Tip na výlet - Pillnitzská kamélie
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Tip na výlet - Pillnitzská kamélie

5. 4. 2022

Únor je měsíc, ohlašující, že zima už má namále a na svět se ze země tlačí za světlem první květy. Mezi těmi nejprvnějšími jsou kromě sněženek, talovínů a bledulí i krokusy. Krokusy má na zahrádce skoro každý a větší plochy krokusů jsou i v různých parcích.

Já vás zvu na výlet, při kterém uvidíte nejen fialové moře krokusů, ale seznámíte se i s opravdovou královnou. Aspoň já tak pro sebe označuji kamélii v zámeckém parku v německém Pillnitz.

Ne, nemusíte najezdit spoustu kilometrů. Z Prahy do Pillnitz je to po dálnici D8 140 km a po hodině a půl jízdy stojíte u zámeckého parku. Z dálnice odbočíte na sjezdu č. 6 na Pirnu, přejedete Labe – tady ovšem Elbe – a jste na místě. Když budete mít štěstí, zaparkujete zdarma mimo zámecké parkoviště, jinak parkovné stojí 3 eura.

Zámek stojí na pravém břehu Labe, sestává ze tří budov a sloužil jako rezidenční sídlo saských kurfiřtů a králů. Postaven je ve stylu zvaném chinoiserie, připomínajícím čínskou architekturu. Obklopen je rozsáhlým parkem se záhony, hrajícími od jara do podzimu barvami, loubími s ukrytými lavičkami, jezírkem, altánky, mohutnými stromy a oranžerií a palmovým skleníkem s cizokrajnými rostlinami. Ze zámku do Labe vede široké reprezentativní schodiště, po němž zámečtí páni a jejich hosté sestupovali přímo do lodi k projížďkám po řece.

Největším pokladem zámeckého parku však je kamélie. Její stáří není spolehlivě určeno, je však jisté, že na drážďanský dvůr a potažmo tedy do Pillnitz, se dostala už v 80. letech 18. století. Dvorní zahradník Terscheck ji v roce 1801 zasadil na místo, kde roste dodnes. Exotická kamélie by v našich podmínkách samozřejmě nepřežila zimu. Od začátku byla zakrývána různými rohožemi a  dřevěnými přístřešky a později skleníky, které se vždy na zimu musely postavit a zjara rozebrat.

V roce 1992 se dočkala, dá se říci exkluzivního příbytku. Pojízdný skleník je na kolejničkách, v polovině října se do něho kamélie ukryje, v polovině května se odsune kousek vedle a kamélie roste volně. Ve skleníku počítač udržuje teplotu 4-6 stupňů a v únoru se za tuto péči kamélie odmění tisíci karmínových květů. Ty se nechávají volně opadávat a v době mé návštěvy byla země pod kamélií růžová opadanými květy. Ve slunečném dnu, kdy jsem u kamélie byla, se každou chvíli spustila jemná mlha. Pro návštěvníky je skleník vybaven ochozem, za kterého mohou obdivovat celou korunu z očí do očí. Kamélie dodnes vyrostla do výšky 8,90 m a její obvod činí 33 m.  

Naplánovat si návštěvu tak, aby současně kvetly krokusy i kamélie, není úplně jednoduché. Já jsem to letos úplně nevystihla, a tak 23. března, už byly krokusy odkvetlé a střídaly je bílé sasanky. Pro dokreslení krokusového opojení připojím pár fotografií z minulých let.

Když už budete v Pillnitz, můžete si výlet ještě o kousek prodloužit a zajet i do Drážďan, které jsou co by kamenem dohodil. Pillnitz je totiž jejich částí.

Zámecký park se otevírá v 6 hodin a zavírá se před setměním.

Vstup je zpoplatněn mezi 9.00 a 18.00 hod, pro dospělého činí 3,00 eura a vstupenka platí do skleníku s kamélií i palmového skleníku, děti do 16 let mají vstup zdarma. Zaplatit můžete jak v hotovosti, tak kartou. V současné době vás do skleníků nepustí bez roušky či respirátoru.

cestování Do stovky 2022 fotografování příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.