Tip na výlet - Pillnitzská kamélie
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Tip na výlet - Pillnitzská kamélie

5. 4. 2022

Únor je měsíc, ohlašující, že zima už má namále a na svět se ze země tlačí za světlem první květy. Mezi těmi nejprvnějšími jsou kromě sněženek, talovínů a bledulí i krokusy. Krokusy má na zahrádce skoro každý a větší plochy krokusů jsou i v různých parcích.

Já vás zvu na výlet, při kterém uvidíte nejen fialové moře krokusů, ale seznámíte se i s opravdovou královnou. Aspoň já tak pro sebe označuji kamélii v zámeckém parku v německém Pillnitz.

Ne, nemusíte najezdit spoustu kilometrů. Z Prahy do Pillnitz je to po dálnici D8 140 km a po hodině a půl jízdy stojíte u zámeckého parku. Z dálnice odbočíte na sjezdu č. 6 na Pirnu, přejedete Labe – tady ovšem Elbe – a jste na místě. Když budete mít štěstí, zaparkujete zdarma mimo zámecké parkoviště, jinak parkovné stojí 3 eura.

Zámek stojí na pravém břehu Labe, sestává ze tří budov a sloužil jako rezidenční sídlo saských kurfiřtů a králů. Postaven je ve stylu zvaném chinoiserie, připomínajícím čínskou architekturu. Obklopen je rozsáhlým parkem se záhony, hrajícími od jara do podzimu barvami, loubími s ukrytými lavičkami, jezírkem, altánky, mohutnými stromy a oranžerií a palmovým skleníkem s cizokrajnými rostlinami. Ze zámku do Labe vede široké reprezentativní schodiště, po němž zámečtí páni a jejich hosté sestupovali přímo do lodi k projížďkám po řece.

Největším pokladem zámeckého parku však je kamélie. Její stáří není spolehlivě určeno, je však jisté, že na drážďanský dvůr a potažmo tedy do Pillnitz, se dostala už v 80. letech 18. století. Dvorní zahradník Terscheck ji v roce 1801 zasadil na místo, kde roste dodnes. Exotická kamélie by v našich podmínkách samozřejmě nepřežila zimu. Od začátku byla zakrývána různými rohožemi a  dřevěnými přístřešky a později skleníky, které se vždy na zimu musely postavit a zjara rozebrat.

V roce 1992 se dočkala, dá se říci exkluzivního příbytku. Pojízdný skleník je na kolejničkách, v polovině října se do něho kamélie ukryje, v polovině května se odsune kousek vedle a kamélie roste volně. Ve skleníku počítač udržuje teplotu 4-6 stupňů a v únoru se za tuto péči kamélie odmění tisíci karmínových květů. Ty se nechávají volně opadávat a v době mé návštěvy byla země pod kamélií růžová opadanými květy. Ve slunečném dnu, kdy jsem u kamélie byla, se každou chvíli spustila jemná mlha. Pro návštěvníky je skleník vybaven ochozem, za kterého mohou obdivovat celou korunu z očí do očí. Kamélie dodnes vyrostla do výšky 8,90 m a její obvod činí 33 m.  

Naplánovat si návštěvu tak, aby současně kvetly krokusy i kamélie, není úplně jednoduché. Já jsem to letos úplně nevystihla, a tak 23. března, už byly krokusy odkvetlé a střídaly je bílé sasanky. Pro dokreslení krokusového opojení připojím pár fotografií z minulých let.

Když už budete v Pillnitz, můžete si výlet ještě o kousek prodloužit a zajet i do Drážďan, které jsou co by kamenem dohodil. Pillnitz je totiž jejich částí.

Zámecký park se otevírá v 6 hodin a zavírá se před setměním.

Vstup je zpoplatněn mezi 9.00 a 18.00 hod, pro dospělého činí 3,00 eura a vstupenka platí do skleníku s kamélií i palmového skleníku, děti do 16 let mají vstup zdarma. Zaplatit můžete jak v hotovosti, tak kartou. V současné době vás do skleníků nepustí bez roušky či respirátoru.

cestování Do stovky 2022 fotografování příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Álo, napíšu jen jedno slovo. Myslím ze bude stačit. KRÁSA. A děkuju.
Soňa Prachfeldová
To je krása díky za tip na výlet, jak dlouho kvete? To už asi letos nestihnu.
Svatava Páleníková
Moc hezké.
Hana Polednová
Álo, ráda jsem se s Tebou prošla krásným zámeckým areálem na fotkách a děkuji, že ses s námi podělila o tento hezký výlet.
Blanka Lazarová
Moc hezké, škoda jen, že to mám daleko. Pěkný areál, prohlédla jsem si ho aspoň na mapě. Dík za procházku.
Marie Ženatová
Milá Alenko, díky moc za tu krásu*
Helena Přibilová
Děkuji za další krásnou fotogalerii, tentokráte ze zámeckého areálu v Pillnitz. Připomněla jste mi návštěvu tohoto malebného místa, kdy jsem před lety poznávala nádherné okolí Drážďan.
Martina Růžičková
Nádherná podívaná!
Jana Šenbergerová
Nádhera! Když se podívám z okna, ani se mi věřit nechce, že už je opravdu jaro a někde dokonce nejen ve skleníku, ale i venku.
Anna Potůčková
Hezký článek, ale především nádherné fotky. Já si asi před měsícem dovezla kamélii z výstvavy v Kroměříži a zatím se jí daří. Rostou na ní nové výhonky, které jsou krásně zelené. Tak uvidíme, zda vydrží v naší domácnosti do příštího jara. Pokud ano, tak snad bude vyhráno.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.