másle,přes jemné sítko na něj propasírujeme rybí polévku a lehce přivedeme do varu. Osolíme a přidáme bílý pepř. Podáváme s lehce osmaženou a na nudličky nakrájenou vekou a posypeme pažitkou.

Poznámka na konec. Některé druhy filé mohou být cítit nepříjemným pachem. Toho se lehce zbavíme,když dáme filé rozmrazit do mělké misky s trochou mléka.

Dnešní recepty jsem vyhledala ve své sbírce výstřižků.

Dobrou chuť všem. Váš Karfík.

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.