Velikonoce
FOTO: Jarmila Komberec Jakubcová

Velikonoce

13. 4. 2022

Velikonoce se slaví skoro na celém světě v podobném duchu jako u nás. V nábožensky založených zemích probíhají oslavy v duchu znovuzrození Ježíše Krista. Pokud se jedná o země ateistické, tak tam probíhá oslava vítání jara. Většina zvyků a tradic vychází z kulturních zvyklostí, pověr a nebo pranostik. Některé země ale Velikonoce neslaví jako např. Izrael. Židé mají svůj svátek Pesach, o kterém jsem se zmiňovala ve svých článcích o Izraeli.

U nás si nejvíc užívá všechny svátky moje snacha Žanetka, která je v naší rodině je takovou nositelkou tradic. Vždy nazdobí domeček různými motivy připomínající určitý svátek. Letos opět dala průchod své fantazii a opět jak venkovní i vnitřní prostory svátečně vyzdobené. 

Jako první upeče Žanetka velikonočního beránka, napeče ale i mazance a velikonoční nádivku. Pak připraví pro vnoučata hru na hledání "velikonočního zajíčka". Děti mají v zahradě poschovávány různé dobroty a  čokoládová vajíčka. Pro  koledníky připraví malovaná vajíčka, kteří chodí s  pomlázkou. Protože bydlíme na okraji Plzně, kde dříve byla vesnice, lidé zvyky a tradice poměrně dost dodržují.

Věřím, že i letošní Velikonoce budou tak hezké jako byly v letech minulých. Přeji všem prožití krásných jarních dvátků, výlety do přírody a hlavně hodně zdraví.

 

tradice Velikonoce
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Polednová
Jarmilko, hezký článek a máte to v domečku moc pěkně velikonočně vyzdobené.
Jarmila Komberec Jakubcová
Pane Charvát protože jsem Židovka tak my žádné tzv. Velikonoce neznáme. V naší kultuře byl Ježíš Kristus Žid, který reformoval židovské náboženství, tak aby ho mohli praktikovat i lidé nežidovského původu. Velikonoční zvyky jsou podle mého názoru připomínkou pohanských zvyků vítání jara. Jsem ráda, že moje snacha přinesla do mé rodiny tyto zvyky. Je to hezké a co tradice přináší, je sounáležitost a soudržnost rodiny, lidí v obci a radost ze života.
Soňa Prachfeldová
Jsem ráda za zachovávání tradic, aby i naše vnoučata měla možnost v nich pokračovat. Přeji Ti Jarmilko i Tvým milým, krásné zdravé Velikonoce!
Dana Puchalská
Jarmilo ,moc hezký a čtivý článek. A výzdoba je opravdu hezká. Děkuju.
Helenka Vambleki
Jarmilo, je vidět, že váš domeček kreativně uvítal jaro a Velikonoce a je připravený i na koledníky
Zdenka Jírová
Velikonoce se v naší rodině vždy slavily. Děti hledaly "zajíčka", nejlépe v zahradě. Pokud nebyla zahrada, posloužil i byt s balkónem. Dnes jsou už mé děti i má vnoučata na hledání zajíčka velkě, ale roste mi první pravnouček, příští měsíc mu bude 1.rok a začíná dělat první krůčky. příští rok už bude zajíčka také hledat.
Jan Zelenka
Naprostý souhlas s Aničkou. je zcela jedno, jestli slavíme křesťanské Velikonoce, nebo prastaré, ještě pohanské svátky vítání jara. Jsou to naše tradice.
Anna Potůčková
Více než Velikonoce mám Vánoce. Ale na druhé straně jsou to svátky jara, svátky probouzející se přírody a jsou více bohatší na různé zvyklosti a tradice. Každá země by své tradice měla udržovat a neměli bychom dopustit, aby sem byly zavlečeny tradice jiných zemí. To bychom si snad už nepřipadali ani ve své vlasti.
Helena Přibilová
Oprava : Velikonoce (psáno správně s velkým "V")
Daniela Řeřichová
Také jsem zdobička, a protože mám dvě domácnosti, tak se vyřádím. :-) Přeji krásné a slunečné Velikonoce!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.