Velikonoce
FOTO: Jarmila Komberec Jakubcová

Velikonoce

13. 4. 2022

Velikonoce se slaví skoro na celém světě v podobném duchu jako u nás. V nábožensky založených zemích probíhají oslavy v duchu znovuzrození Ježíše Krista. Pokud se jedná o země ateistické, tak tam probíhá oslava vítání jara. Většina zvyků a tradic vychází z kulturních zvyklostí, pověr a nebo pranostik. Některé země ale Velikonoce neslaví jako např. Izrael. Židé mají svůj svátek Pesach, o kterém jsem se zmiňovala ve svých článcích o Izraeli.

U nás si nejvíc užívá všechny svátky moje snacha Žanetka, která je v naší rodině je takovou nositelkou tradic. Vždy nazdobí domeček různými motivy připomínající určitý svátek. Letos opět dala průchod své fantazii a opět jak venkovní i vnitřní prostory svátečně vyzdobené. 

Jako první upeče Žanetka velikonočního beránka, napeče ale i mazance a velikonoční nádivku. Pak připraví pro vnoučata hru na hledání "velikonočního zajíčka". Děti mají v zahradě poschovávány různé dobroty a  čokoládová vajíčka. Pro  koledníky připraví malovaná vajíčka, kteří chodí s  pomlázkou. Protože bydlíme na okraji Plzně, kde dříve byla vesnice, lidé zvyky a tradice poměrně dost dodržují.

Věřím, že i letošní Velikonoce budou tak hezké jako byly v letech minulých. Přeji všem prožití krásných jarních dvátků, výlety do přírody a hlavně hodně zdraví.

 

tradice Velikonoce
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.