Senioři v Praze 9 si na své přijdou díky projektu Vysočanská véčka
Senioři na procházce s průvodkyní v parku Cibulka. FOTO: Julie Vargová

Senioři v Praze 9 si na své přijdou díky projektu Vysočanská véčka

21. 4. 2022

Výsledky sčítání lidu v roce 2021 podle ČSÚ vykazují, že v naší populaci žije přes 20 procent osob starších 65 let, což je o 4 procenta více než před deseti lety.

Vzrůstající počet seniorů se stal v Praze 9 jedním z podnětů k vybudování programu péče o tuto skupinu obyvatel. Na jeho počátku stála Renata Píchová z oddělení kultury a volného času. Programu dala obsah, organizaci i název. „Devítkoví“ senioři vědí, že „Vysočanská véčka“ v sobě zahrnují: výstavy, výpravy, výlety, vyprávění, vědění, vzdělávání, volnočasové aktivity. Právě autorku a realizátorku tohoto nápadu jsem požádala o zamyšlení se nad 18letou historií tohoto projektu.

Paní Píchová, čím je pro vás zajímavý rok 2004?

V tomto roce jsem začala pracovat na radnici Prahy 9. Při přípravě akcí pro občany jsem si uvědomila, že většina je určena pro širokou veřejnost. Věděla jsem, že obyvatelstvo stárne a že seniorů přibývá. Jedno k druhému mi vnuklo myšlenku připravit a realizovat projekt, jak se teď všude moderně říká, který by byl zaměřený jen pro seniory. Tak vznikla Vysočanská véčka.

Co se pod tímto názvem skrývá, víme. Ale co zatím nevíme, je, kteří senioři se akcí mohou zúčastnit?

Akce jsou určeny pouze pro seniory, kteří mají trvalé bydliště v katastru vysočanské radnice.

Čím se aktivity pro seniory liší od akcí určených skupinám mladších lidí?

V první řadě se snažím organizovat volnočasové aktivity, to znamená výlety, vycházky, návštěvu divadla, koncerty. Vzdělávací akce tvoří nejmenší procento. Struktura je stanovena podle zájmu seniorů, kteří jsou ve věku od 60 do více než 75 let. A právě věk je určující při výběru obsahu. Například místo vycházek vybírám podle lehčího terénu, aby chůzi zvládli všichni. Limitující je i počet kilometrů, optimální je přibližně 8 km za jedno setkání. Každou akci se snažím zpestřit nějakým bonusem, například výběrem dobré cukrárny.  

„Devítkoví“ senioři jezdí i na výlety. I tam jsou kritéria speciální?

Nemohu říci speciální. Ale vybírám lokality od Prahy do 100 kilometrů, aby cesta autobusem nebyla unavující a vyčerpávající. Nesuplujeme cestovní kancelář, program si organizuji sama včetně nastudování zajímavostí navštívených míst. Právě jednodenní autobusové zájezdy jsou mezi seniory nejoblíbenější. Se seniory jezdím i na vícedenní pobyty s pestrým programem. Vybraná místa sama o sobě nabízejí mnoho lákavých možností na zpestření pobytu. Byli jsme například v Třeboni, v Luhačovicích, v Jeseníkách.

Mnoho seniorů se věnuje vnoučatům, chatám, chalupám, zahrádkám. Nejsou tato fakta limitující pro nabídku akcí?

Nemohu říci, že by si naši senioři neudělali čas na akci, která je zaujme. Je však pravda, že v červenci a v srpnu nic neorganizujeme. S nabídkou začínáme v září a končíme v polovině června. Každý rok.

Hovořila jste o zájmu o jednodenní zájezdy. A co polodenní vycházky? A které se líbily? Chodíte jen v Praze?

Nechodíme jen v Praze, jezdíme vlakem i do blízkého okolí. Zájem je vždy velký. Velmi se líbila procházka s prohlídkou Zlaté uličky, nebo návštěva Krokodýlí ZOO v Holešovicích. Na některé vycházky zajistím profesionální průvodkyni, zvláště do míst s pestrou a zajímavou minulostí.

Všechny uvedené aktivity něco stojí. Podílejí se senioři na finančních nákladech?

I když radnice ve svém rozpočtu počítá s náklady na akce pro seniory, nepokryje to vše. Zatímco například vycházky jsou pro účastníky zdarma, na vícedenní pobyty musí zájemce počítat s příspěvkem. Výše poplatku záleží na dopravě, typu ubytování a stravování a programu. Nestává se, že bychom kvůli nezájmu z důvodu financí některou akci museli zrušit. Zájem je stále velký.

Organizovat 18 let akce pro stejnou věkovou skupinu hrozí vyhořením. Kam chodíte pro inspiraci?

Musím se přiznat, že tato práce mě baví. A to je podle mých měřítek poloviční cesta pro vymýšlení dalších aktivit. Naslouchám také seniorům, hovořím s nimi o jejich zkušenostech, díky kterým se nám daří objevovat nová místa, nebo navštěvovat ta, která jsou sice známá, ale neprávem opomíjená.

Radnice Prahy 9 není jediným úřadem, který se aktivně věnuje svým seniorům. V mnoha městech pracují různá centra, kluby a další skupiny. Naše pestrá nabídka určitě pomáhá inspirovat naše seniory ke smysluplnému využívání volného času. Pohyb v přírodě, návštěvy divadel a koncertů jistě pomáhají utužovat sociální kontakty a posilovat sebevědomí seniorů, že stále mají své místo na tomto světě.

Děkuji vám za milá slova a vašim seniorům přeji zdolávání dalších kilometrů v přírodě a příjemné zážitky při kulturních akcích.

aktivní senioři
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...