Slavnosti vína a mandloní
FOTO: Hana Práglová

Slavnosti vína a mandloní

31. 3. 2022

Sobotu 26. března 2022 prožili členové Senior klubu Bohumín trochu nezvykle. Celkem 98  seniorů se vydalo dvěma autobusy do Hustopečí na  Slavnosti mandloní a vína.

Naším cílem bylo dostat se mandloňovou stezkou do dvou mandloňových sadů. Ty jsou největší v České republice. Mandloně se zde pěstují od 17. století. Jeden sad má rozlohu 1,7 ha a roste zde asi 400 stromů. V druhém sadu o rozloze 2,7 ha roste asi 530 stromů.

Trasy k sadům od zaparkovaných autobusů vedou dvě. Jedna je dlouhá skoro 9 km. Vede skoro po rovině, je bezpečná a klidná. Druhá je kratší. Měří cca 5 km, ale je dosti náročná. Každý si vybral tu, o které si myslel, že ji zvládne. Mnozí až cestou zjistili, že se nerozhodli zrovna správně. Přesto to s menším či větším problémem zvládl každý.

Na obou trasách jsme míjeli spoustu turistů. Mnozí šli s pejsky či kočárky. Škoda, že pro velký počet lidí kolem nás, jsme se prakticky nikdo nedostali na dřevěnou rozhlednu,  ze které je nádherný výhled do dalekého okolí. Navíc bylo velké horko a stát po túře ještě na sluníčku v dlouhé řadě, to většinu z nás odradilo. Měli jsme dostatek času se pokochat pohledem na nádherně rozkvetlé stromy. Květy byly na některých stromech jinak barevné. Prý podle druhu mandlí. Trochu odpočinutý se každý dle svého uvážení vrátil zpět dolů trasou, kterou si opět sám vybral..

Naše cesta vedla na náměstí, kde byl bohatý program. Kdo měl zájem, postavil se do dlouhé řady u některého ze stánků a koupil si k ochutnání nějakou mandlovou dobrotu.

Domů jsme odjížděli unaveni, ale každý z nás si domů odvážel krásné vzpomínky na tento zajímavý zájezd.

 

cestování příroda Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.