Z rozhledny U Jakuba se nabízí pohled na Českou Kanadu
FOTO: Julie Vargová

Z rozhledny U Jakuba se nabízí pohled na Českou Kanadu

10. 4. 2022

Chce-li člověk jednou otočkou svého těla vidět část České Kanady jako na dlani, musí vystoupat do výšky 33,7 m. Pak jen stačí upřít pohled do dáli, pomalu se otáčet a zahledět se na město Dačice, rozhlednu na Křemešníku i na oblast zmíněné České Kanady.

Mému pozitivnímu přístupu k pohledům z výšky nemohla uniknout rozhledna U Jakuba v jižních Čechách. Metereologové předpovídali teplotu, sílu větru, množství dešťových přeháněk a sluneční svit v takové míře, která doslova vyzývala k výletu. Vsadili jsme na pravdivost předpovědi s očekáváním, že nám bude přiměřeně teplo, oblaka budou někde v dáli, déšť bude padat na jiné území a vlasy nám bude čechrat jen slabý vánek. Nespletli jsme se a nelitovali.

 

                                           Jeden z informačních panelů

                                                           Informační panel o naučné stezce 

Výchozí místo se nachází za obcí Valtínov v okrese Jindřichův Hradec na parkovišti Valtínovský mlýn, ze kterého vedou dvě značené cesty k rozhledně U Jakuba do stejnojmenného lesoparku. My jsme se místo po naučné stezce vydali po červené značce, která nás zavedla na rozbahněnou cestu s mnoha překážkami v podobě popadaných stromů. Museli jsme se proto prodírat nepříjemnou zarostlou plochou plnou kořenů, šlahounů a větví. 

Došli jsem a potěšeně se rozhlíželi. Pro děti se zde nabízejí hrací prvky s krátkou lanovkou, pro všechny prohlídka podzemí, občerstvení, ale hlavně placený výstup na rozhlednu. Po 180 schodech se zvláště za jasného počasí může každý pokochat nádhednými výhledy do okolí.

Pod rozhlednou je rozmístěno množství stolů a lavic, které doslova vybízejí k odpočinku a ke svačině, ať už donesené, nebo zde koupené včetně nezbytného nápoje. Ti, kterým nenáročná procházka stačí, se vydávají prozkoumat nejbližší okolí, ti ostatní si hodí batůžky na záda a pokračují k další zdejší atrakci, ke skalním útvarům, kterým dominuje Ďáblova prdel. Cestou míjíme lesní zákoutí, rybníčky, ale i nás žene touha přesvědčit se na vlastní oči, zda popisky tvaru skály mluví pravdu. Pokud se jde po značení naučné stezky, je to procházka do mírného kopce. Nedočkavci, jako my,  to však berou kolmo na vrstevnice, a to je potom čeká strmější výstup, i když jen několik desítek metrů. Odměnou jsou krásná lesní zákoutí a obrovský kámen, který potvrzuje svoje pojmenování. 

 

                                                Ďáblova prdel

                                                                       Ďáblova prdel

Po nezbytné prohlídce a fototografování zajímavé místo opouštíme. Na zpáteční cestě obdivujeme kaskády rybníků s upraveným okolím. Stejnou cestou se vracíme pod rozhlednu a i tentokrát si všímáme textů na informačních tabulích, které nás seznamují s místem, květenou i zvířenou. Jen mírně unaveni, ale spokojeni s počasím, vybraným místem, lesem, přírodou, vodními plochami i skalami jen neochotně sedáme do auta, abychom se vrátili tam, odkud jsme přijeli. A abychom si naplánavali další výlet, třeba zase do zdejšího kraje.

 

                                          Pohled na rozloučenou

                                                              Pohled na rozloučenou

https://www.ceskakanadazvysky.cz/

 

 

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...